VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V hotelové restauraci mohou posnídat i neubytovaní hosté

Střední a východní Morava - Robin Hanák vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Ve svých 36 letech už má za sebou vedení osmi hotelů v rámci společnosti CPI Hotels, a.s. a dvouletou praxi z USA. V současnosti působí jako ředitel Clarion Congress Hotelu Olomouc a nedávno byl zvolen předsedou Olomoucké Krajské sekce Asociace hotelů a restaurací České republiky. Prozradil nám, jaké jsou současné trendy v hotelnictví i kdo zařízením uděluje hvězdičky.

13.6.2015
SDÍLEJ:

Robin HanákFoto: archiv Robina Hanáka

Nedávno jste byl zvolen do funkce předsedy Olomoucké Krajské sekce Asociace hotelů a restaurací České republiky, co tato organizace přesně dělá?
AHR ČR je profesní nezisková organizace, která sdružuje majitele a provozovatele ubytovacích zařízení, restaurací a škol a v řadě ohledů jim v jejich fungování pomáhá – sleduje nové zákony pro náš obor a informuje o nich, aby nebyly v důsledku nevědomosti porušovány, shromažďuje novinky z našeho oboru, zajišťuje jednotnou klasifikaci ubytovacích zařízení hvězdičkami v rámci projektu Hotelstars Union a další.

V jednotlivých krajích České republiky působí Krajské sekce AHR ČR, naše Olomoucká sekce má kolem padesáti členů. Členská základna není omezená, takže pokud by chtěl nějaký provozovatel ubytovacího zařízení, restaurace či školy čerpat výhody členství, může se do AHR přihlásit.Robin Hanák

Zmínil jste počty hvězdiček - každý zná systém hodnocení hvězdičkami od jedné do pěti. Jak se tento systém praktikuje v České republice, kdo hvězdičky uděluje?
V současné době bohužel neexistují českou legislativou stanovená kritéria pro udělování konkrétního hodnocení. Každý provozovatel ubytovacího zařízení si může sám zvolit počet hvězdiček, kterými své zařízení ohodnotí. Klient tak nemusí mít stoprocentní jistotu, že pokud si zarezervuje například čtyřhvězdičkový hotel, daný hotel bude opravdu vybaven podle jeho představ a bude poskytovat odpovídající služby.

AHR ČR se v klasifikaci ubytovacích zařízení angažuje a umožňuje provozovatelům využívat jednotnou klasifikaci Hotelstars Unior, používanou v řadě evropských zemí, jako je například Německo, Švýcarsko, Francie, Švédsko a další. Certifikát z tohoto projektu zaručí, že služby, na které jsou klienti zvyklí v zahraničí, jim poskytne i dané zařízení v České republice. Zapojení do tohoto projektu je dle mého názoru vhodné zejména pro hotely, které jsou samostatným subjektem a nejsou součástí hotelového řetězce, jehož úroveň služeb čeští i zahraniční hosté znají.

Hotely nabízí různé typy stravování: polopenzi, plnou penzi, pouze snídani. Co z toho je standard?
Nejčastěji se rezervují pokoje pouze se snídaní, kdy je snídaně již zahrnuta v ceně ubytování a státu se tak odvádí snížená sazba DPH. Vyzkoušeli jsme prodávat pouze ubytování bez snídaně za nižší cenu, prodejnost však byla mizivá, klienti snídaně vyžadují. Polopenze jsou využívány zejména skupinovou klientelou, například zájezdy cestovních kanceláří. Nejméně se rezervují plné penze.

Od čeho se odvíjí rozhodnutí, jaký typ stravování hotel poskytne, záleží třeba na velikosti hotelu a jeho umístění?
Ano, oba důvody hrají roli, rovněž záleží na předpokládané klientele. S ohledem na to se také nadefinují typy stravovacích zařízení jako například lobby bar, foyer bar, à la carte restaurace, snídaňová restaurace. Od klientely se odvíjí i jejich kapacita po stránce počtu míst k sezení, otevírací doba, struktura nabídky pokrmů a nápojů, jejich ceny a tak dále.

Často se dnes setkáváme s pojmem „hotelová restaurace". Liší se tato restaurace něčím od klasické restaurace kromě toho, že je připojena k hotelu? Najdeme tu jídelní lístky a obědové menu nebo systém objednávání jídel funguje jinak?
Hotelová restaurace se od klasické odlišuje zejména tím, že se v ní podávají snídaně pro ubytované hosty a probíhá zde catering při konferenčních akcích. Ubytovaní hosté nemusí platit ihned, ale dát si účet „na pokoj" a zaplatit až při odjezdu. Hotel může restauraci provozovat sám nebo ji pronajmout. Pokud má nějaký provozovatel více hotelů, může udělat jednotnou koncepci hotelových restaurací, jako má například náš hotelový řetězec CPI Hotels se sítí restaurací Benada.

Provoz restaurace je finančně náročný, a tak se hotely snaží nabízet restaurační služby i veřejnosti. Většina hotelových restaurací má zvýhodněná polední menu, řada provozoven nabízí pokrmy tradiční české kuchyně v rámci projektu Czech Specials, na jehož zavedení se rovněž podílela AHR ČR. Zde na Olomoucku je hodně hotelů a restaurací zapojeno do podobného projektu Ochutnejte Hanou. Řada hotelů navíc umožňuje i snídaně pro neubytované hosty, takzvané walk-ins.

Hodně lidí dnes využívá hotely při pracovních cestách, jak jsou na tom české hotely s nabídkou jednolůžkových pokojů? Kolikatilůžkové pokoje převládají?
Počty lůžek na pokojích by měly odpovídat předpokládané segmentaci klientů. Pokud bude ubytovací zařízení zaměřené primárně na obchodní cestující a podobně, pak se ekonomicky vyplatí jednolůžkové pokoje, takzvané singly. Pokud budou ubytovací zařízení navštěvovat převážně rodiny s dětmi či studentské skupiny, vyplatí se tří a vícelůžkové pokoje. V ostatních případech jsou z mého pohledu racionálním řešením dvoulůžkové pokoje, a to pokud možno flexibilní, ze kterých se dá udělat buď twin s postelemi od sebe nebo double s postelemi u sebe.

Sociální zařízení v hotelech má různou podobu od koupelny na chodbě po plně vybavenou koupelnu s toaletou u pokoje, co je dnes v hotelech vyžadováno?
Klienti mají stále vyšší a vyšší požadavky na kvalitu služeb v cestovním ruchu, takže pokud má ubytovací zařízení společnou toaletu či sprchy a neposkytuje hostům základní hygienické potřeby, má dle mého názoru velkou nevýhodu ve srovnání s konkurencí.

Rodiny s dětmi rády využívají možnost přistýlek, je tato služba stále hojně poskytována?
Ubytovací zařízení by dle mého názoru měly být takzvaně family-friendly. Investice do cestovní dětské postýlky, rozkládacího gauče či kvalitního lehátka sloužícího jako přistýlka, do záslepek zásuvek či dětského koutku v restauraci se jim jistě vyplatí.

Autor: Radka Zavadilová

Robin Hanák- 36 let, pochází z Prahy
- Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze
- 10 let u společnosti CPI Hotels, a.s.
- Postupně řídil 8 hotelů, má dvou letou praxi z USA
- Mezi jeho koníčky patří sport a cestování

