VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Co se děje s mlékem než se dostane do kuchyně

Další díl seriálu o vaření se věnuje přípravě mléčných pokrmů i mléku jako surovině.

26.4.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/ Michal Čevelíček

Někdo si je dává do kávy, někdo z něj dělá kakao nebo pudink. Zná je úplně každý. Mléko je nezbytná a hojně se vyskytující součást našeho jídelníčku. Obsahuje vitaminy a minerály, které jsou důležité pro děti i dospělé.

Odkud se kravské mléko bere?

Tak zdánlivě jednoduchá otázka za sebou skrývá poměrně složitý proces. Na mléko se u nás chovají hlavně holštýnské krávy (černě strakaté) a krávy plemene český strakatý skot (hnědo-bílé).

Mléko se získává v dojírně, odkud putuje mléčným potrubím do mléčného tanku, kde se uchovává zchlazené až do příjezdu mlékárenské cisterny.

Co se děje v mlékárně?

V mlékárně se mléko testuje na množství bílkovin a tuku, ale například také na přítomnost antibiotik. Potom se mléko upravuje odstřeďuje se, čímž dojde k oddělení mléčného tuku (smetany) a mléčného kalu (buněk obsažených v mléce) od vlastního mléka.

Mléko se také homogenizuje, to znamená, že se částečky tuku, které se v mléce vyskytují, zmenší a rovnoměrně rozptýlí v celém objemu.

V mléce se vždy vyskytují bakterie. Kvůli ochraně spotřebitele a prodloužení trvanlivosti se mléko tepelně ošetřuje, a to buď pasterací (vystavením mléka teplotě přibližně 72 °C po dobu minimálně patnácti vteřin vzniká čerstvé mléko), anebo UHT (vystavení teplotě 135 °C po dobu jedné vteřiny, vzniká trvanlivé mléko).

Vyzkoušejte

Jemná brokolicová kaše

Jemná brokolicová kaše

Sýrová polévka s křupinkami

Sýrová polévka s křupinkami

Rýžový nákyp s třešněmi

Rýžový nákyp s třešněmi

Jaké mléko si můžeme koupit v obchodě?

Mléko jako takové se do obchodu dodává ve třech stupních tučnosti: nízkotučné (do 0,5 % tuku), polotučné (1,5 % tuku) a plnotučné (min. 3,5 % tuku). Je potřeba dodat, že ani plnotučné mléko neobsahuje takové množství tuku jako mléko čerstvě nadojené.

Na trhu se objevují také výrobky označené jako „selské mléko". To je mléko, které je homogenizované a tepelně ošetřené, výrobce také deklaruje obsah tuku vyšší než 3,5 %.

Dále můžeme najít „bio mléko", mléko, které se získává pouze na bio farmách od krav žeroucích bio krmivo. Také toto mléko by mělo obsahovat přirozené množství tuku a dalších složek. Je tepelně ošetřené, pasterované.

Jaké je mléko z mléčného automatu?

Je to mléko, které je pouze zchlazené, není upravené působením vysoké teploty. Zchlazením se značně zpomalí množení bakterií, ale zcela se nezastaví. Proto je na automatech upozornění, že je nutné mléko před použitím převařit.

Mléko není ani homogenizované, proto, pokud ho necháte delší dobu stát, vytvoří se nahoře vrstva smetany. Z tohoto mléka můžete vyrobit např. tvaroh.

Mléka, která můžeme najít v obchodě (a automatu), se tedy liší zejména množstvím tuku a délkou trvanlivosti. Ostatní složky (většinou nás zajímají hlavně bílkoviny a vápník) jsou u všech typů v podstatě stejné. Vyberte si, které chcete.

Mléko má své nezastupitelné místo v kuchyni. Ať už jde například o sladké zákusky, jako je třeba vynikající a jednoduchý turnajový mls, klasické palačinky nebo rýžový nákyp s třešněmi.

Mléko je vhodné také na přípravu polévek. Vyzkoušejte třeba chutný dýňový krém, který je vhodný i pro diabetiky, či netradiční sýrovou polévku s křupinkami.

Bez mléka se ale neobejde ani taková klasická pochoutka, jako je křenová omáčka. A pokud máte chuť na něco opravdu lehkého a delikátního, připravte si jemnou brokolicovou kaši podle receptu Ivana Vodochodského.

Více receptů naleznete na webu www.vseovareni.cz.

Autor: Redakce

26.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Potravinářství - Potravinářství Pekař 18 000 Kč

Pekaři Pekaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: PEKAŘI, Nástup možný ihned., Požadujeme: vyučení a praxe výhodou, První kontakt: telefonicky na čísle 571 632 871, poštou, e-mailem: lesnanka@lesnanka.cz, ov. 16.8.. Pracoviště: Pekárna lešňanka s. r. o., 756 41 Lešná. Informace: Radmila Zdráhalová, +420 571 632 871.

Výroba - Výroba Lakýrníci 12 200 Kč

Lakýrníci automobilů a jiných vozidel Autolakýrníci - Místo je vhodné pro OZP. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: AUTOLAKÝRNÍCI - Místo je vhodné pro OZP, Nástup možný ihned., Zaměstnavatel požaduje: praxi v lakování auto laků a průmyslu., Náplň práce: Příprava a lakování., Nabízíme: Dobrý pracovní kolektiv, možnost karierního růstu, stabilní společnost. Možnost prodloužení pracovního poměru. Možnost zkráceného pracovního úvazku. , První kontakt: telefonicky 608 717 596, e-mailem: activecolour@seznam.cz nebo osobně, ov. 16.8.. Pracoviště: Active colour s.r.o. 01, 40.pluku, č.p. 1359, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Petr Daniš, +420 602 555 750.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 30 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: Vyučení v oboru, zkušenosti výhodou. Samostatnost spolehlivost, pracovní nasazení, invenci., První kontakt: telefonicky Po-Pá 8.00 - 14.00 na čísle 731 158 526, e-mailem personalni@blankyt.cz, ov. 16.8.. Pracoviště: Penzion blankyt s.r.o. 02, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Miroslav Bihary, +420 731 158 526.

Výroba - Výroba Strojírenští technici projektanti, 30 000 Kč

Strojírenští technici projektanti, konstruktéři Konstruktér/ka. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: ŘP skup. B, Anglický jazyk, strojní zaměření, Nabízíme: stravenky, týden dovolené navíc, příspěvek na životní a penzijní pojištění, pružná pracovní doba., První kontakt: telefonicky (po-pá 7-14 h.) nebo emailem.. Pracoviště: Pbt works s.r.o., Lesní, č.p. 2331, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Simona Smolová, +420 572 153 165.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi
6

Michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi: Valašsko mi připomíná Alpy

Fotbalisté Slovácka /v bílých dresech). Ilustrační foto.

Los MOL Cupu: Zlín se představí v Kroměříži, Slovácko jede do Tasovic

Záchrana zpod kyvadla a 160 netopýrů v ložnici: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 16. srpna 2018.

Žíznící stromy v Meziříčí napájejí zavlažovací vaky

Za oceánem je znají téměř třicet let a ve Švédsku bez nich nevysadí jediný nový stromu. U nás se ale teprve rozmáhají. Prvních deset zavlažovacích vaků od čtvrtka slouží také ve Valašském Meziříčí.

Ve Velkých Karlovicích chystají galavečeři na počest 100. výročí Československa

Jak se v našich zemích stolovalo za první republiky? Co se servírovalo v luxusních pražských podnicích, ale také běžných domácnostech, mimo jiné i na Valašsku? A jak se dají tehdy obvykle používané suroviny moderně ztvárnit v dnešní kuchyni?

Bystřický Jiří Tiller přesvědčil trenéra Poloze. Zubří jej chce získat

Výsledkově neoslnili, ale do deprese se nepropadají. V mezinárodní konfrontaci v rámci turnaje v Novém Veselí extraligoví házenkáři sehráli tři kvalitní přípravné duely s maďarským a dvěma polskými celky, ale na výhru nedosáhli.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT