VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž frgálů na Karlovském gastrofestivalu vyhrál makový koláč

Makový frgál od Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích. Jubilejní desátý ročník i díky teplému podzimnímu počasí přilákal o víkendu do této valašské obce desítky tisíc návštěvníků.

8.10.2018
SDÍLEJ:

vítězka soutěže frgálů A. ŠauerováFoto: Archiv Resortu Valachy

„Odhadujeme, že se celková návštěvnost přiblíží předloňskému rekordnímu ročníku, kdy k nám zavítalo čtyřicet tisíc hostů,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

V soutěži frgálů, které je tradičně vrcholem gastrofestivalu, porotci hodnotili 61 koláčů různých příchutí. „Většina byla tradičně tvarohová, hrušková a maková, ale objevily se různé méně časté a přitom chutné náplně, například mandle, malina nebo jablko,“ popsala Hedvika Polášková z pořádajícího Spa hotelu Lanterna.

Soutěž frgálů má ještě delší tradici než samotný gastrofestival, koná se už šestnáct let. Od počátku byla spojena se jménem Ladislava Frgala, po jeho letošním úmrtí pokračuje v tradici v čele poroty jeho manželka Alena. V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šauerová se soutěže účastní každý rok a vždy obsazuje přední příčky. Loni zvítězila s ořechovým koláčem, letos oslnila porotu makovou náplní. „U makového frgálu je zásadní kvalita máku a jeho pomletí. Musí to být opravdu hodně najemno, pak samozřejmě dobře dochutit. Tím nejdůležitějším ale stejně podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to,“ poodhalila tajemství úspěchu 63letá Anna Šauerová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny. Pečení frgálů se nejdřív věnovala jako koníčku v důchodu, ale díky úspěchům a zájmu okolí se pečení začala nedávno věnovat profesionálně. „Zřídila jsem si živnost a peču na objednávku – svatby, oslavy, je toho dost, zájem je o frgály je velký. Z koníčka se stal kůň, ale pořád mě to baví,“ dodala pekařka. A jakou náplň má nejraději ona? „Můj favorit je hruškový, dělám si ho z vlastnoručně sušených hrušek. Ale je to opravdu o individuální chuti, třeba moji vnuci po mně nejčastěji chtějí ořechový,“ dodala Anna Šauerová.

V neděli probíhala na Karlovském gastrofestivalu také soutěž o nejlepší klobásu. Letos ji vyhrála Jarka Matyščáková z Velkých Karlovic s vepřovou klobásou. Porotci posoudili 19 vzorků klobás. „Úroveň byla tradičně vysoká, klobásy byly velmi dobře ochucené. Z největší dálky k nám dorazil soutěžní vzorek od Českých Budějovic. Jinak ale největší úspěchy slavili výrobci z blízkého okolí a to s klobásami z vepřového masa. Výjimečně se objevila klobása zvěřinová nebo s jehněčím masem,“ vyjmenoval Lubor Gášek z pořádajícího Penzionu Pod Pralesem.

Karlovský gastrofestival nabídl v sobotu 6. a neděli 7. října ochutnávky specialit a regionálních produktů na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, kuchařské show a další program.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos menu připravil držitel dvou michelinských hvězd, Francouz Nicolas Decherchi, šéf restaurace Paloma v Mougins, jenž od roku 2017 vede stejnojmennou restauraci i v Průhonicích. Festivalové Velké Karlovice na něj udělaly dojem. „Prostředí mi tu připomnělo naše francouzské Alpy – to, jak se tu postupně zvedají zalesněné kopce, dřevěné chaloupky na svazích, celkově velmi hezká příroda… A i když to byl převážně pracovní víkend, opravdu jsem si ho užil,“ svěřil se michelinský šéfkuchař, jenž si nenechal ujít ani relaxaci v hotelovém wellness a zašel si i na zdejší vyhlášenou ayurvédskou masáž. „Přijetí, kterého se mi v hotelu dostalo, bylo úžasné, s personálem se mi skvěle spolupracovalo a jsem moc rád, že i reakce hostů na menu bylo příznivé. Věřím, že se do Velkých Karlovic ještě někdy vrátím,“ uzavřel Nicolas Decherchi.

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

1. Anna Šauerová, Karolinka – makový
2. Dagmar Dorňáková, Brumov-Bylnice – povidlový
3. Marie Baklíková, Lačnov – ořechový
4. Marie Filáková, Francova Lhota – hruškový
5. Martin Orság, Valašské Meziříčí – hruškový

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

1. Jarka Matyščáková, Velké Karlovice – vepřová
2. Petr Valchář, Liptál – vepřová
3. Luděk Matyščák, Velké Karlovice – vepřová
4. Řeznictví Singer, Lhotsko – Klobása Klasik vepřová
5. Petr Lazárek, Vsetín – Vsetínská klobása vepřové maso + divočák