Autor: Redakce

13.6.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 16 000 Kč Zámečníci strojů Provozní zámečníci - přípraváři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PROVOZNÍ ZÁMEČNÍCI - PŘÍPRAVÁŘI, Nástup možný ihned., Požadujeme: znalost čtení výkresové dokumentace, dělení a úkosování plechu plamenem, manuální zručnost., Náplň práce: sestavování dílů pro svařování, úkosování a broušení plechu, pálení, stehování ocelových dílů., Nabízíme: stravenky, dobré platové zařazení - dohodou., První kontakt: telefonicky 602 525 011, 571 694 580, e-mailem: dobiasova@tghrenova.cz nebo osobně po předchozí domluvě - životopis přineste s sebou., ov. 12.10.. Pracoviště: Tgh renova s. r. o., Masarykova, č.p. 753, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Vít Horák, +420 602 525 011. Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 20 000 Kč Odborní účetní všeobecní Všeobecný/á účetní. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 29000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: . Pracoviště: Kayaku safety systems europe a.s., Bobrky, č.p. 2271, 755 01 Vsetín 1. Informace: Irena Šťastná, +420 739 074 399. Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 15 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci Asistent/ka. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ASISTENT/KA pro neziskovou organizaci, Nástup možný ihned., Požadujeme: řidičský průkaz skupiny B, samostatnost, flexibilita, Možnost i zkráceného PP 20 hod./týd., První kontakt: Životopisy zasílejte na e-mail: darcr@vm.inext.cz , informace telefonicky na čísle 602 777 080. Pracoviště: Foros z.s. 01, Sokolská, č.p. 593, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Peter Tulia, +420 602 777 080. Obchod - Obchod Obchodní zástupce 20 000 Kč Obchodní zástupci Obchodní zástupci. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Chcete se podílet na rozvoji a výrobě dřevěné stavebnice PONY? Hledáme šikovné kolegy. Připojte se k nám do ryze české firmy s tradicí výroby více než 25 let., Požadavky: Práce na plný pracovní úvazek, SŠ/VŠ, znalost cizího jazyka výhodou, praxe v obchodní činnosti, ochota cestovat, řidičský průkaz skup. B., znalost MS OFFICE, komunikační dovednosti, reprezentativní vystupování, flexibilita, aktivní přístup ke svěřenému úkolu a soběstačnost při jeho plnění. Orientace v marketingových nástrojích., Náplň práce:- Aktivní vyhledávání obchodních příležitostí na českém a slovenském trhu., - Průzkum trhu a analýza konkurence., - Podíl na vývoji svěřeného produktu a jeho marketingová podpora., - Reporting., - Realizace a vedení obchodních případů., Nabízíme:- Práce na ojedinělém projektu., - Vysoká míra seberealizace., - Firemní benefity., - Notebook a telefon (i k soukromým účelům)., - Motivující finanční ohodnocení., - Možnost dalšího rozvoje a vzdělání. , V případě Vašeho zájmu zasílejte své CV na info@mojepony.cz. Nástup - LEDEN 2019. Možnost i dřívějšího nástupu.. Pracoviště: Dendros bohemia s.r.o., 756 53 Vidče. Informace: Jan Halamíček, +420 775 565 965.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V úterý 9. října 2018 navštívil medvěd místní část Vsetína - Červenku. Z dvanácti koz dvě roztrhal, šest majitelé nenašli.
12

Medvěd zabíjel už i na Kroměřížsku

Házenkáři ROBE Zubří. Ilustrační foto.

Blamáž házenkářů Zubří v poháru, vyřadil je druholigový Vsetín

Vsetínu šly proti Prostějovu náramně přesilovky

Prvoligoví hokejisté Vsetína se vrací na vítěznou notu. I díky čtyřem využitým přesilovkám přehráli v sobotním 16. kole Na Lapači souseda v tabulce z Prostějova a vyhoupli se na třetí místo.

Skvělé! Nohejbaloví Valaši v superfinále obhájili titul!

Jak je důležitý mít svou chalupu, přesněji svého Jana Chalupu. Rozdílovým hráčem sobotního Superfinále extraligy nohejbalistů v aréně pražské Sparty byl lídr vsetínského týmu Climax, který po boji s Modřicemi a výhře 5:4 obhájil mistrovský titul.

Fotbalisté Vsetína nasázeli nováčkovi čtverku

Pobavili fanoušky a konečně přetavili kvalitní výkon ve tři body a dostatek branek. Divizní fotbalisté Vsetína jasně přejeli ve druhém poločase nováčka z Heřmanic.

Studovali Burianovy kresby

Běžnou výuku si zpestřili studenti Masarykova gymnázia ve Vsetíně. V hodině výtvarné výchovy zavítali do Galerie Stará radnice, kde se prošli Světem fantazie ve stejnojmenné výstavě obrazů Zdeňka Buriana.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT