VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Párty dochutí klobáska z grilu

Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak pracovat s uzeninou a jak chutně a zajímavě grilovat klobásky.

5.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shuttestock.com

Vybírejte obezřetně

Při grilování uzenin je nejdůležitější jejich výběr v obchodě.

„Uzeniny je potřeba vybírat masité a ne takové, co jsou plné strouhanky. Levnější výrobky většinou obsahují separáty kůže, kosti, sóju, mouku a velké množství tuku,“ informovala Adéla Hendrichová z Chefparade.

Opravdu kvalitní uzeniny se cenově téměř vyrovnají masu. „Důvod je jasný. Pokud kilogram vepřového masa stojí více než sto korun, tak uzenina, která jej obsahuje téměř sto procent, nemůže být o mnoho levnější,“ řekla Hendrichová.

Grilujeme raději na kameni

Samotné uzeniny nejsou tím nejzdravějším. Jejich opékání na otevřeném ohni je činí ještě nezdravějšími.

„Velmi nám škodí heterocyklické aminy, které se tvoří při zpracování za vysokých teplot v potravinách živočišného původu. Tyto látky se vytvářejí v průběhu hnědnutí masa, a to především v tekutině, která se začne uvolňovat ve chvíli, kdy se maso zahřeje. Tekutina vyteče a spolu s dýmem a kouřem vytvoří zdraví neprospívající směs, kterou do sebe vstřebává grilovaná potravina,“ popsala Hendrichová.

Pro grilování uzenin jsou tedy vhodnější varianty elektrického grilu popřípadě tepelná úprava na grilovacím kameni. Určitě bychom měli používat speciální hliníkové podnosy, které jsou pro grilování přímo určené.

Na uzené maso zapomeňte

Vhodnou uzeninou ke grilování jsou například některé druhy párků, špekáčky či klasická bílá klobása. Uzené maso se na grilování nehodí vůbec. Doba grilování uzenin se pohybuje kolem pár minut. Až na výjimky (marinované plátky kuřecího masa) se uzeniny grilují kratší dobu než maso.

Agresivní marinády neuškodí

Hořčice, křen, kečup, kyselá okurka a pečivo – to jsou klasické přísady a přílohy k uzenině. Ale ani zde se fantazii meze nekladou. Jelikož hotové maso přijímá z marinády méně chuti než syrové maso, nemusíme se bát klobásky a podobné výrobky nakládat do agresivnějších marinád. Uzeniny necháváme naložené kratší dobu než syrové maso.

Grilované uzeniny se dají kombinovat se vším možným. Velmi vhodná je syrová zelenina, ale také můžeme přiložit houby, sýry, ovoce i maso.

Více informací a receptů na www.vseovareni.cz

VYZKOUŠEJTE

Marinovaná klobása

Doba přípravy:
15–20 min.
Doba vaření:
10–15 min.

Pro čtyři osoby potřebujeme:
• čtyři čerstvé klobásy
• jednu lžíci naložených kuliček pepře
• 8 cl jalovcové kořalky
• jednu lžíci sójového oleje

Postup:
Klobásy několikrát propíchneme jehlou. Pepř rozdrtíme vidličkou a smícháme s jalovcovou. Klobásy vložíme do ploché misky, přelijeme jalovcovou s pepřem a necháme přikryté asi 15 minut marinovat. Během marinování klobásy několikrát obrátíme.
Uzeninu vyjmeme z marinády – necháme dobře okapat a potřeme olejem. Poté je grilujeme ze všech stran do křupava.

Buřtíky v županu

Doby přípravy: 20–30 min
Doba vaření: 10–15 min

Pro čtyři osoby potřebujeme:
• osm špekáčků
• 100 g tvrdého sýra
• jedna pálivá paprika
• jedna cibule
• osm plátků slaniny
• grilovací koření
• 1 dl oleje


Postup:
Postup přípravy
Oloupané špekáčky podélně rozřízneme, mezi půlky vložíme plátek sýra posypaný paprikou a cibuli nakrájenou na kolečka. Přiklopíme zpět, potřeme směsí oleje a grilovacího koření, obtočíme plátkem slaniny, propíchneme párátkem a můžeme grilovat. Na každé straně stačí cca 3 minuty.

Recept na pikantní klobásové šneky

Doba přípravy: 20–30 min
Doba vaření: 10 –15 min

Pro čtyři osoby potřebujeme:
• tři lžičky dijonské hořčice
• dvě lžíce kečupu
• dvě lžíce suchého bílého vína
• dvě lžičky sušeného hovězího vývaru
• cayenský pepř
• sůl
• jedno nakyslé jablko
• jednu středně velkou cibuli
• čtyři dlouhé, tenké, hrubě mleté klobásy

Postup:
Hořčici smícháme s kečupem, vínem, hovězím vývarem, cayenským pepřem a solí. Omáčku dáme do malé misky a připravíme ke grilování.
Jablko oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jadérka a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na dílky.
Každou klobásu stočíme do tvaru šneka a nabodneme na dlouhou grilovací jehlu. Do vzniklých mezer zasuneme proužky jablka a kousky cibule. Šneky grilujeme asi 6 minut z každé strany. Během grilování několikrát potřeme připravenou omáčkou.


ŠKOLA GRILOVÁNÍ DENÍKU

Nový díl Školy grilování najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku. 6. Srpna se věnujeme speciálně Zelenině na grilu

Martin Šinkovský

5.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 15 000 Kč

Dělníci v oblasti výstavby budov Dělníci ve stavební výrobě. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: praxi v oboru, samostatnost., Nabízíme: stravenky., Nástup možný ihned!, První kontakt: osobně (po-pá 5:45-13:45 h.), telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Novest, spol. s r.o., U Kantorka, č.p. 419, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Zdeněk Vaňura, +420 604 301 009.

Výroba - Výroba Montážní dělník 25 000 Kč

Montážní dělníci elektronických zařízení Montéři stínící technicky - elektrikáři. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: MONTÉŘI STÍNÍCÍ TECHNIKY - ELEKTRIKÁŘI, Možnost prodloužení doby určité, Požadujeme: vyhláška č. 50 podmínkou, ŘP sk. B, technická zdatnost, Náplň práce: montáž stínínci techniky (žaluzií, rolet, markýz, sítí proti hmyzu), montáž a zprovoznění elektrického řízení pohonů stínění, První kontakt: osobně na pracovišti v době od 8:00 hod. do 15:30 hod., telefonicky v době od 8:00 hod. do 15:30 hod. na čísle: 603 957 644 nebo e-mailem: obchod@ezaluzie.cz. Pracoviště: Ežaluzie s.r.o. 01, Kraiczova, č.p. 983, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Kateřina Vrtalová, +420 603 957 644.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel střední školy 26 020 Kč

Učitelé všeobecně vzdělávacích předmětů na středních školách Učitel/ka základů společenských věd. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26020 kč, mzda max. 33930 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nabízíme: závodní stravování s příspěvkem, příspěvky z fondu kulturních a sociálních potřeb, firemní akce, 40 dnů dovolené, První kontakt: telefonicky (po-pá 7-15 h.) nebo emailem.. Pracoviště: Gymnázium rožnov pod radhoštěm, Koryčanské Paseky, č.p. 1725, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Alena Gallová, +420 571 685 043.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Ostatní specialisté a 200 Kč

Ostatní specialisté v oblasti výchovy a vzdělávání Učitel/ka - speciální pedagog. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: UČITEL/KA - SPECIÁLNÍ PEDAGOG, Požadujeme: speciální pedagog - výuka dětí se speciálními vzdělávacími problémy., Jedná se o zástup za MD - zaměstnání na dobu určitou po dobu čerpání MD., První kontakt: p. Mgr. Miloš Sobotka - telefonicky Po-Pá od 7-15 hod. 571442330, 605709982, e-mailem: zakladni.skola@hostalkova.cz, ov. email 12.4.2018. Pracoviště: Základní škola hošťálková, okres vsetín, 756 22 Hošťálková u Vsetína. Informace: Miloš Sobotka, +420 571 442 330.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Matěj Klíma.

Klíma se chce se Zubřím rozloučit titulem

Ilustrační foto.

Kam za sportem? Vyberte si

Deset lip bude připomínat výročí republiky i zvolení TGM poslancem

U příležitosti sto jedenáctého výročí zvolení TGM poslancem a stého výročí založení republiky začali děti, žáci a studenti valašskomeziříčských škol vysazovat lípy.

Těžký život rodin. Každá dvanáctá si nemůže dovolit jíst obden maso

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA, ANKETA/ Třetina českých domácností by nezvládla zaplatit neočekávaný výdaj deset tisíc korun. Nejhůře se životem protloukají samoživitelky a samostatně žijící důchodci. Ve srovnání s ostatními státy Evropy ale chudoba Čechy nedrtí.

Raději srazit nevinného než se vzdát a gangsterka v Ústí: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. dubna 2018.

V naší porodnici jsme zažili i 18 porodů za den

/ROZHOVOR/ Nenechává nikoho chladným nebo názorově neutrálním. Pacientky ji buď zbožňují, nebo kritizují. Nic mezi tím. A není se čemu divit. Jednoznačně si stojí za svými názory a nebojí se je říci nahlas. Ať už jde o pacienty nebo lékaře. Její hlas zní i v jednáních s vedením nemocnice za lékařské odbory. Způsob řeči, bohorovný klid i tón hlasu naznačuje, že Marcela Henčlová je ženou na svém místě.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT