VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Párty dochutí klobáska z grilu

Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak pracovat s uzeninou a jak chutně a zajímavě grilovat klobásky.

5.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shuttestock.com

Vybírejte obezřetně

Při grilování uzenin je nejdůležitější jejich výběr v obchodě.

„Uzeniny je potřeba vybírat masité a ne takové, co jsou plné strouhanky. Levnější výrobky většinou obsahují separáty kůže, kosti, sóju, mouku a velké množství tuku,“ informovala Adéla Hendrichová z Chefparade.

Opravdu kvalitní uzeniny se cenově téměř vyrovnají masu. „Důvod je jasný. Pokud kilogram vepřového masa stojí více než sto korun, tak uzenina, která jej obsahuje téměř sto procent, nemůže být o mnoho levnější,“ řekla Hendrichová.

Grilujeme raději na kameni

Samotné uzeniny nejsou tím nejzdravějším. Jejich opékání na otevřeném ohni je činí ještě nezdravějšími.

„Velmi nám škodí heterocyklické aminy, které se tvoří při zpracování za vysokých teplot v potravinách živočišného původu. Tyto látky se vytvářejí v průběhu hnědnutí masa, a to především v tekutině, která se začne uvolňovat ve chvíli, kdy se maso zahřeje. Tekutina vyteče a spolu s dýmem a kouřem vytvoří zdraví neprospívající směs, kterou do sebe vstřebává grilovaná potravina,“ popsala Hendrichová.

Pro grilování uzenin jsou tedy vhodnější varianty elektrického grilu popřípadě tepelná úprava na grilovacím kameni. Určitě bychom měli používat speciální hliníkové podnosy, které jsou pro grilování přímo určené.

Na uzené maso zapomeňte

Vhodnou uzeninou ke grilování jsou například některé druhy párků, špekáčky či klasická bílá klobása. Uzené maso se na grilování nehodí vůbec. Doba grilování uzenin se pohybuje kolem pár minut. Až na výjimky (marinované plátky kuřecího masa) se uzeniny grilují kratší dobu než maso.

Agresivní marinády neuškodí

Hořčice, křen, kečup, kyselá okurka a pečivo – to jsou klasické přísady a přílohy k uzenině. Ale ani zde se fantazii meze nekladou. Jelikož hotové maso přijímá z marinády méně chuti než syrové maso, nemusíme se bát klobásky a podobné výrobky nakládat do agresivnějších marinád. Uzeniny necháváme naložené kratší dobu než syrové maso.

Grilované uzeniny se dají kombinovat se vším možným. Velmi vhodná je syrová zelenina, ale také můžeme přiložit houby, sýry, ovoce i maso.

Více informací a receptů na www.vseovareni.cz

VYZKOUŠEJTE

Marinovaná klobása

Doba přípravy:
15–20 min.
Doba vaření:
10–15 min.

Pro čtyři osoby potřebujeme:
• čtyři čerstvé klobásy
• jednu lžíci naložených kuliček pepře
• 8 cl jalovcové kořalky
• jednu lžíci sójového oleje

Postup:
Klobásy několikrát propíchneme jehlou. Pepř rozdrtíme vidličkou a smícháme s jalovcovou. Klobásy vložíme do ploché misky, přelijeme jalovcovou s pepřem a necháme přikryté asi 15 minut marinovat. Během marinování klobásy několikrát obrátíme.
Uzeninu vyjmeme z marinády – necháme dobře okapat a potřeme olejem. Poté je grilujeme ze všech stran do křupava.

Buřtíky v županu

Doby přípravy: 20–30 min
Doba vaření: 10–15 min

Pro čtyři osoby potřebujeme:
• osm špekáčků
• 100 g tvrdého sýra
• jedna pálivá paprika
• jedna cibule
• osm plátků slaniny
• grilovací koření
• 1 dl oleje


Postup:
Postup přípravy
Oloupané špekáčky podélně rozřízneme, mezi půlky vložíme plátek sýra posypaný paprikou a cibuli nakrájenou na kolečka. Přiklopíme zpět, potřeme směsí oleje a grilovacího koření, obtočíme plátkem slaniny, propíchneme párátkem a můžeme grilovat. Na každé straně stačí cca 3 minuty.

Recept na pikantní klobásové šneky

Doba přípravy: 20–30 min
Doba vaření: 10 –15 min

Pro čtyři osoby potřebujeme:
• tři lžičky dijonské hořčice
• dvě lžíce kečupu
• dvě lžíce suchého bílého vína
• dvě lžičky sušeného hovězího vývaru
• cayenský pepř
• sůl
• jedno nakyslé jablko
• jednu středně velkou cibuli
• čtyři dlouhé, tenké, hrubě mleté klobásy

Postup:
Hořčici smícháme s kečupem, vínem, hovězím vývarem, cayenským pepřem a solí. Omáčku dáme do malé misky a připravíme ke grilování.
Jablko oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jadérka a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na dílky.
Každou klobásu stočíme do tvaru šneka a nabodneme na dlouhou grilovací jehlu. Do vzniklých mezer zasuneme proužky jablka a kousky cibule. Šneky grilujeme asi 6 minut z každé strany. Během grilování několikrát potřeme připravenou omáčkou.


ŠKOLA GRILOVÁNÍ DENÍKU

Nový díl Školy grilování najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku. 6. Srpna se věnujeme speciálně Zelenině na grilu

Martin Šinkovský

5.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 18 000 Kč Pomocní dělníci ve výrobě Dělníci do výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: DĚLNÍCI DO VÝROBY, Požadujeme: vyučení v technickém oboru je výhodou, ale není podmínkou, zaškolíme. Spolehlivý a zodpovědný přístup, manuální zručnost, dobrý zdravotní stav., Nabízíme: zázemí stabilní zavedené firmy, zajimavé mzdové ohodnocení závislé na výkonu, práci ve dvousměnném provoze, závodní stravování zdarma., První kontakt telefonicky na čísle: 571 447 575, 731 503 492 v pracovní dny od 7 - 15 hod., e-mail: jana.cahlova@form-composite.com, možnost osobní schůzky v areálu FORM s.r.o. ve Střelné., ov. email 14.9.2018. Pracoviště: Form s.r.o. 01, 756 12 Horní Lideč. Informace: Jana Cahlová, +420 571 447 575,731 503 492. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 16 200 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16200 kč, mzda max. 18200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘI, Zaměstnání na dobu určitou 1 rok - při oboustranné spokojenosti možné prodloužení pracovní smlouvy!, POŽADUJEME: min.SŠ vzdělání s výučním listem nebo maturitou v oboru požadované práce, praxe v oboru požadované práce, znalost dietního vaření, schopnost týmové práce, zdravotní způsobilost, potravinářský průkaz, trestní bezúhonnost., NÁPLŇ PRÁCE: výroba teplých jídel nebo specialit teplé kuchyně, výroba dietních jídel v rozsahu podle dietního systému. , NABÍZÍME: stravování., PRVNÍ KONTAKT: p. Hana Davidová, telefonicky Po-Pá od 8:00-14:00 hod. na čísle 739 480 261, e-mailem: davidova@sluzbyvsetin.cz nebo osobně na pracovišti po telefonické domluvě, ov. telefonicky 14.9.2018. Pracoviště: Sociální služby vsetín, příspěvková organizace 03, 756 23 Jablůnka nad Bečvou. Informace: Hana Davidová, +420 571 452 219. Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 105 Kč Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) Inspektor/ka kvality. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 105 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: INSPEKTOR/KA KVALITY, Nástup možný ihned. , Požadujeme: dobrý zrak, ŘP sk.B výhodou, zodpovědnost., Náplň práce: uvolnění výroby, kontrola probíhající výroby, jednoduchá měření, administrativa., Nabízíme: Možnost zajištění dopravy. Pracovní poměr. Nabízíme mzdu od 105 Kč/hod., První kontakt: telefonicky 608 440 008, e-mail: stahl@pscservis.cz, ov. email 14.9.2018. Pracoviště: Patrik stahl 01, Hranická, č.p. 328, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Patrik Stahl, +420 608 440 008. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič vysokozdvižných vozíků 22 000 Kč Obsluha vysokozdvižných a jiných vozíků a skladníci Skladníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: SKLADNÍCI, Nástup možný ihned!, POŽADUJEME: dobrý zdravotní stav, bezúhonnost, průkaz VZV výhodou (nové zaškolení na náklady firmy), časová flexibilita, NÁPLŇ PRÁCE: samostatný příjem zboží, skladování a výdej zboží a materiálu ve vnitropodnikových skladech, včetně vstupní a výstupní kontroly, ruční manipulace s materiály, polotovary a výrobky nebo zbožím o hmotnosti do 50 kg (dle BOZP), řízení VZV v prostorách skladu, obsluha manipulačních vozíků, příprava expedice zásilek podle dodávkových rozpisů a odpovědnost za jejich úplnost, vedení předepsané evidence, účast při provádění inventur, drobný úklid skladovacích prostor, NABÍZÍME: dovolená 25 dnů, kompenzace inflace, stravenky, PRVNÍ KONTAKT: Životopisy zasílejte poštou nebo e-mailem: prace@tesmat.cz, DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ:, případě neudělení souhlasu uchazeče se zpracováním osobních údajů nebude uchazeč zařazen do výběrového řízení, více informací na www.tesmat.cz/GDPR (společně se životopisem prosím zašlete i podepsanou kopii formuláře anebo alespoň zkopírujte text souhlasu do Vámi zaslaného e-mailu). Pracoviště: Těsmat cz s.r.o. 03, Zašovská, č.p. 71, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Jan Haruda, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Marek Šichor

Vrací se. Marek Šichor jde pomoci Valmezu na cestě ze dna

Ilustrační foto.

Petr Starec se vrátil ze Semetína domů. S Huslenkami chce vyhrávat

Dostali jsme přes hubu, ale půjdeme nahoru, věří Adam Hořanský

Žádné výmluvy ani alibi nehledali. Tohle nebyl plán ambiciózního Vsetína. Chtějí se měřit s nejlepšími. Cílem je semifinále, sní o návratu do extraligy. Jenže zatím nestačí.

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 18. září 2018.

Studenti pomáhají mokřadům v Hrachovci přežít

Učebnice a sešity za hrábě vyměnili středoškolští studenti ekologických oborů z Rožnova pod Radhoštěm a Nového Jičína. S místními ochránci přírody shrabují v Hrachovci u Valašského Meziříčí posečenou louku v místech, kde se na ploše zhruba jednoho hektaru rozprostírá několik, převážně uměle vyhloubených tůní.

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT