VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Párty dochutí klobáska z grilu

Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak pracovat s uzeninou a jak chutně a zajímavě grilovat klobásky.

5.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shuttestock.com

Vybírejte obezřetně

Při grilování uzenin je nejdůležitější jejich výběr v obchodě.

„Uzeniny je potřeba vybírat masité a ne takové, co jsou plné strouhanky. Levnější výrobky většinou obsahují separáty kůže, kosti, sóju, mouku a velké množství tuku,“ informovala Adéla Hendrichová z Chefparade.

Opravdu kvalitní uzeniny se cenově téměř vyrovnají masu. „Důvod je jasný. Pokud kilogram vepřového masa stojí více než sto korun, tak uzenina, která jej obsahuje téměř sto procent, nemůže být o mnoho levnější,“ řekla Hendrichová.

Grilujeme raději na kameni

Samotné uzeniny nejsou tím nejzdravějším. Jejich opékání na otevřeném ohni je činí ještě nezdravějšími.

„Velmi nám škodí heterocyklické aminy, které se tvoří při zpracování za vysokých teplot v potravinách živočišného původu. Tyto látky se vytvářejí v průběhu hnědnutí masa, a to především v tekutině, která se začne uvolňovat ve chvíli, kdy se maso zahřeje. Tekutina vyteče a spolu s dýmem a kouřem vytvoří zdraví neprospívající směs, kterou do sebe vstřebává grilovaná potravina,“ popsala Hendrichová.

Pro grilování uzenin jsou tedy vhodnější varianty elektrického grilu popřípadě tepelná úprava na grilovacím kameni. Určitě bychom měli používat speciální hliníkové podnosy, které jsou pro grilování přímo určené.

Na uzené maso zapomeňte

Vhodnou uzeninou ke grilování jsou například některé druhy párků, špekáčky či klasická bílá klobása. Uzené maso se na grilování nehodí vůbec. Doba grilování uzenin se pohybuje kolem pár minut. Až na výjimky (marinované plátky kuřecího masa) se uzeniny grilují kratší dobu než maso.

Agresivní marinády neuškodí

Hořčice, křen, kečup, kyselá okurka a pečivo – to jsou klasické přísady a přílohy k uzenině. Ale ani zde se fantazii meze nekladou. Jelikož hotové maso přijímá z marinády méně chuti než syrové maso, nemusíme se bát klobásky a podobné výrobky nakládat do agresivnějších marinád. Uzeniny necháváme naložené kratší dobu než syrové maso.

Grilované uzeniny se dají kombinovat se vším možným. Velmi vhodná je syrová zelenina, ale také můžeme přiložit houby, sýry, ovoce i maso.

Více informací a receptů na www.vseovareni.cz

VYZKOUŠEJTE

Marinovaná klobása

Doba přípravy:
15–20 min.
Doba vaření:
10–15 min.

Pro čtyři osoby potřebujeme:
• čtyři čerstvé klobásy
• jednu lžíci naložených kuliček pepře
• 8 cl jalovcové kořalky
• jednu lžíci sójového oleje

Postup:
Klobásy několikrát propíchneme jehlou. Pepř rozdrtíme vidličkou a smícháme s jalovcovou. Klobásy vložíme do ploché misky, přelijeme jalovcovou s pepřem a necháme přikryté asi 15 minut marinovat. Během marinování klobásy několikrát obrátíme.
Uzeninu vyjmeme z marinády – necháme dobře okapat a potřeme olejem. Poté je grilujeme ze všech stran do křupava.

Buřtíky v županu

Doby přípravy: 20–30 min
Doba vaření: 10–15 min

Pro čtyři osoby potřebujeme:
• osm špekáčků
• 100 g tvrdého sýra
• jedna pálivá paprika
• jedna cibule
• osm plátků slaniny
• grilovací koření
• 1 dl oleje


Postup:
Postup přípravy
Oloupané špekáčky podélně rozřízneme, mezi půlky vložíme plátek sýra posypaný paprikou a cibuli nakrájenou na kolečka. Přiklopíme zpět, potřeme směsí oleje a grilovacího koření, obtočíme plátkem slaniny, propíchneme párátkem a můžeme grilovat. Na každé straně stačí cca 3 minuty.

Recept na pikantní klobásové šneky

Doba přípravy: 20–30 min
Doba vaření: 10 –15 min

Pro čtyři osoby potřebujeme:
• tři lžičky dijonské hořčice
• dvě lžíce kečupu
• dvě lžíce suchého bílého vína
• dvě lžičky sušeného hovězího vývaru
• cayenský pepř
• sůl
• jedno nakyslé jablko
• jednu středně velkou cibuli
• čtyři dlouhé, tenké, hrubě mleté klobásy

Postup:
Hořčici smícháme s kečupem, vínem, hovězím vývarem, cayenským pepřem a solí. Omáčku dáme do malé misky a připravíme ke grilování.
Jablko oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jadérka a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na dílky.
Každou klobásu stočíme do tvaru šneka a nabodneme na dlouhou grilovací jehlu. Do vzniklých mezer zasuneme proužky jablka a kousky cibule. Šneky grilujeme asi 6 minut z každé strany. Během grilování několikrát potřeme připravenou omáčkou.


ŠKOLA GRILOVÁNÍ DENÍKU

Nový díl Školy grilování najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku. 6. Srpna se věnujeme speciálně Zelenině na grilu

Martin Šinkovský

5.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 23 000 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Dělníci potravinářské výroby - vážný/á. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: DĚLNÍCI POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBY - VÁŽNÝ/Á, Nástup možný ihned nebo dle dohody. Možnost prodloužení doby určité dle ZP., POŽADUJEME: oprávnění na VZV výhodou; dobrá fyzická kondice a zdravotní způsobilost; zručnost a důslednost; časová flexibilita, zodpovědnost a spolehlivost., NÁPLŇ PRÁCE: přejímka a kompletace zboží z baličky uzenin do skladů expedice, zadávání dat do systému; kontrola kvality a množství včetně sjednání nápravy; naskladňování zboží podle druhu a data výroby a šarže do skladu; manipulační činnosti s přepravními obaly a odpady; výpomoc při inventurách., NABÍZÍME: jistota stabilního zaměstnání na HPP ve společnosti s dlouholetou tradicí; zázemí prosperující firmy; dlouhodobou spolupráci; zaměstnanecké balíčky (1 x týden); roční bonus; po půl roce 5 dní dovolené navíc; odměny za odpracované roky a jubilea; firemní akce; pravidelné školení na obsluhu VZV vč. rozšíření oprávnění; závodní stravování; příspěvek na dopravu/ubytování, příspěvky na penzijní připojištění, vnitropodniková telefonní síť, lázeňské pobyty, očkování proti chřipce, bezúročné půjčky atd., PRVNÍ KONTAKT: životopisy zasílejte e-mailem: prace@krasno.cz Informace na tel čísle 571 855 282., ov. 18.7.. Pracoviště: Mp krásno, a.s., Hranická, č.p. 430, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Jolana Zbranková, +420 571 855 282.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 13 000 Kč

Pracovníci ostrahy, strážní Strážní - vhodné i pro OZZ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Noční provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: STRÁŽNÍ - vhodné i pro OZZ (osoba zdravotně znevýhodněná), Požadujeme: odborná způsobilost Strážný, certifikát strážného je výhodou - není podmínkou., První kontakt: telefonicky Po - Pá 7-15 hod. na čísle 608 464 004, e-mailem: iblazek@anim.cz nebo osobně Vsetín, Ohrada 2051, Po - Pá 8-14 hod. (po předchozí domluvě)., Prosíme uchazeče, aby nechodili na adresu místa výkonu práce bez předchozí domluvy a nejdříve kontaktovali zaměstnavatele výše uvedeným způsobem., ov. 17.7.. Pracoviště: Security anim, s.r.o. 01, U Nemocnice, č.p. 980, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Ivo Blažek, +420 608 464 004.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 90 Kč

Pracovníci přímé obslužné péče v oblasti ambulantních a terénních služeb a pečovatelé v oblasti domácí péče Pečovatel/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PEČOVATEL/KA, Nástup možný ihned nebo dohodou., Požadujeme: ŘP sk. B, výhodou absolvent kurzu Pracovník v sociálních službách, Náplň práce: práce spočívá v poskytování služeb seniorům a lidem se zdravotním postižením v domácnostech - pomoc při hygieně, při chystání jídla a při úklidech, nákupy, doprovody klientů, atd., První kontakt: zájemci své životopisy zasílejte na e-mail: danova@diakonievm.cz, ov. 18.7.. Pracoviště: Diakonie čce - středisko ve valašském meziříčí 01, Žerotínova, č.p. 319, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Karla Daňová, +420 739 324 817.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 22 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidiči nákladních automobilů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ŘIDIČI NÁKLADNÍCH AUTOMOBILŮ, Nástup možný ihned nebo dohodou., Zaměstnavatel požaduje: praxe v oboru řidič kontejnerové soupravy, ŘP sk.C+E, profesní průkaz, karta řidiče, psychotesty, průkaz řidiče ADR výhodou., Nabízíme: prodloužení doby určité, První kontakt: telefonicky Po-Pá od 7-15 hod. na čísle 602 787 383, e-mail: polastikova@partr.cz , ov. 18.7.. Pracoviště: Partr spol. s r.o. 09, U Křivačkárny, č.p. 2264, 755 01 Vsetín 1. Informace: Robert Trnovec, +420 602 787 383.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předání prstenu výhercům Svatebnímu páru Deníku v redakci v Uherském Hradišti.
7

Při svatbě nám pršelo štěstí, říká výherkyně prstenu s brilianty Radka Vaculková

Ve čtvrtek 19. července 2018 si turisté, zástupci KČT, kraje, města Vsetín a okolních obcí připomněli 90. výročí otevření turistické chaty Vsacký Cáb.
19

Turisté si připomněli 90 let od otevření chaty

Prší, ale lesy jsou prázdné. Hřiby mají přestávku

Aktuální déšť a teplé počasí láká houbaře vyrazit do lesů. Žádné velkolepé úlovky ale očekávat nelze. V červenci si podle odborníků dává příroda s hřiby přestávku.

Extrémní obscénnosti v Trutnově a postsovětský násilník v Brně: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 19. července 2018.

Bronzoví házenkáři Zubří začali přípravu i se slovenskou spojkou Korbel

Se slovenskou posilou, údernou levorukou spojkou Markem Korbelem, včera zahájili letní přípravu na nadcházející extraligou sezonu házenkáři Zubří, kteří budou v české nejvyšší soutěži obhajovat bronzové medaile.

AKTUALIZOVÁNO

Štěňata našli v igelitové tašce. Hyenismus, hřímají lidé

Tři asi šestitýdenní štěňata někdo odložil v igelitové nákupní tašce na ulici V Zahrádkách ve vsetínské místní části Rybníky. V úterý dopoledne je našel strážník městské policie. Jedna fenka a dva pejsci, pravděpodobně kříženci retrívra, putovali do místního zvířecího útulku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT