VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve Velkých Karlovicích chystají galavečeři na počest 100. výročí Československa

Jak se v našich zemích stolovalo za první republiky? Co se servírovalo v luxusních pražských podnicích, ale také běžných domácnostech, mimo jiné i na Valašsku? A jak se dají tehdy obvykle používané suroviny moderně ztvárnit v dnešní kuchyni?

16.8.2018
SDÍLEJ:

Jehněčí hřebínky, restované hříbky, pohankové nokFoto: Archiv Resortu Valachy

To vše přiblíží degustační večer s názvem První republika, který se uskuteční v pátek 5. října ve Velkých Karlovicích. Kuchaři tamního Spa hotelu Lanterna speciální degustační menu připravují na počest 100. výročí vzniku Československa. Hostům ho nabídnou vpředvečer tradičního Karlovského gastrofestivalu, jehož hlavní program se zde koná o víkendu 6. a 7. října.

Přípravě večera předcházelo studium historických materiálů. Sestavení menu o sedmi chodech se ujal gastronomický odborník, pedagog Slezské univerzity v Opavě Alexandr Burda. Ten bude zároveň večerem provázet a hostům prozradí různé gastro zajímavosti tehdejší doby.

„O období první republiky máme dnes tendenci hovořit jako o starých zlatých časech. Hosté během večera ovšem zažijí nejen atmosféru restaurace pro dobrou společnost, ve kterých vysedávali nositelé zvučných jmen jako Oldřich Nový či Vlasta Burian, ale stolování našich předků představíme z více stran.

Například i z té, kdy naše babičky musely svou vynalézavostí nahradit nedostatkové nebo drahé suroviny v krizových nebo poválečných obdobích. Hostům ukážeme, že i chudá jídla mohou v podání dnešních kuchařů chutnat excelentně. Zajímavým úhlem pohledu je také soužití hned několika národností na našem území, hosté tedy ochutnají i jídla Zakarpatské Ukrajiny a Slovenska a v menu nesmí chybět ani prvky kuchyní německých nebo židovských obyvatel našeho území,“ nastínil jednotlivé chody degustačního menu Alexandr Burda.

Stylově v duchu výročí budou sommeliéři k menu servírovat vína z vinařství, jejichž názvy odkazují na významné prvorepublikové jmenovce Masaryka a Beneše. Symbolická bude také cena menu – 1918 korun. Jednotlivé pokrmy připraví tým šéfkuchaře Josefa Tydlačky.

Hotel podobné tématické akce pořádá pravidelně, jedním z nejznámějších počinů byly loňské Oscarové degustační večery inspirované pokrmy z filmů režiséra Jiřího Menzela i s jeho osobní účastí. Při Karlovském gastrofestivalu Spa hotel Lanterna pravidelně hostí osobnosti oceněné michelinskou hvězdou, letos sem zavítá držitel dvou michelinských hvězd Nicolas Decherchi.

Více: www.lanterna.cz

Degustační menu První republika

Welcome drink: Hubert sekt, suchý, De Luxe
Amuse bouche: Šneci se skořicí v lanýžovém másle, Roastbeef s bylinkovou majonézou
Grilovaný kozí sýr na medu s tvarůžkovým přelivem, bramborový chléb
Ukrajinský boršč s masovými pelmeni
Husa v šouletu, macesy
Jehněčí hřebínky, restované hříbky, pohankové noky
Lívanečky z ječné mouky, šimlena
Černá káva podle receptu Juliuse Meinla, Legionářské řezy
Cimrmanova bylinná hořká
Vína z vinařství Masaryk a Beneš

Kalendář podzimních akcí ve Spa hotelu Lanterna

29. 9. - Soutěž o nejlepší sýr, degustační večer s vinařstvím Šamšula

5. 10. – První republika

6. 10. - Michelinská galavečeře Karlovského gastrofestivalu

7. 10. – Michelinský oběd Karlovského gastrofestivalu

7. 10. – Degustační menu Karlovského gastrofestivalu s vinařstvím Kadrnka

15. 11. – Noc bílých lanýžů

16. 11. – Ladislav Špaček: Deset let s Václavem Havlem

15. 12. - Etiketa stolování Ladislava Špačka

28. 12. – Etiketa stolování Ladislava Špačka pro děti

Autor: Redakce

16.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 19 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zaměstnavatel požaduje: praxe výhodou, Práce na stavbách. Možnost prodloužení pracovního poměru., První kontakt: telefonicky nebo e-mailem., ov.20.9.18. Pracoviště: Commodum, spol. s r.o., 756 27 Valašská Bystřice. Informace: Radomíra Zezulková, +420 571 646 430kl.127. Výroba - Výroba Obsluha strojů 15 000 Kč Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků Zmrzlináři - obsluha stroje na výrobu balkánské zmrzliny *. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplň práce: výroba balkánské zmrzliny a obsluha stroje na výrobu zmrzliny, Zaměstnanecké výhody: zajištěné ubytování, stravenky, První kontakt: telefonicky 774 677 302 v prac. dny od 8 do 15 hod.. Pracoviště: Sabir saliji 01, Žerotínova, č.p. 1114, 755 01 Vsetín 1. Informace: Sabir Saliji, +420 774 677 302. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 000 Kč Pomocní dělníci ve výrobě Pomocní dělníci ve výrobě*. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 14. Poznámka: POMOCNÍ DĚLNÍCI VE VÝROBĚ*, Zaměstnavatel požaduje: dobrý zdravotní stav, zkušenosti v gumárenském průmyslu výhodou, Náplň práce: přeprava zboží, materiálu, zařízení a jiných předmětů na pracoviště, přemístění hotových výrobků, nakládání a vykládání nákladních vozidel a vozíků, čištění strojů, zařízení, nástrojů a odstraňování překážek ze strojů, Jedná se o prašné prostředí, horko a manipulaci s desinfekčními prostředky., První kontakt: po předchozí domluvě jednání s uchazeči v místě výkonu práce -1 den v týdnu, telefonicky 602 562 918 od 10 do 16 hod. nebo e-mailem: futov.n@seznam.cz. Pracoviště: Minaki property s.r.o. 01, Hamerská, č.p. 9, 756 54 Zubří. Informace: Natálie Futovová, +420 602 562 918. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 18 000 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov Stavební dělníci *. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: STAVEBNÍ DĚLNÍCI *, Požadujeme: praxi v oboru, Nabízíme: prémie, První kontakt: telefonicky v době od 8:00 - 16:00 h. na čísle: 571 615 000 nebo e-mailem na: mkstav@email.cz. Pracoviště: Mk-stav building s.r.o. 01, 40.pluku, č.p. 682, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Milan Kopecký, +420 571 615 000.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sedmý ročník hasičské soutěže Vsacká liga TFA skončil v sobotu 22.9. 2018 posledním kolem. Jednotlivci i družstva letos naposledy usilovali o poháry i celkové vítězství v lize na hřišti na Horní Jasence.
45

Skončila Vsacká liga TFA 2018. Na Jasence se rozhodovalo o konečném pořadí

Videosouhrn 22.–23. září 2018

Plavání s policejními želízky a vrhání slaměného balíku v sukni: videa víkendu

Házenkáři Zubří opět padli. V Kopřivnici nezvládli úvod

Zatím to nejde. V minulosti byli extraligoví házenkáři Zubří svého rivala z Kopřivnice porážet, o víkendovém 3. kole ale tvrdě narazili a podruhé za sebou vyšli bodově na prázdno.

Fotbalisté Vsetína v krásném zápase udolali Havířov

Byla to velmi kvalitní divizní podívaná, kterou k radosti svých příznivců zvládli lépe domácí fotbalisté Vsetína, kteří Bublákovou brankou pokořili Havířov.

Překvapení: předposlední Valmez veze bod z druhého Brodu

Souboj druhého Uherského Brodu s předposledním Valašským Meziříčím branku nepřinesl.

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 19. až 21. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT