Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěžte o nejlepší frgál a klobásu na Karlovského gastrofestivalu

Umíte upéct valašský frgál? Nebo vyrobit klobásu, která obstojí i u těch nejnáročnějších gurmánů? Při tradičním Karlovském gastrofestivalu, který se bude konat 7. a 8. října ve Velkých Karlovicích, můžete v těchto kuchařských dovednostech poměřit síly s dalšími kuchařkami a kuchaři.

19.9.2017
SDÍLEJ:

Soutěž frgálů.Foto: Archiv Resortu Valachy

„I letos budou součástí doprovodného programu soutěže o nejlepší frgál a nejlepší klobásu, které jsou otevřeny všem zájemcům – profesionálům i amatérům. Soutěže jsou velmi oblíbené nejen mezi těmi, co se rádi zapojí a pochlubí svými kuchařskými a pekařskými dovednostmi, tak i mezi návštěvníky, které velmi baví ochutnávat a porovnávat um různých autorů,“ říká ředitel Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.

Soutěži o nejlepší klobásu bude patřit sobotní festivalové odpoledne. Podmínkou účasti je doručit čtyři kusy klobásy do čtvrtku 5. října do Penzionu Pod Pralesem. Při gastrofestivalu vzorky nejprve posoudí porota, následně je budou moci ochutnat i návštěvníci. Vítěz bude vyhlášen během sobotního odpoledne. „Soutěž má za sebou již tři ročníky a zájem o ni roste. Loni už jsme hodnotili 23 vzorků,“ připomněl Lubor Gášek z Penzionu Pod Pralesem.

Soutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční den poté, má delší tradici. Ve Velkých Karlovicích se konala již několik let před vznikem Karlovského gastrofestivalu, letošní ročník je šestnáctý v pořadí. „V hlavní kategorii porota hodnotí koláče vyrobené dle pravidel Evropské unie z roku 2013 – tedy takové, které mají 30 cm v průměru, váží 600 gramů, mají jednodruhovou náplň a byly vyrobeny na území Valašska. Kdo pochází odjinud nebo chce předvést svůj um upečením koláče netradičního tvaru či velikosti, může se zapojit do zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné koláče, kde vítěze vybírají návštěvníci. Tato kategorie je oblíbená i u odborných a gastronomických škol, které tímto opět zveme k účasti. Žáci mohou společně se svými pedagogy předvést svůj um a fantazii. K účasti v soutěži stačí přivézt svůj koláč v neděli ráno přímo do Velkých Karlovic,“ doplnila ředitelka pořádajícího Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Soutěž frgálů se tradičně těší velkému zájmu pekařek a pekařů, jen loni porota hodnotila šest desítek frgálů.

Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích se za uplynulých osm let existence zařadil mezi nejnavštěvovanější gastro akce v zemi, mimo jiné i díky tomu, že vstup na něj mají návštěvníci zdarma. Nabízí ochutnávky specialit kuchařů (nejen) místních hotelů, penzionů a restaurací, rozesetých na 3,5 km v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálovou manufakturu s možností zkusit si výrobu frgálů a další doprovodný program. Třešinkou na dortu bude tradičně Michelinská galavečeře a Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna, letos v podání hostujícího michelinského šéfkuchaře Toniho Mörwalda z Rakouska. „O obě akce je velký zájem, sobotní galavečeře je už dokonce téměř vyprodaná,“ doplnil ředitel gastrofestivalu Tomáš Blabla.

www.karlovskygastrofestival.cz

Autor: Redakce

19.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
ZŠ Sedmikráska Rožnov pod Radhoštěm,1. třída, třídní učitelka Lenka Fiedlerová

Představujeme prvňáčky ze Základní školy v Rožnově pod Radhoštěm

Dopravní nehoda v Horní Bečvě; úterý 17. října 2017
3

Řidička se po nehodě vymlouvala na slunce, nadýchala ale tři promile

Knihovníci ve Vidči a Rožnově se radují z krajského ocenění

FOTOGALERIE / Zlínský kraj letos již popáté uděloval tituly Knihovna roku a oceňoval knihovníky za jejich práci. Své zástupce na slavnostním ceremoniálu, který se konal v polovině října v sídle Zlínského kraje, mělo také Valašsko. Z titulu Knihovna Zlínského kraje roku 2017 se mohou radovat ve Vidči, mezi oceněnými knihovnicemi je Ilona Kroupová z Městské knihovny v Rožnově pod Radhoštěm.

Muž z Valašskomeziříčska zemřel pod koly rychlíku

K další tragické nehodě na kolejích došlo v pondělí ráno na trati ve Lhotce nad Bečvou u Valašského Meziříčí. Muž po střetu s rychlíkem na místě zemřel.

Vlekaři už jsou na sezonu připravení

Počasí, které panovalo poslední dny, sice nenasvědčovalo zahájení lyžařské sezony, přípravy v lyžařských areálech ale nabírají na obrátkách. Vlekaři chtějí být na letošní zimu precizně připraveni.

AKTUALIZOVÁNO

Do pyžam a županů! Budoucí skláři slavnostně slíbili poctivé studium

FOTOGALERIE / Tradici učinili včera ve střední uměleckoprůmyslové škole sklářské ve Valašském Meziříčí zadost.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení