VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž o nejlepší sýr vyhrála rožnovská Biofarma Horut

Celkem 27 vzorků sýrů se sešlo na 7. ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 8. července ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

11.7.2017
SDÍLEJ:

Soutěž sýrů.Foto: Archiv Resortu Valachy

Své produkty sem přijeli předvést regionální výrobci z řad zástupců farem, ale i drobných zemědělců, kteří vyrábějí spíše pro sebe a své známé.

Vítězem se stala Biofarma Horut z blízkého Rožnova pod Radhoštěm, která patří k tradičním účastníkům a pravidelně také obsazuje některou z předních příček. Letos získala první místo za nízkotučný horský kravský sýr. Druhé místo obsadila Anna Vašutová a třetí Barbora Kováříková, obě z Velkých Karlovic. „Celkově byla letos účast výrobců přímo z naší obce velmi hojná. Je potěšující, že se jejich práci ve Velkých Karlovicích daří,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

V soutěži byly zastoupeny hlavně sýry kozí a kravské, v menší míře ovčí. "Ovčí sýry, ačkoliv měly na Valašsku v minulosti největší tradici, se v soutěži pro svou pracnost a menší výtěžnost z mléka objevují bohužel jen zřídka,“ dodala Zuzana Vašutová.

Soutěž se těšila také velkému zájmu návštěvníků. Ti mohli vedle poroty hlasovat, který sýr jim nejvíc chutná. V jejich hlasování zvítězil sýr Greyer, rovněž od Biofarmy Horut.

Právě Biofarma Horut patří k tradičním dodavatelům Spa hotelu Lanterna. Hosté mohou její sýry ochutnat k snídaním i v rámci stálého menu restaurace. Kuchaři ze sýrů připravují nejen předkrmy a hlavní jídla, ale i chutné dezerty. „Právě díky soutěži jsme kdysi Biofarmu Horut poznali a navázali s ní spolupráci, která úspěšně trvá už několik let,“ uzavřela Zuzana Vašutová.

Výsledky soutěže O nejlepší valašský sýr 2017

1. místo - Biofarma Horut, Rožnov pod Radhoštěm, nízkotučný horský kravský sýr
2. místo - Anna Vašutová, Velké Karlovice, uzený kravský sýr
3. místo - Barbora Kováříková, Velké Karlovice
4. místo - Lenka Válková, Velké Karlovice, čerstvý kozí sýr
5. místo - Farma Zerlina, Hážovice, kozí zrající sýr
6. místo - Marie Sibalová, Velké Karlovice, kozí čerstvý sýr

Hlasování veřejnosti 

Biofarma Horut z Rožnova pod Radhoštěm, sýr Greyer

Autor: Redakce

11.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Soutěžní svatební pár číslo 28 - Kristýna a Jiří Hrachovcovi, Zlín
3

Desáté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

Jednadvacetiletý obránce Dominik Hladiš vyměnil Valašské Meziříčí za Hodonín, kam ho zlákal trenér Roman Čechmánek

Hladiš vyměnil Bobry za Drtiče. Do Hodonína ho zlákal Čechmánek

Mozart vzpomínal v gobelínce na Bertramku

FOTOGALERIE / Nejsou zdaleka tak staré jako renesanční a barokní díla, která tady obvykle restaurují. Přesto byly ve špatném stavu a vyžadovaly nutnou opravu. 

Úpravnu vody v Podlesí napadli teroristé. Šlo o cvičení

FOTOGALERIE / V okolí vodárenského zařízení mezi Valašským Meziříčím a Jarcovou od neděle po tři dny hlídkovali ozbrojení vojáci. Chvílemi se ozývala střelba, stoupal barevný kouř z dýmovnic a přejížděla houkající auta policistů, hasičů a záchranky. Doprava na rušné silnici musela být na krátkou dobu zastavena.

Byt jako investice? Splátky vás vyjdou dráž

Sníte o vlastní nemovitosti, která bude vydělávat za vás? Fajnová myšlenka, ale neoplýváte-li tučným kontem, vše si pořádně spočítejte. Cesta k úvěru bude totiž náročnější. Tedy pokud přiznáte váš skutečný záměr. Zda se takový úvěr vyplatí, přibližuje Lucie Drásalová, hypoteční analytička Partners.

Studenti v zajetí křížků a koleček

Oblastní turnaje soutěže pIškQworky se uskutečnily včera v Masarykově gymnáziu ve Vsetíně a na Obchodní akademii a Vyšší odborné škole ve Valašském Meziříčí. Tři vítězné týmy z každého města postoupily do krajských kol. Odtud se mohou probojovat do finále, které se koná v prosinci v Brně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT