VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: zvěřinová sezona začíná, připravte si hody

Přinášíme tipy na podzimní menu. Pochutnat si můžete na srnčím guláši či pečeni z divočáka. Přečtěte si také, jak maso správně upravit

1.11.2013
SDÍLEJ:

Kančí hřbet s ořechovou omáčkouFoto: vseovareni.cz

Zvěřina je rozporuplným druhem masa.

Jedni ji milují kvůli její výrazné, pokaždé trošku jiné, ale vždy velmi rustikální vůni a chuti, pro jiné je právě specifická vůně a chuť tím, proč nad zvěřinovým gulášem ohrnou nos.

Ano či ne?

Ti sečtělejší pak argumentují pro tak, že je velmi dobře stravitelná, obsahuje málo tuku a purinových látek, a za to naopak velké množství zdraví potřebných prvků vápníku, fosforu, železa, vitaminů A a B a nenasycených mastných kyselin, které přispívají k prevenci cévních onemocnění.

Milovníci dějepisu zase mohou oponovat, že šlechtická nemoc dna byla z velké části způsobována nadměrnou konzumací zvěřinového masa. Takže kde je pravda, ano nebo ne? Jako vždy platí ano, ale s mírou.

VYZKOUŠEJTE

Pečená divoká kachna 

Pečená divoká kachna

Jelení kýta se zeleninou na smetaně

Jelení kýta se zeleninou na smětaně

Srnčí medailonky se šalvějovou krustou

Srnčí medailonky se šalvějovou krustou

Chuť a vůně

Chuť zvěřiny je závislá především na tom, v jakém období byla ulovena, v které oblasti dané zvíře žilo a jakým porostem se živilo. Dále je pak určující, zda se pohybovalo v ohraničených oborách, na farmě, anebo mělo možnost volného pohybu i tam, kde to ani není žádoucí například i na skládce, jejíž porost není zrovna vhodný pro spásání zvířetem, jež má konzumovat člověk.

Maso musí dozrát

Máme-li vybrané maso, můžeme se zamyslet nad správným zpracováním.

Kuchyňská úprava zvěřiny není složitá, ale vyžaduje dodržení určitých zásad. Správné odležení masa je z hygienických i chuťových důvodů tím nejdůležitějším.

Zrání zvěřiny probíhá podobně jako u hovězího masa, tedy pozvolna. Výjimku tvoří zvěřina získaná tradičním odstřelem při honu (ne porážkou), která obsahuje ve tkáních velké množství krve. To je jeden z důvodů její zvláštní chuti a tmavého zbarvení, ale také se proto rychle kazí. Měla by být co nejrychleji spotřebována .

VYZKOUŠEJTE

Kančí hřbet s ořechovou omáčkou

Kančí hřbet s ořechovou omáčkou

Zvěřinové ragú s ovocným měšcem

Zvěřinové ragú s ovocným měšcem

Pečeně z divočáka s houbovými knedlíky

Pečeně z divočáka s houbovýmii knedlíky

Vhodné přílohy

Jako přílohu podáváme ke zvěřině rýži, brambory v různé úpravě včetně jemných bramborových knedlíků, knedlíky houskové, slané rohlíky, rozpečené žemle, francouzský salát. Dobré je myslet také na kompoty, které jsou ke zvěřině obzvlášť chutné.

Více receptů, tipů a nápadů najdete na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

1.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vánoční strom Nedašova Lhota
27

ANKETA: Vyberte nejkrásnější vánoční strom ve Zlínském kraji

Naši prvňáci. Ilustrační foto

NEPŘEHLÉDNĚTE! Prvňáci ze ZŠ Zubří ve Valašském deníku

Zpěv koled už zítra večer doplní děti ze školky

Sedmého ročníku akce, která v jediný okamžik rozezpívá celou republiku, se letos zúčastní také vesnice na Horním Vsacku. Janová není ve společném zpívání nováčkem.

ANKETA: Vyberte ten nejlepší dárek pod stromeček!

Redakce Deníku pro vás vybrala nejpopulárnější dárky posledních let. Které z nich byste chtěli najít pod stromečkem? Hlasujte!

SOUTĚŽ: Pošli nám svou pohádku a vyhraj

Vánoce jsou tady, a jelikož k nim patří pohádky, tak Deník vyhlašuje soutěž o nejkrásnější dětskou pohádku. Pokud rádi píšete nebo kreslíte, tak neváhejte a zapojte se do soutěže o tu NEJ VÁNOČNÍ POHÁDKU ROKU 2017.  

Přijďte si zítra zazpívat koledy, lidé na Valašsku se připojí na desítkách míst

FOTOGALERIE / Posedmé si stovky lidí v regionu společně s Valašským deníkem zazpívají vánoční písně při celorepublikové akci Česko zpívá koledy. Letošní ročník se uskuteční ve středu 13. prosince v 18 hodin.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT