„Burčák je částečně zkvašený hroznový mošt, který má minimálně 1 % objemu skutečného alkoholu a maximálně 3/5 celkového obsahu alkoholu. Jde o mezistupeň mezi vylisovanou šťávou z hroznů a vínem. Bez burčáku se k finálnímu produktu, tedy vínu, nelze dopracovat," vysvětluje Břetislav Jakubík.

Kromě burčáku se na trhu lze setkat také s označením částečně zkvašený hroznový mošt. Na první pohled vypadají oba nápoje stejně, co se týče původu hroznů, ze kterých jsou vyrobeny, se však zásadně liší.

„Technologicky jde o stejný produkt. Název burčák by však měl garantovat původ hroznů z České republiky. Názvem burčák totiž může být označen pouze ten, který je z révy z našich vinic, ne z dovozových hroznů," upřesnil vinař. Kvalitní burčák by podle něj měl mít světle žlutou barvu, být mírně zkalen kvasným kalem a obsahovat od pěti do sedmi procent alkoholu. „Burčák je chuťově nejlepší v té fázi, kdy jsou cukry, kyseliny a alkohol v harmonii a nejlépe vyhovuje našim chuťovým vjemům," uzavřel Břetislav Jakubík.

Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK/archiv