VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V hotelové restauraci mohou posnídat i neubytovaní hosté

Střední a východní Morava - Robin Hanák vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Ve svých 36 letech už má za sebou vedení osmi hotelů v rámci společnosti CPI Hotels, a.s. a dvouletou praxi z USA. V současnosti působí jako ředitel Clarion Congress Hotelu Olomouc a nedávno byl zvolen předsedou Olomoucké Krajské sekce Asociace hotelů a restaurací České republiky. Prozradil nám, jaké jsou současné trendy v hotelnictví i kdo zařízením uděluje hvězdičky.

13.6.2015
SDÍLEJ:

Robin HanákFoto: archiv Robina Hanáka

Nedávno jste byl zvolen do funkce předsedy Olomoucké Krajské sekce Asociace hotelů a restaurací České republiky, co tato organizace přesně dělá?
AHR ČR je profesní nezisková organizace, která sdružuje majitele a provozovatele ubytovacích zařízení, restaurací a škol a v řadě ohledů jim v jejich fungování pomáhá – sleduje nové zákony pro náš obor a informuje o nich, aby nebyly v důsledku nevědomosti porušovány, shromažďuje novinky z našeho oboru, zajišťuje jednotnou klasifikaci ubytovacích zařízení hvězdičkami v rámci projektu Hotelstars Union a další.

V jednotlivých krajích České republiky působí Krajské sekce AHR ČR, naše Olomoucká sekce má kolem padesáti členů. Členská základna není omezená, takže pokud by chtěl nějaký provozovatel ubytovacího zařízení, restaurace či školy čerpat výhody členství, může se do AHR přihlásit.Robin Hanák

Zmínil jste počty hvězdiček - každý zná systém hodnocení hvězdičkami od jedné do pěti. Jak se tento systém praktikuje v České republice, kdo hvězdičky uděluje?
V současné době bohužel neexistují českou legislativou stanovená kritéria pro udělování konkrétního hodnocení. Každý provozovatel ubytovacího zařízení si může sám zvolit počet hvězdiček, kterými své zařízení ohodnotí. Klient tak nemusí mít stoprocentní jistotu, že pokud si zarezervuje například čtyřhvězdičkový hotel, daný hotel bude opravdu vybaven podle jeho představ a bude poskytovat odpovídající služby.

AHR ČR se v klasifikaci ubytovacích zařízení angažuje a umožňuje provozovatelům využívat jednotnou klasifikaci Hotelstars Unior, používanou v řadě evropských zemí, jako je například Německo, Švýcarsko, Francie, Švédsko a další. Certifikát z tohoto projektu zaručí, že služby, na které jsou klienti zvyklí v zahraničí, jim poskytne i dané zařízení v České republice. Zapojení do tohoto projektu je dle mého názoru vhodné zejména pro hotely, které jsou samostatným subjektem a nejsou součástí hotelového řetězce, jehož úroveň služeb čeští i zahraniční hosté znají.

Hotely nabízí různé typy stravování: polopenzi, plnou penzi, pouze snídani. Co z toho je standard?
Nejčastěji se rezervují pokoje pouze se snídaní, kdy je snídaně již zahrnuta v ceně ubytování a státu se tak odvádí snížená sazba DPH. Vyzkoušeli jsme prodávat pouze ubytování bez snídaně za nižší cenu, prodejnost však byla mizivá, klienti snídaně vyžadují. Polopenze jsou využívány zejména skupinovou klientelou, například zájezdy cestovních kanceláří. Nejméně se rezervují plné penze.

Od čeho se odvíjí rozhodnutí, jaký typ stravování hotel poskytne, záleží třeba na velikosti hotelu a jeho umístění?
Ano, oba důvody hrají roli, rovněž záleží na předpokládané klientele. S ohledem na to se také nadefinují typy stravovacích zařízení jako například lobby bar, foyer bar, à la carte restaurace, snídaňová restaurace. Od klientely se odvíjí i jejich kapacita po stránce počtu míst k sezení, otevírací doba, struktura nabídky pokrmů a nápojů, jejich ceny a tak dále.

Často se dnes setkáváme s pojmem „hotelová restaurace". Liší se tato restaurace něčím od klasické restaurace kromě toho, že je připojena k hotelu? Najdeme tu jídelní lístky a obědové menu nebo systém objednávání jídel funguje jinak?
Hotelová restaurace se od klasické odlišuje zejména tím, že se v ní podávají snídaně pro ubytované hosty a probíhá zde catering při konferenčních akcích. Ubytovaní hosté nemusí platit ihned, ale dát si účet „na pokoj" a zaplatit až při odjezdu. Hotel může restauraci provozovat sám nebo ji pronajmout. Pokud má nějaký provozovatel více hotelů, může udělat jednotnou koncepci hotelových restaurací, jako má například náš hotelový řetězec CPI Hotels se sítí restaurací Benada.

Provoz restaurace je finančně náročný, a tak se hotely snaží nabízet restaurační služby i veřejnosti. Většina hotelových restaurací má zvýhodněná polední menu, řada provozoven nabízí pokrmy tradiční české kuchyně v rámci projektu Czech Specials, na jehož zavedení se rovněž podílela AHR ČR. Zde na Olomoucku je hodně hotelů a restaurací zapojeno do podobného projektu Ochutnejte Hanou. Řada hotelů navíc umožňuje i snídaně pro neubytované hosty, takzvané walk-ins.

Hodně lidí dnes využívá hotely při pracovních cestách, jak jsou na tom české hotely s nabídkou jednolůžkových pokojů? Kolikatilůžkové pokoje převládají?
Počty lůžek na pokojích by měly odpovídat předpokládané segmentaci klientů. Pokud bude ubytovací zařízení zaměřené primárně na obchodní cestující a podobně, pak se ekonomicky vyplatí jednolůžkové pokoje, takzvané singly. Pokud budou ubytovací zařízení navštěvovat převážně rodiny s dětmi či studentské skupiny, vyplatí se tří a vícelůžkové pokoje. V ostatních případech jsou z mého pohledu racionálním řešením dvoulůžkové pokoje, a to pokud možno flexibilní, ze kterých se dá udělat buď twin s postelemi od sebe nebo double s postelemi u sebe.

Sociální zařízení v hotelech má různou podobu od koupelny na chodbě po plně vybavenou koupelnu s toaletou u pokoje, co je dnes v hotelech vyžadováno?
Klienti mají stále vyšší a vyšší požadavky na kvalitu služeb v cestovním ruchu, takže pokud má ubytovací zařízení společnou toaletu či sprchy a neposkytuje hostům základní hygienické potřeby, má dle mého názoru velkou nevýhodu ve srovnání s konkurencí.

Rodiny s dětmi rády využívají možnost přistýlek, je tato služba stále hojně poskytována?
Ubytovací zařízení by dle mého názoru měly být takzvaně family-friendly. Investice do cestovní dětské postýlky, rozkládacího gauče či kvalitního lehátka sloužícího jako přistýlka, do záslepek zásuvek či dětského koutku v restauraci se jim jistě vyplatí.

Autor: Radka Zavadilová

Robin Hanák- 36 let, pochází z Prahy
- Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze
- 10 let u společnosti CPI Hotels, a.s.
- Postupně řídil 8 hotelů, má dvou letou praxi z USA
- Mezi jeho koníčky patří sport a cestování

Autor: Redakce

13.6.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 22 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidiči nákladních automobilů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ŘIDIČI NÁKLADNÍCH AUTOMOBILŮ, Nástup možný ihned nebo dohodou., Zaměstnavatel požaduje: praxe v oboru řidič kontejnerové soupravy, ŘP sk.C+E, profesní průkaz, karta řidiče, psychotesty, průkaz řidiče ADR výhodou., Nabízíme: prodloužení doby určité, První kontakt: telefonicky Po-Pá od 7-15 hod. na čísle 602 787 383, e-mail: polastikova@partr.cz , ov. 18.7.. Pracoviště: Partr spol. s r.o. 09, U Křivačkárny, č.p. 2264, 755 01 Vsetín 1. Informace: Robert Trnovec, +420 602 787 383.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Dispečer 26 000 Kč

Dopravní dispečeři Dispečeři mezinárodní kamionové dopravy. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: DISPEČEŘI MEZINÁRODNÍ KAMIONOVÉ DOPRAVY, Nástup možný ihned!, Požadujeme: praxe v oboru minimálně 2 roky, zaměstnanec by měl ovládat AJ/NJ na komunikační úrovi, Nabízíme: možnost prodloužení smlouvy, odměny, První kontakt: p. Radka Chovancová, telefonicky na čísle 778 787 490 nebo osobně na pracovišti: Vsetín, 4. května 352 nebo emailem na: radka.chovancova@mtl4log.com, ov. 18.7.2018. Pracoviště: Mtl4log s.r.o., 4. května, č.p. 352, 755 01 Vsetín 1. Informace: Radka Chovancová, +420 778 787 490.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 12 200 Kč

Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z papíru Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z papíru *. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: OBSLUHA STROJŮ NA VÝROBU A ZPRACOVÁNÍ VÝROBKŮ Z PAPÍRU *, První kontakt: telefonicky ÚT-ČT od 10-17 hod. na čísle 775 487 084 nebo e-mailem: vitovska.stavebni@email.cz. Pracoviště: Vítovská stavební s.r.o. 04, Zašovská, č.p. 750, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Ryparová, +420 777 341 515.

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 82 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Dělníci potravinářské výroby (letní období). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 82 kč, mzda max. 89 kč. Volných pracovních míst: 30. Poznámka: DĚLNÍCI POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBY - letní období (brigáda), Nástup možný ihned., Směnnost: dvousměnný, třísměnný provoz, Požadujeme: dobrou fyzickou kondici; zručnost, spolehlivost, důslednost, , Dělník potravinářské výroby na střediscích:, EXPEDICE - upravuje zboží do finální podoby pro expedici (vychystání výrobků na palety nebo do kartonu, zafixování palet fólií...), BALIČKA - připravuje hotové výrobky dle zadaných parametrů pro další zpracování na příslušném stroji (např. ukládání naporcovaných nebo oddělených masných výrobků do vaniček), MASNÁ VÝROBA - připravuje surovinu a hotové nebo rozpracované výrobky dle zadaných parametrů pro další zpracování na příslušném stroji a zařízení ( např. ořezání suroviny, narážení, věšení, drcení, rozmrazování, vychystávání suroviny, vážení, standardizace suroviny, vařená výroba...), PŘÍJEM PŘEPRAVNÍCH OBALŮ - čistí přepravky, plastové palety a háky včetně odstraňování etiket a jejich následné odeslání na místo určení, HYGIENA A SANITACE - sanitace a dezinfekce výrobních prostor, třídění a úklid výrobního odpadu - včetně odvážení do kontejnerů, Nabízíme možnost dlouhodobé spolupráce., Kontakt: e-mailem: prace@krasno.cz Informace na tel. čísle 571 855 275, ov. 18.7.. Pracoviště: Mp krásno, a.s., Hranická, č.p. 430, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Dagmar Klímková, +420 571 855 275.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 19. července 2018

Usmrcené oči Berouskových tygrů a širý, černý lán: prohlédněte si videa dne

Trenér házenkářů Robe Zubří Dušan Poloz po odchodu některých opor skládá nový tým.

Bronzoví házenkáři Zubří začali přípravu i se slovenskou spojkou Korbel

AKTUALIZOVÁNO

Štěňata našli v igelitové tašce. Hyenismus, hřímají lidé

Tři asi šestitýdenní štěňata někdo odložil v igelitové nákupní tašce na ulici V Zahrádkách ve vsetínské místní části Rybníky. V úterý dopoledne je našel strážník městské policie. Jedna fenka a dva pejsci, pravděpodobně kříženci retrívra, putovali do místního zvířecího útulku.

Kradli ve Vrběticích zbraně, hrozí jim vysoké tresty

Policie ukončila vyšetřování případu krádeží poškozených zbraní z areálu muničních skladů ve Vlachovicích – Vrběticích a případ předala na Okresní státní zastupitelství ve Zlíně s návrhem na podání obžaloby.

Pacientům meziříčské nemocnice slouží nový moderní rotoped

Efektivnější rehabilitaci ve valašskomeziříčské nemocnici zajišťuje pacientům nový magnetický rotoped. Moderní přístroj je ideální při zotavování po úrazech i operacích.

Nad letištěm v Poličné se proháněly modely

/FOTOGALERIE/ Třetí aviatický den na letišti v Poličné komplikovalo v sobotu několik přeháněk. Svůj um přesto předvedlo okolo pětačtyřiceti pilotů se svými modely. Nechyběla letecká akrobacie vicemistra světa Martina Šonky.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT