Vedení firmy DEZA, která spadá pod holding Agrofert, zase vyjádřilo pochybnosti o oprávněnosti OS KOVO jednat jménem zaměstnanců.

OS KOVO tedy není přizváno na plánované pondělní jednání DEZA a odborů, kde se má mimo jiné rozhodovat o přechodu z tarifních na smluvní mzdy.

Rozpory odstartovalo letošní vyjednávání o kolektivní smlouvě, kdy obě organizace nejprve vystupovaly ve shodě a společně dokonce vyhlásily stávkovou pohotovost.

Na konci května však OS ECHO s vedením chemičky kolektivní smlouvu podepsalo, OS KOVO však k jednání nebylo přizváno.

„Když se to zaměstnanci dozvěděli, začala vlna nevole. Hlavně proti předsedovi OS ECHO Michalovi Sváčkovi a členům podnikové rady, kteří odsouhlasili podepsání smlouvy,“ přiblížil Jakub Matocha, člen výboru OS KOVO.

Následovala v úvodu zmíněná petice, kterou podepsalo 413 lidí.

„Michal Sváček neodstoupil a dokonce proběhlo hlasování o důvěře v podnikové radě s výsledkem sedm ku sedmi a pan Sváček se rozhodl zůstat, i když se udržel svým vlastním hlasem, což je paradox,“ poznamenal Matocha.

Městské lázně Vsetín. Ilustrační foto.
Srdce lázní je v havarijním stavu, oprava je nezbytná

Nyní už se podepisuje druhá petice, která má vedení DEZA odradit od vyjednávání pouze s OS ECHO.

Jde především o plánovanou pondělní schůzku.

„Nejhorší na pondělním jednání je, že se jedná opět bez Kova, tedy protizákonně. Zaměstnanci neví, o co se jedná. Co znamená převést tarifní mzdu na smluvní. Je to velký zásah, který by se rozhodně neměl upéct během týdne,“ zdůraznil Matocha.

Předseda představenstva DEZA Zbyněk Průša v dopise zaměstnancům z 19. června napsal, že si vedení firmy nechalo vyhotovit nezávislou právní analýzu týkající se OS KOVO.

„Toto právní stanovisko vyjádřilo pochybnost nad tím, že seskupení členů OS KOVO má v DEZA právo působit a kolektivně vyjednávat,“ uvádí Průša.

Vedení OS KOVO ve svém dopise Zbyňku Průšovi z 13. července namítá, že zmíněné právní stanovisko nemělo možnost vidět, a že pokud má vedení DEZA pochybnosti o oprávněnosti působení OS KOVO v podniku, musí se obrátit na soud, který jediný může rozhodnout.

Jinak musí vedení firmy jednat i s OS KOVO.

„Pokud tak neučiní, bude se i nadále dopouštět porušení právních předpisů,“ stojí v dopise podepsaném předsedou OS KOVO Jaroslavem Součkem.

Ilustrační foto.
Kolektivní smlouva mezi OS Echo a Dezou platí

David Šrott z krajské organizace OS KOVO doplnil, že KOVO splňuje všechny zákonné podmínky, které organizaci opravňují zastupovat zaměstnance v DEZA.

„Není žádný důvod domnívat se, že tomu tak není a vykonstruované pochybnosti budou v čase rozptýleny. Jsem přesvědčen, že současné stanovisko DEZA a jeho odborové divize Agrofertu pod příznačným názvem ECHO, je neudržitelné,“ řekl Deníku Šrott.

Připomněl, že KOVO sdružuje v meziříčské chemičce několik set členů.

„Ty budeme hájit a zastupovat bez ohledu na to, jestli to některým zkorumpovaným odborářům či vedení společnosti nevyhovuje,“ zdůraznil Šrott.

Zaměstnanec DEZA René Türscherl vystoupil z OS ECHO před čtyřmi lety a později se přidal k OS KOVO.

Podle něj vnímá drtivá většina zaměstnanců stávající situaci jako podraz a porušování základního práva se sdružovat.

„V tomto státě s tím bohužel nejde nic dělat. I kdyby to šlo k soudu, tak při jejich rychlosti se rozhodne kdy? Za šest, za osm, za deset let? A celých těch deset let by s námi DEZA nemusela vyjednávat,“ zlobí se René Türscherl.

Chemička DEZA ve Valašském Meziříčí. Ilustrační foto.
Odborový svaz Echo uzavřel s Agrofertem kolektivní smlouvu

Předseda Výboru základní organizace OS ECHO Michal Sváček na dotazy naší redakce zaslané emailem ani po dvou dnech neodpověděl. Nereagoval ani na zaslanou SMS zprávu.

Mluvčí společnosti DEZA a zároveň také holdingu Agrofert Karel Hanzelka na dotaz redakce, zda DEZA uznává působnost OS KOVO v podniku a hodlá s jeho členy jednat, a pokud ne – proč, také příliš sdílný nebyl.

„Jednáme se všemi zaměstnanci. V tuto chvíli není ve věci žádný významný posun. Pokud nastane, budeme média informovat,“ reagoval na otázky Karel Hanzelka.