Nepečený dort z lesního ovoce
Smetanový nepečený dort je ideální řešení pro všechny, jimž se v létě nechce rozpálit troubu. Je plný ovoce, piškotů a připravíte ho v cukuletu.
Příprava: 20 minut + chlazení
Suroviny (10 porcí):
- dětské piškoty - 1 balení (asi 240 g)
- zakysaná smetana - 750 g
- polotučný tvaroh ve staniolu - 250 g
- cukr moučka - 4 lžíce
- lesní ovoce (borůvky, maliny, ostružiny a rybíz) - 350 g
- meduňka - 2 snítky na ozdobení

Postup:
Zakysanou smetanu smíchejte s tvarohem a oslaďte. Vyberte ty nejhezčí kousky ovoce a nechte si je stranou na ozdobení dortu.
Na dno dortové formy dejte vrstvu piškotů a na ni ovoce. Naneste vrstvu krému a znovu zopakujte piškotovou a ovocnou vrstvu. Tak pokračujte do naplnění formy. Jako poslední dejte vrstvu krému a uhlaďte. Dort uložte do lednice a nechte aspoň 3 hodiny zatuhnout. Nejlépe do druhého dne.
Vychlazený dort opatrně po obvodu objeďte tenkým ostrým nožem, aby se uvolnil od formy, kterou šetrně odstraňte. Ozdobte zbývajícím ovocem a meduňkou. Aby se vlhké piškoty méně lepily na dno formy, vysypejte ji lžící strouhaného kokosu a teprve pak dejte první piškotovou vrstvu.
Jahodové řezy
Název podlouhlých cukrářských piškotů Savoiardi se dá přeložit jako Savojské sušenky. Podle legendy je totiž podávali ve 14. století u dvora savojského vévody u příležitosti návštěvy francouzské královské rodiny. V porovnání s českými piškoty jsou křehčí a sladší.
Příprava: 20 minut + chlazení
Suroviny (8 porcí):
- piškoty Savoiardi - 20 ks
- jahody - 600 g
- citron - ½ ks
- přírodní neochucené žervé - 300 g
- smetana ke šlehání 30% - 125 ml
- ztužovač šlehačky - 1 balíček
- bílek - 1 ks
- kakao - 2 lžíce + na posypání
- cukr moučka - 3 lžíce
- vanilkový cukr - 1 balíček

Postup:
Formu na srnčí hřbet nebo podlouhlou misku vyložte potravinářskou fólií a okraje nechte přesahovat. Díky tomu řezy po zatuhnutí snadněji vyjmete. Nejprve připravte krém: žervé utřete s polovinou moučkového cukru, vanilkovým cukrem a kakaem. Z bílku připravte sníh a smetanu ušlehejte se ztužovačem. Obojí šetrně zapracujte do základu z žervé.
Benefit pro nové předplatitele:
e-kniha o imunitě v PDF podobě
(v případě koupě předplatného na 3 a 12 měsíců)
Polovinu jahod rozmixujte se šťávou z 1 citronu, zbývajícím moučkovým cukrem a 3 lžícemi vody. Do omáčky namočte piškoty, nechte je trochu nasáknout a potom je vyskládejte na dno.
Naneste vrstvu krému a na ni poklaďte jahody. Podle velikosti formy dejte buď ještě jednu vrstvu všech surovin, nebo už jen piškoty a krém, který má vždy být jako poslední vrstva. Vložte do lednice a nechte zatuhnout do druhého dne. Potom dezert opatrně vyjměte z formy a posypejte kakaem.
Krém můžete udělat také přírodně bílý nebo ho obarvit narůžovo sušeným lyofilizovaným ovocem. Stačí sušené jahody nebo maliny rozsekat v mixéru na prášek a použít jej místo kakaa.
Krájená jogurtová zmrzlina
Snadná domácí zmrzlina skvěle poslouží jako pamlsek i zdravá svačina.
Příprava: 10 minut + 3 hodiny mražení
Suroviny (6 porcí):
- smetanový jogurt - 500 ml
- med - 2–3 lžíce
- směs bobulovitého ovoce
- piškoty - 1 hrst

Postup:
Jogurt oslaďte medem a nalijte na plech s vyšším okrajem, vyložený pečicím papírem. Rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy o výšce zhruba 0,5 cm.
Poklaďte ovocem a nadrcenými piškoty.
Vložte do mrazáku a po zatuhnutí nakrájejte nebo nalámejte. Ihned podávejte.
Tvarohový dezert s meruňkami
Příprava tohohle dezertu vám zabere pár minut. Výsledek je vynikající a tak krásný na pohled, že se jím blýsknete i před návštěvou.
Příprava: 15 minut
Suroviny (4 porce):
- kakaové piškoty - 150 g
- tvaroh ve vaničce - 500 g
- smetana ke šlehání 33% - 200 ml
- mletý mák - 5 lžic
- med - 4–5 lžic
- meruňky - 5–6 ks
- meduňka - pár snítek na ozdobení

Postup:
Tvaroh vyšlehejte se šlehačkou a medem a poté zapracujte mletý mák. Meruňky vypeckujte a rozmixujte na pyré.
Kakaové piškoty nadrťte a rozdělte do skleniček. Přidejte makový krém a nakonec nalijte vrstvu meruněk.
Ozdobte lístky meduňky a před podáváním nechte vychladit.
Gurmet - neodolatelný český originál. Skvělé recepty, rozhovory s odborníky, ověřené informace a cenné tipy.
Časopis Gurmet patří dlouhodobě na špičku mezi gastronomickými tituly. Zároveň není jen další kuchařkou, sleduje aktuální trendy v gastronomii a životním stylu. Reaguje tak nejen na rostoucí zájem lidí o to, co jíme a co bychom měli či mohli jíst, ale také na prudký rozvoj v gastropodnikání v posledních letech.
Našim čtenářům přinášíme vedle originálních a vyzkoušených receptů také rozhovory, reportáže, osobní zpovědi a příběhy lidí, kteří jsou v této oblasti aktivní a inspirativní.
Autor: Kateřina Bednářová