Stávkovou pohotovost vyhlásily dva odborové svazy Echo a Kovo kvůli růstu mezd, příplatkům za směnnost a výši podílu na zisku. Odboráři jednají s vedením firmy již od konce loňského října.

„Důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti je spor o uzavření kolektivní smlouvy na rok 2018 a neakceptovatelný dosavadní mzdový vývoj,“ uvedly odbory v tiskové zprávě. 

Chemička DEZA ve Valašském Meziříčí. Ilustrační foto.
Deza je na špici v produkci škodlivin

Podle Agrofertu stávková pohotovost přišla nečekaně uprostřed série jednání. "Vyhlášení stávkové pohotovosti nás velmi překvapilo. I přes to, že není uzavřena kolektivní smlouva, došlo již v letošním roce k navýšení mezd prostřednictvím mzdového předpisu o 10,7 procenta. Průměrná mzda v Deze už vloni dosáhla hodnoty 32 966 korun a je nad krajským i celorepublikovým průměrem," uvedl na dotaz Deníku mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Předmětem sporu o uzavření kolektivní smlouvy jsou tři požadavky odborů. Zvýšení základních tarifních mezd o 13 procent, růst příplatku za směnnost o 20 procent a růst podílu na zisku o dvě procenta.

„Odborové organizace jsou připraveny pokračovat v sociálním dialogu se zaměstnavatelem. Pokud vedení společnosti nezmění přístup k požadavkům odborových organizací, jsou odborové organizace připraveny vyhlásit a organizovat ve společnosti Deza stávku jako krajní prostředek za prosazení svých cílů v době co nejkratší,“ dodávají odboráři.

Andrej Babiš a Čapí hnízdo.
Vraťte dobrovolně dotaci na Čapí hnízdo, vyzval úřad Babišovu firmu Imoba

Agrofert je stále ochoten jednat. "Jsme připraveni k dalším jednáním, nicméně navýšení tarifních mezd o požadovaných 13 procent nám přijde neadekvátní. Nehledě na další požadavky odborářů na růst příplatků za směny a požadavky na růst podílu na zisku," doplnil dále Hanzelka.

Deza je výrobcem aromatických uhlovodíků a dalších chemických látek s téměř 120letou tradicí. Rozsahem svého výrobního programu patří mezi významné chemické podniky v koncernu Agrofert a také zaměstnavatele v okrese Vsetín ve Zlínském kraji. Pracuje v ní na tisíc zaměstnanců.

Bohumír Rada protestuje proti Babišovi.
Zemědělec Rada žádá poslance o pomoc. Praktiky Agrofertu jsou gangsterské, tvrdí