Oheň zde z dosud nevyjasněných příčin zachvátil jeden ze dvou montovaných bytových domů obývaných především romskou komunitou. Jednalo se o stavbu blíže hlavní silnici.

„Plameny a kouř zasáhly přízemí a část prvního podlaží domu. Vyhlásili jsme druhý stupeň požárního poplachu," přiblížil mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hub.

Na místě požáru zavládl v prvních okamžicích zmatek. „Z hořícího domu jsme evakuovali na padesát obyvatel," hlásil z městské části Poschla velitel zásahu ze vsetínské hasičské jednotky Martin Palát.

Na místě zasahovaly také čtyři zdravotnické posádky. Na místě zdravotníci ošetřili a případně následně dopravili do nemocnice pětatřicet lidí. Většinou se jednalo o obyvatele domu, kteří se nadýchali kouře.

Zničené schodiště

Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu před sedmnáctou hodinou. Oheň zničil především vnitřní schodiště. Podle místostarosty Vsetína Tomáše Pifky, který se byl na Poschle podívat, však jednotlivé byty zůstaly plameny prakticky nedotčené.

Nic to nemění na tom, že celý první dům byl evakuován a v současné době je neobyvatelný a odhadem alespoň deset dní ještě zůstane. Město proto zajistilo jeho obyvatelům náhradní ubytování v krytu kulturního zařízení na vsetínském Sychrově.

„Je zde vybavení pro padesát lidí, deky i spacáky," uvedl Tomáš Pifka.

Prvotní odhady škody se podle něj pohybují kolem šesti milionů korun. Už nyní je například zřejmé, že bude potřeba při rekonstrukci kontejnerového domu kompletně vyměnit elektroinstalace. Konkrétní příčiny požáru zjišťují vyšetřovatelé hasičů a policisté.