VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna pomáhá vylepšovat jídelníček zlínské nemocnice

Jak zkvalitnit nemocniční stravu? Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se v rámci dlouhodobých snah o zlepšování gastronomie rozhodla využít pomoc uznávaného hotelového šéfkuchaře.

20.5.2018
SDÍLEJ:

Pavel Václavík s palačinkamiFoto: Archiv Resortu Valachy

Ke spolupráci na jídelníčku si přizvala kreativního šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice Pavla Václavíka. Pacienti i zdravotníci si na obědě s jeho rukopisem poprvé pochutnali v pátek 18. května.

Karlovický hotel je známý chuťově pestrou a zajímavou regionální gastronomií, maximálně využívající čerstvé a sezónní suroviny, spoluprací s michelinskými i jinými uznávanými šéfkuchaři a důrazem na aktuální trendy. V tomto směru by také měla být vylepšena nabídka v nemocnici.

„Rádi bychom naše vaření posunuli zase o kus dál. Když jsem před rokem do zlínské nemocnice nastupovala, vařilo se spíše z polotovarů a předsmažených věcí. To už neděláme. Snažíme se vařit z původních surovin, na páře, rozjeli jsme díky kvalitnímu vybavení například i noční vaření, kdy se bez obsluhy připravuje kvalitní vývar z kostí,“ uvedla vedoucí Stravovacího oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Renata Cíchová. Pavel Václavík by podle ní měl kuchařům v nemocnici zprostředkovat moderní vaření a posunout úroveň kuchyně dopředu. Výsledkem má být pestřejší jídelníček pro zaměstnance i pacienty, častější využívání sezónních potravin a také kreativnější dochucování.

Pro Spa hotel Lanterna jde o první takovou spolupráci. „Nápad zlínské nemocnice nás zaujal, je to zajímavá výzva a užitečná problematika, rádi jsme se do těchto snah zapojili. Věříme, že pro moderní vaření je v nemocnicích prostor, pokud je zájem se tomu věnovat,“ dodal Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jehož je Spa hotel Lanterna součástí.

Součástí první návštěvy Pavla Václavíka ve zlínské nemocnici byla příprava obědového menu pro zaměstnance a dvou pacientských jídel. Zaměstnanci si pochutnali na hráškovém krému s krutony, čerstvou řeřichou a hráškovými výhonky, z hlavních jídel měli na výběr například jarní rizoto s uzeným kuřetem a parmazánem, špaldové palačinky plněné kozím sýrem s čerstvou pažitkou sypané jarními výhonky nebo telecí plátky Saltimbocca plněné prosciuttem a čerstvou šalvějí s quinoa salátem. Pacienti, kteří nemají žádné zdravotní omezení v jídle, dostali grilované krůtí prsíčko s divokou rýží a jarní zeleninou na páře, ti s beztučnou dietou potom kuřecí roládu plněnou špenátem a ricottou se zeleninovým kuskusem.

„Počet jídel, diet a podobně je úplně jiný, než jsem zvyklý od nás z hotelu i z akcí, pro které chystáme catering. V takovém množství je to opravdu náročné. V kuchyni zlínské nemocnice je to nastavené dobře, jen je potřeba více přemýšlet o chuti - víc ochucovat a ochutnávat. Také zapojit fantazii, vymýšlet něco nového a napasovat to na sezónu,“ dodal šéfkuchař Pavel Václavík.

Pomáhat se zkvalitněním jídelníčku bude vždy na začátku každého dalšího ročního období. Součástí jeho „pobytu“ v nemocniční kuchyni budou pokaždé také aktuální workshopy pro kuchaře.

Autor: Redakce

20.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 13 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři Pomocníci v kuchyni. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Noční provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POMOCNÍCI V KUCHYNI, Nástup možný ihned., Požadujeme: flexibilitu, ochotu učit se, pracovitost, dobrou zdravotní způsobilost., Náplň práce: jedná se o práci v gastro výrobě, převážně pomocné práce v kuchyni, úklid, směny jsou převážně noční., Nabízíme: příspěvek na penzijní připojištění, pracovní oblečení, příspěvek na stravování., První kontakt: telefonicky Po-Pá od 8:00-14:00 hod. na čísle 774 991 399, ov. 20.8.. Pracoviště: Weomax group s.r.o. 01, J. K. Tyla, č.p. 418, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Vladimír Vaněk, +420 774 991 399. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 18 000 Kč Svářeči Svářeči. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: SVÁŘEČI, Nástup možný ihned., Požadujeme: znalost čtení výkresové dokumentace, odborné zkoušky 111, 135, praxe v oboru svařování. , Náplň práce: svařování ocelových dílů., Nabízíme: stravenky, dobré platové zařazení - dohodou., První kontakt: telefonicky 602 525 011, 571 694 580, e-mailem: dobiasova@tghrenova.cz nebo osobně po předchozí domluvě - životopis přineste s sebou, ov. 17.8.. Pracoviště: Tgh renova s. r. o., Masarykova, č.p. 753, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Vít Horák, +420 602 525 011. Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 19 000 Kč Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech Stolaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: STOLAŘI se smyslem pro detail, Nástup možný ihned. , Požadujeme: vyučení nebo zaučení v oboru, může být i absolvent. Řidičský průkaz sk. B , Náplň práce: výroba nábytku, Nabízíme: možnost práce přesčas za zajímavé příplatky., První kontakt: bližší informace podá p. Ševeček na telefonním čísle 608 737 173, ov. 17.8.. Pracoviště: Greytech s. r. o. 02, U Abácie, č.p. 216, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Roman Ševeček, +420 608 737 173. Informační technologie - Informační technologie Technici počítačových sítí 18 000 Kč Mechanici a opraváři informačních a komunikačních technologií Mechanici bezdrátové internetové sítě. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 31000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: Výstavba a správa bezdrátové internetové sítě, servis zákazníků na internetové síti., Požadujeme: Odpovědnost, manuální zručnost, spolehlivost. Řidičský průkaz sk. B., Nabízíme: Mobilní telefon s neomezeným tarifem, notebook, osobní automobil. Hradíme náklady na cestu do zaměstnání., ov.20.8.18. Pracoviště: Hvfree s.r.o., Bayerova, č.p. 62, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Štěpán Mičunek, +420 774 433 382.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Týden kultury na Valašsku. Pavel Liška.
4

Začíná Týden kultury na Valašsku, nabídne 13 představení v cirkusovém šapitó

Ilustrační foto.

Kroměříž potvrdila ve Valmezu roli favorita. Skóroval Silným s Oklešťkem

Kvůli požáru opustilo svůj domov dvacet lidí, dva skončili v nemocnici

Požár v bytovém domě na ulici Sídliště v Zubří zaměstnal tři jednotky hasičů v sobotu večer. Dvacet obyvatel domu muselo být evakuováno. Dva lidé - dospělý a dítě se nadýchali zplodin. Skončili v nemocnici. Požár vznikl v instalační šachtě.

AKTUALIZUJEME

Nejen zemědělci slavili dožínky celého Zlínského kraje v Kroměříži

/VELKÁ FOTOGALERIE/ Jedna z nejstarších tradic oslavující úrodu se uskutečnila tento víkend v Kroměříži. I když Dožínky Zlínského kraje začaly už v pátek, hlavní program se odehrál v sobotu, kdy ulice slavností doslova ožily. Zaplnilo je osm set krojovaných účastníků z Hané, Valašska i Slovácka. Přihlížející zdravili, zpívali jim, ale i tancovali. Odměnou jim za to byl děkovný potlesk. Ve vzduchu byla cítit slavnostní uvolněná atmosféra.

AKTUALIZOVÁNO

Jak si kdysi děti hrály? Odpověď nabídla Hravá dědina

Zahrát si hry, kterými se bavily generace před námi, měly možnost všechny děti, které v sobotu 18. srpna zavítaly do Valašské dědiny Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Požár se šířil k chatové oblasti. Hrozila evakuace

U chatové osady v místní části Vsetína Janišov hořel v sobotu odpoledne les. Požár na ploše asi 2 500 metrů čtverečních hasilo pět jednotek hasičů - profesionální i dobrovolní ze Vsetína, další dobrovolní ze Vsetína Rokytnice, Valašské Polanky a Jablůnky.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT