V půl jedenácté už na místě byli profesionální i dobrovolní hasiči ze Vsetína a také jednotky dobrovolných hasičů z Jablůnky, Liptálu a Valašské Polanky. „Hasiči při příjezdu zjistili, že se oheň rychle šíří k patnáctiletému smrkovému lesu,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička.

„Hasiči se několika proudy vody snažili zamezit dalšímu šíření plamenů. Pomáhali jim i majitelé pozemků,“ doplnil Žemlička. Pro jednoho majitele, který se zranil na pravé ruce, přijeli zdravotníci.

Kvůli velké spotřebě vody využili hasiči i blízkou menší vodní nádrž. Krátce před jedenáctou hodinou měli požár pod kontrolou a dohašovali zbylá ohniska. Na místo požáru dorazil také vyšetřovatel hasičů a policie. „Příčinou požáru je nedbalost dospělých při používání otevřeného ohně. Plameny zničily výsadbu tříletých smrků, škoda prozatím není vyčíslena,“ uvedl mluvčí Žemlička. Dodal, že včasným zásahem se podařilo uchránit les v předběžné výši 100 tisíc korun.

Desítky lidí se přišly podívat do muzea vypálených usedlostí Vařákovy paseky v Lačnově, jak se dere peří a zpracovává ovčí vlna.
VIDEO: Draní peří je na Valašsku tradicí, připomněli v Lačnově