Autor: Redakce

8.10.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavbyvedoucí 20 000 Kč Hlavní stavbyvedoucí Stavbyvedoucí. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: STAVBYVEDOUCÍ, Zaměstnavatel požaduje: SŠ stavebního směru, praxe v oboru min. 3 roky, ŘP sk.B aktivní řidič, zodpovědný přístup, vedení týmu, samostatnost, pracovitost, , První kontakt: e-mailem na: mkstav@email.cz, ov. 12.10.. Pracoviště: Mk-stav building s.r.o. 01, 40.pluku, č.p. 682, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: X, . Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 15 000 Kč Elektromechanici elektrických zařízení v dopravních prostředcích Autoelektrikář/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: AUTOELEKTRIKÁŘ/KA, Nástup možný ihned., Požadujeme: řidičský průkaz sk. B, První kontakt: Životopisy zasílejte na e-mail: martina.kralova@autokora.cz nebo přineste osobně na recepci. Informace na telefonním čísle 608 662 305, ov. 15.10.. Pracoviště: Auto kora top s.r.o., M. Alše, č.p. 780, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Martina Králová, +420 608 662 305. Informační technologie - Informační technologie Programátor 25 000 Kč Programátoři počítačových aplikací specialisté Programátor/ka řídicích systémů - místo je vhodné i pro OZP. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PROGRAMÁTOR/KA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ - místo je vhodné i pro OZP, Nástup možný ihned., Požadujeme: SŠ nebo VŠ vzdělání, řidičský průkaz sk. B, pasívní znalost angličtiny, Pracovní doba Po-Pá, První kontakt: Životopisy zasílejte na e-mail: zeman@regomarket.cz Informace na tel. čísle 777 24 90 46, www.regomarket.cz , ov. 12.10.. Pracoviště: Regomarket s.r.o., Masarykova, č.p. 753, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Pavel Zeman, +420 777 249 046. Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 16 500 Kč Elektromechanici elektrických zařízení (kromě zařízení v dopravních prostředcích) Elektromechanici - navíječi. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: ELEKTROMECHANICI - NAVÍJEČI, Nástup možný ihned., Požadujeme: jeřábnický a vazačský průkaz (výhodou), oprávnění pro pájení příp. svařování (dle potřeby) manuální zručnost, schopnost učit se novým věcem, trpělivost, kvalita, pečlivost, dobrý zdravotní stav. , Náplň práce: navíjení drátových cívek, výroba profilových cívek, omotávání cívek, vkládání a zapojování vinutí (drátové,profilové), výroba drážkových klínů, výroba bandáží (ruční, strojní), montáž a zapojení budičů., Nabízíme: 25 dnů dovolené, závodní stravování, příspěvek na stravu, příspěvek na dopravu, příspěvek na penzijní připojištění, První kontakt: p. Kovaříčková, telefonicky v době 8 - 12 h. na čísle: 571 812 773, e-mailem na: personalni@tes.cz nebo osobně na pracovišti v době 9 - 11 h., ov. 12.10.. Pracoviště: Tes vsetín s.r.o., Jiráskova, č.p. 691, 755 01 Vsetín 1. Informace: Ivana Kovaříčková, +420 571 812 773.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Strážníci rožnovské městské policie mají za sebou úspěšné tažení střeleckými soutěžemi v letošním roce (2018). Ziskem jednoho prvního, pěti druhých a dvou třetích míst potvrdili svou vysokou střeleckou úroveň. Na snímku: 3. místo Jakub Křenek, soutěž O po
11

Úspěch rožnovských strážníků: medailové žně na střeleckých soutěžích

Videosouhrn 15.–16. října 2018

Požár lyské Kovony a hromadná nehoda v tunelu: prohlédněte si videa dne

Video potvrdilo, že házenkáři Zubří porazili Plzeň. Ale bod navíc nedostanou

Jako první v novém ročníku porazili Plzeň. Extraligoví házenkáři Zubří se sice loučili a rozešli v rámci utkání 4. kola poslední zářijový pátek doma se Západočechy smírně 26:26, ale televizní záznam odhalil, že Valaši byli „okradeni“.

Emotivní peklo na fotbale v Nedachlebicích: inzultace, divadlo, výhrůžky

Fyzické napadení asistenta rozhodčího Radima Doležala z 84. minuty zápasu 10. kola fotbalové I. A třídy mezi Nedachlebicemi a Bojkovicemi po brance na 3:2, sprosté nadávky a urážky a nakonec i potyčky hráčů s pořadateli, kteří se snažili dostat ke kabině sudích.

Srážka kamionu a osobáku u Zádveřic skončila zraněním 81letého řidiče

„Nevím přesně co se stalo, jel jsem od Vizovic, odbočoval jsem na Luhačovice a najednou se ozvala rána. Strašně jsem se lekl. Ten řidič mě asi neviděl,“ komentoval dopravní nehodu devětapadesátiletý Karel H., řidič kamionu, který se v úterý krátce po půl desáté dopoledne střetl na křižovatce nedaleko motorestu v Zádveřicích s Oplem Astra.

Sobotní závod Běhej Valachy láká na dvě trasy a slunečné babí léto

Terénním běžeckým závodem Běhej Valachy vyvrcholí v sobotu 20. října šestý ročník seriálu VALACHY TOUR ve Velkých Karlovicích. Předpověď počasí pro něj slibuje ideální podmínky.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT