VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Jak grilovat maso

Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak správně grilovat maso.

27.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Grilovat lze všechna masa

Nedá se říct, jestli je na grilování nejvhodnější vepřové, hovězí nebo kuřecí. Hodí se totiž všechny druhy.

„Co se týče šťavnatosti a cenové dostupnosti, je nejvhodnější maso vepřové. Konkrétně pak krkovice, kterou ani nejde vysušit,“ řekl profesionální šéfkuchař Michal Nevtípil.

Dodal, že skvělá je také panenka i kotleta.

„U té ale pozor, aby nebyla příliš suchá. Pokud se rozhodneme pro kotletu, tak určitě grilovat s kostí. Zachová si chuť i šťávu,“ doplnil Nevtípil.

Roštěnku raději z Argentiny

Pokud chceme grilovat hovězí maso, měli bychom sáhnout po svíčkové nebo roštěné.

„U svíčkové je jedno, odkud pochází, ale při výběru roštěné bychom neměli kupovat maso z českých krav. To by byla pořádná žvýkačka. Lepší je například argentinská,“ uvedl šéfkuchař Nevtípil.

Důležité je krájet plátky maximálně 2,5 centimetru tlusté.

„Pokud jej nakrájíte tlustší, bude maso na povrchu spálené a uvnitř syrové,“ poznamenal Nevtípil.

Steak z kuřecích prsíček můžete na grilu připravit skutečně velmi rychle. Velkou nevýhodou však je, že s největší pravděpodobností bude suchý.

„Lepší je kuřecí prsíčka použít na špíz. Suchost můžeme vyřešit tím, že hned vedle napíchneme slaninku,“ poradil s úsměvem Nevtípil.

Jinak se z drůbežího masa dá grilovat jakákoliv část. Nejlepší jsou ale stehna, která jsou pěkně šťavnatá. Měla by se grilovat s kostí i kůží.

Hamburger na grilu? Hit večírků

Hamburgery jsou současným hitem grilovacích party. Maso na něj bychom si měli připravit sami a nekupovat hotové směsi z obchodu. Skvěle se hodí mleté hovězí, které je co nejmíň tučné.

V žádném případě se nepřidávají vejce a mouka. Maso drží pohromadě samo. Stačí jen čerstvě namletý pepř a sůl. Správnou chuť mu dodá kouř.

„Hamburger z grilu je ten nejlepší hamburger. Zvlášť když na něm opečeme hamburgerovou housku a plátky slaniny,“ dodal Nevtípil.

Marinovat přes noc

Grilování masa je časově náročné. Maso bychom měli marinovat minimálně tři hodiny, ale nejlépe přes noc. I samotné grilování zabere dost času.

„Ugrilovat dostatečné množství masa a zeleniny pro čtyřčlennou rodinu na menším grilu trvá mnohem déle, než je většina čekajících ochotna připustit. Proto nezapomeňte připravit předkrm nebo polévku,“ uzavřel Nevtípil.

Více informací a receptů na www.vseovareni.cz

Vyzkoušejte:


Jehněčí hřebínky na grilu

Roštěnka na grilu

ŠKOLA GRILOVÁNÍ DENÍKU

Nový díl Školy grilování najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku. 30. července se věnujeme speciálně Klobáskám na grilu

Martin Šinkovský

27.7.2011
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 18 000 Kč Pomocní dělníci ve výrobě Dělníci do výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: DĚLNÍCI DO VÝROBY, Požadujeme: vyučení v technickém oboru je výhodou, ale není podmínkou, zaškolíme. Spolehlivý a zodpovědný přístup, manuální zručnost, dobrý zdravotní stav., Nabízíme: zázemí stabilní zavedené firmy, zajimavé mzdové ohodnocení závislé na výkonu, práci ve dvousměnném provoze, závodní stravování zdarma., První kontakt telefonicky na čísle: 571 447 575, 731 503 492 v pracovní dny od 7 - 15 hod., e-mail: jana.cahlova@form-composite.com, možnost osobní schůzky v areálu FORM s.r.o. ve Střelné., ov. email 14.9.2018. Pracoviště: Form s.r.o. 01, 756 12 Horní Lideč. Informace: Jana Cahlová, +420 571 447 575,731 503 492. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 16 200 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16200 kč, mzda max. 18200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘI, Zaměstnání na dobu určitou 1 rok - při oboustranné spokojenosti možné prodloužení pracovní smlouvy!, POŽADUJEME: min.SŠ vzdělání s výučním listem nebo maturitou v oboru požadované práce, praxe v oboru požadované práce, znalost dietního vaření, schopnost týmové práce, zdravotní způsobilost, potravinářský průkaz, trestní bezúhonnost., NÁPLŇ PRÁCE: výroba teplých jídel nebo specialit teplé kuchyně, výroba dietních jídel v rozsahu podle dietního systému. , NABÍZÍME: stravování., PRVNÍ KONTAKT: p. Hana Davidová, telefonicky Po-Pá od 8:00-14:00 hod. na čísle 739 480 261, e-mailem: davidova@sluzbyvsetin.cz nebo osobně na pracovišti po telefonické domluvě, ov. telefonicky 14.9.2018. Pracoviště: Sociální služby vsetín, příspěvková organizace 03, 756 23 Jablůnka nad Bečvou. Informace: Hana Davidová, +420 571 452 219. Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 105 Kč Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) Inspektor/ka kvality. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 105 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: INSPEKTOR/KA KVALITY, Nástup možný ihned. , Požadujeme: dobrý zrak, ŘP sk.B výhodou, zodpovědnost., Náplň práce: uvolnění výroby, kontrola probíhající výroby, jednoduchá měření, administrativa., Nabízíme: Možnost zajištění dopravy. Pracovní poměr. Nabízíme mzdu od 105 Kč/hod., První kontakt: telefonicky 608 440 008, e-mail: stahl@pscservis.cz, ov. email 14.9.2018. Pracoviště: Patrik stahl 01, Hranická, č.p. 328, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Patrik Stahl, +420 608 440 008. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič vysokozdvižných vozíků 22 000 Kč Obsluha vysokozdvižných a jiných vozíků a skladníci Skladníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: SKLADNÍCI, Nástup možný ihned!, POŽADUJEME: dobrý zdravotní stav, bezúhonnost, průkaz VZV výhodou (nové zaškolení na náklady firmy), časová flexibilita, NÁPLŇ PRÁCE: samostatný příjem zboží, skladování a výdej zboží a materiálu ve vnitropodnikových skladech, včetně vstupní a výstupní kontroly, ruční manipulace s materiály, polotovary a výrobky nebo zbožím o hmotnosti do 50 kg (dle BOZP), řízení VZV v prostorách skladu, obsluha manipulačních vozíků, příprava expedice zásilek podle dodávkových rozpisů a odpovědnost za jejich úplnost, vedení předepsané evidence, účast při provádění inventur, drobný úklid skladovacích prostor, NABÍZÍME: dovolená 25 dnů, kompenzace inflace, stravenky, PRVNÍ KONTAKT: Životopisy zasílejte poštou nebo e-mailem: prace@tesmat.cz, DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ:, případě neudělení souhlasu uchazeče se zpracováním osobních údajů nebude uchazeč zařazen do výběrového řízení, více informací na www.tesmat.cz/GDPR (společně se životopisem prosím zašlete i podepsanou kopii formuláře anebo alespoň zkopírujte text souhlasu do Vámi zaslaného e-mailu). Pracoviště: Těsmat cz s.r.o. 03, Zašovská, č.p. 71, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Jan Haruda, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Marek Šichor

Vrací se. Marek Šichor jde pomoci Valmezu na cestě ze dna

Ilustrační foto.

Petr Starec se vrátil ze Semetína domů. S Huslenkami chce vyhrávat

Dostali jsme přes hubu, ale půjdeme nahoru, věří Adam Hořanský

Žádné výmluvy ani alibi nehledali. Tohle nebyl plán ambiciózního Vsetína. Chtějí se měřit s nejlepšími. Cílem je semifinále, sní o návratu do extraligy. Jenže zatím nestačí.

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 18. září 2018.

Studenti pomáhají mokřadům v Hrachovci přežít

Učebnice a sešity za hrábě vyměnili středoškolští studenti ekologických oborů z Rožnova pod Radhoštěm a Nového Jičína. S místními ochránci přírody shrabují v Hrachovci u Valašského Meziříčí posečenou louku v místech, kde se na ploše zhruba jednoho hektaru rozprostírá několik, převážně uměle vyhloubených tůní.

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT