VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna pomáhá vylepšovat jídelníček zlínské nemocnice

Jak zkvalitnit nemocniční stravu? Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se v rámci dlouhodobých snah o zlepšování gastronomie rozhodla využít pomoc uznávaného hotelového šéfkuchaře.

20.5.2018
SDÍLEJ:

Pavel Václavík s palačinkamiFoto: Archiv Resortu Valachy

Ke spolupráci na jídelníčku si přizvala kreativního šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice Pavla Václavíka. Pacienti i zdravotníci si na obědě s jeho rukopisem poprvé pochutnali v pátek 18. května.

Karlovický hotel je známý chuťově pestrou a zajímavou regionální gastronomií, maximálně využívající čerstvé a sezónní suroviny, spoluprací s michelinskými i jinými uznávanými šéfkuchaři a důrazem na aktuální trendy. V tomto směru by také měla být vylepšena nabídka v nemocnici.

„Rádi bychom naše vaření posunuli zase o kus dál. Když jsem před rokem do zlínské nemocnice nastupovala, vařilo se spíše z polotovarů a předsmažených věcí. To už neděláme. Snažíme se vařit z původních surovin, na páře, rozjeli jsme díky kvalitnímu vybavení například i noční vaření, kdy se bez obsluhy připravuje kvalitní vývar z kostí,“ uvedla vedoucí Stravovacího oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Renata Cíchová. Pavel Václavík by podle ní měl kuchařům v nemocnici zprostředkovat moderní vaření a posunout úroveň kuchyně dopředu. Výsledkem má být pestřejší jídelníček pro zaměstnance i pacienty, častější využívání sezónních potravin a také kreativnější dochucování.

Pro Spa hotel Lanterna jde o první takovou spolupráci. „Nápad zlínské nemocnice nás zaujal, je to zajímavá výzva a užitečná problematika, rádi jsme se do těchto snah zapojili. Věříme, že pro moderní vaření je v nemocnicích prostor, pokud je zájem se tomu věnovat,“ dodal Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice, jehož je Spa hotel Lanterna součástí.

Součástí první návštěvy Pavla Václavíka ve zlínské nemocnici byla příprava obědového menu pro zaměstnance a dvou pacientských jídel. Zaměstnanci si pochutnali na hráškovém krému s krutony, čerstvou řeřichou a hráškovými výhonky, z hlavních jídel měli na výběr například jarní rizoto s uzeným kuřetem a parmazánem, špaldové palačinky plněné kozím sýrem s čerstvou pažitkou sypané jarními výhonky nebo telecí plátky Saltimbocca plněné prosciuttem a čerstvou šalvějí s quinoa salátem. Pacienti, kteří nemají žádné zdravotní omezení v jídle, dostali grilované krůtí prsíčko s divokou rýží a jarní zeleninou na páře, ti s beztučnou dietou potom kuřecí roládu plněnou špenátem a ricottou se zeleninovým kuskusem.

„Počet jídel, diet a podobně je úplně jiný, než jsem zvyklý od nás z hotelu i z akcí, pro které chystáme catering. V takovém množství je to opravdu náročné. V kuchyni zlínské nemocnice je to nastavené dobře, jen je potřeba více přemýšlet o chuti - víc ochucovat a ochutnávat. Také zapojit fantazii, vymýšlet něco nového a napasovat to na sezónu,“ dodal šéfkuchař Pavel Václavík.

Pomáhat se zkvalitněním jídelníčku bude vždy na začátku každého dalšího ročního období. Součástí jeho „pobytu“ v nemocniční kuchyni budou pokaždé také aktuální workshopy pro kuchaře.

Autor: Redakce

20.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 18 000 Kč Zámečníci strojů Zámečníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ZÁMEČNÍCI, Nástup možný ihned nebo dohodou., Požadujeme: praxi v oboru minimálně 3 roky, svářečský a paličský průkaz, První kontakt: telefonicky 602 787 383 nebo e-mailem: e-mail: polastikova@partr.cz, ov. 16.10.. Pracoviště: Partr spol. s r.o. 05, Hranická, č.p. 283, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Robert Trnovec, +420 602 787 383. Výroba - Výroba Montážní dělník 16 000 Kč Montážní dělníci výrobků z kovů Montážní dělník/ce výrobků z kovů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 43. Poznámka: DĚLNÍK/DĚLNICE ve výrobě stínící techniky - požadujeme: manuální zručnost, pečlivost, zodpovědnost. Možnost zaučení, prodloužení pracovního poměru na dobu neurčitou., , Zájemci zasílejte své životopisy na email: kariera@climax.cz nebo se můžete hlásit i osobně u p. Křenkové na telefonním čísle 731 680 532.. Pracoviště: Servis climax a. s., Jasenice, č.p. 1253, 755 01 Vsetín 1. Informace: Svatoslava Křenková, +420 571 405 652,731 680 532. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 14 000 Kč Pomocní montážní dělníci Pomocní dělníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POMOCNÍ DĚLNÍCI, Nástup možný ihned., Požadujeme: manuální zručnost, Náplň práce: pomocné práce při montáži konstrukcí, Nabízíme: stravenky, dobré platové zařazení - dohodou, ranní směny, První kontakt: telefonicky 602 525 011, 571 694 580, e-mailem: dobiasova@tghrenova.cz nebo osobně po předchozí domluvě - životopis přineste s sebou, ov. 12.10.. Pracoviště: Tgh renova s. r. o., Masarykova, č.p. 753, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Vít Horák, +420 602 525 011. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Speciální pedagogové 200 Kč Speciální pedagogové Speciální pedagog/žka. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: SPECIÁLNÍ PEDAGOG/ŽKA, Nástup možný ihned., Požadujeme: vysokoškolské vzdělání v oboru speciální pedagogika., Náplň práce: Výuka předmětu speciálně pedagogické péče., První kontakt: telefonicky 606 959 366, e-mailem: zs.mikul@volny.cz, ov. 16.10.. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola mikulůvka, okres vsetín, 756 24 Bystřička. Informace: Dagmar Heraltová, +420 606 959 366.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalová rozlučka Tomáše Rosického

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

Ilustrační foto.
23

Ředitel ZOO Tábor: Zachraňte medvěda ze Vsetínska, vražda není nutná

Mourinha mám stále na očích, říká brankář Kovář

ROZHOVOR / Sir Matt Busby Way vede stretfordskou čtvrť Old Trafford, který je od roku 1910 domovem slavného klubu Manchester United. Právě dres Rudých ďáblů nosí osmnáctiletý brankář Matěj Kovář. Rodák z Uherského Hradiště a produkt vyhlášené akademie Slovácka si v průmyslovém městě na severozápadě Anglie žije svůj sen.

Jurík: Nikoho jsme nepoškodili ani neovlivnili výsledek

Z kouče je konzultant. Trenér Juraj Jurík po devítiměsíčním trestu, který vyfasoval podle hokejového svazu za ovlivnění zářijového zápasu juniorské extraligy Vsetína v Přerově, dál zůstává zaměstnancem valašského klubu.

Klec na medvěda je připravená v Oznici, odborníci rozhodnou, kam ji umístit

Půl tuny vážící železná klec určená k odchytu potulného medvěda, který v posledních dnech působí nemalé škody chovatelům na Valašsku, je připravená v Oznici. Do obce ji ze Slovenska z oblasti Malé Fatry přivezl starosta obce Martin Gerža spolu s ochránci přírody v úterý večer.

Vsetínskou sérii neporazitelnosti ukončily České Budějovice

Obdivuhodná série osmi zápasů bez prohry v podání prvoligových hokejistů Vsetína je u konce. Ve šlágru posledního kola první čtvrtiny základní části prohrál Vsetín doma těsně s Českými Budějovicemi.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT