Může se tak nově chlubit stejnojmennou značkou, která o výrobku prokazuje, že bylo vyrobené v konkrétním regionu z místních surovin.

„Je to pro nás čest, zvlášť když se toto pivo vůbec nevařilo. Sládci se rozhodli, že jej vyzkouší a hned získalo ocenění,“ uvedl ředitel Rožnovského pivovaru Tomáš Kupčík.

Podotkl, že značka Regionální potravina není prvním oceněním.

„Už loni jsme získali cenu Perla Zlínska a letos s pivem Bruno, které jsme uvařili pro město k oslavám 750. výročí, jsme vyhráli dvě mezinárodní pivní soutěže,“ vyjmenoval část úspěchů Kupčík.

Není co rozvážet, pivo se vypije na místě

S oceněními přímo úměrně narůstá zájem návštěvníků pivovaru.

„Jsme kompletně vypití, nemáme pivo na rozvoz. Vše se vypije přímo tady,“ prozradil Kupčík.

Růst poptávky potvrzuje pracovnice pivovarské hospůdky Michaela Graclíková.

„Čert i Bruno jsou u hostů oblíbená piva. Vnímáme jen pozitivní ohlasy,“ informovala.

U piva Čert využili sládci tradice tmavého piva, které se v pivovaru vařilo do roku 1948.

„Jedná se o dvanáctistupňové pivo vyráběné ze čtyř druhů moravských sladů, žateckého chmele a rožnovské vody,“ přiblížil sládek Petr Kubín.

O příznivce nemá nouzi ani nedaleký pivovar Zašová. Jejich pivo Portáš je k dostání nejen ve Zlínském, ale i v Moravskoslezském kraji.

„Snažíme se fungovat regionálně. Naše pivo je k dostání především na nejrůznějších venkovních akcích, pivních festivalech a slavnostech,“ prozradila marketingová pracovnice pivovaru Petra Benešová.

Informovala, že zpětná vazba od pivařů je velmi dobrá.

„Pravidelně nám chodí e-maily s dalšími poptávkami. Jak od jednotlivců, tak podnikatelů, například majitelů pivoték.“

Daří se také vsetínskému rodinnému pivovaru Valášek.

„Obzvlášť poslední tři roky,“ podotkl majitel Roman Dohnal. Doplnil, že jejich vsetínská desítka letos zvítězila v jedenáctém ročníku soutěže Jarní ceny Českých sládků.

Kromě zmíněných podniků vlastní pivo na Valašsku vaří také Karlovský minipivovar ve Velkých Karlovicích, Minipivovar Kelč a valašskomeziříčský Holendr.