VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Majitelka hotelu Portáš: Na horách byly začátky těžké, dnes bych ale neměnila

PORTÁŠ - Řídit podnik na horách obnáší potýkat se s problémy, které na přístupných místech v údolích restauratéři neznají. Své o tom ví podnikatelka Lenka Václavková, která s manželem vede hotel Portáš na hřebenu Javorníků.

2.10.2007 1
SDÍLEJ:

Lenka VáclavkováFoto: DENÍK/Michal Mikulenka

Lenka Václavková si hory zamilovala už v dětství. S rodiči dojížděla na chatu nedaleko horského hotelu Portáš, kdykoliv to jen bylo možné. „K místu jsem si vytvořila silný vztah. Tady jsem poprvé stála na lyžích,“ svěřuje se dnes třicetiletá sympatická podnikatelka. Díky dokonalým podmínkám a blízkosti sjezdovek se z ní stala zdatná lyžařka a jako závodnice se pravidelně zúčastňovala juniorských závodů.

„Před deseti lety rodiče hotel od původního majitele Vladimíra Bittnera koupili a pak ho pronajímali. My jsme se podniku s manželem ujali před dvěma roky,“ pokračuje Václavková, která vystudovala Obchodní akademii ve Zlíně a později si vzdělání zvýšila na Vysoké škole hotelové v Praze. Tam se potkala s budoucím manželem a oba pak v hlavním městě několik let žili. Po příchodu na Valašsko se jim život zcela změnil. „Byla to úplně nová zkušenost a naše první podnikatelská aktivita. Za dva měsíce se nám narodil syn Tobiáš, takže začátky byly opravdu těžké,“ vzpomíná Lenka Václavková.

Nicméně dodává, že by rozhodně neměnila, života v hlučném městě si užili dost. Pracovat na horách není bezstarostná idylka ani dnes, kdy počáteční těžkosti manželé zvládli. „Rozhodně to není zlatý důl, velkou část vydělaných peněz musíme vzhledem ke stáří budovy investovat do oprav. Navíc je problém udržet stálé zaměstnance,“ popisuje Václavková.

Málokdo z personálu vydrží podle ní déle než dvě sezony. Roli hraje i odloučení a například nemožnost denně dojíždět z domova. „Hlavní sezony jsou tady v létě a v zimě. Jaro a podzim musíme vždycky nějak překlenout,“ pokračuje podnikatelka. Příchod bílé zimy s sebou přináší příliv turistů, ale také problémy s dopravou. „Dostupnost bývá v zimě autem často nulová a bez rolby bychom se neobešli,“ říká s klidem sobě vlastním Václavková.

Na otázku, zda ji z té její pohody dokáže něco vyvést, po chvilce odpovídá: „Spíše mě pobavilo, když si na přilehlé zahrádce turisté vytáhli vlastní vařič a začali kuchtit. Tohle by si v restauraci ve městě nedovolili,“ zasmála se. S různými zvláštnostmi a problémy se na horách podle ní počítat musí. „Jsme svými pány a ten klid a nádherné prostředí si člověk nekoupí za žádné peníze,“ má jasno Lenka Václavková.

2.10.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Drápání peří s Karlovjankami ve Zvonici na Soláni
13

OBRAZEM: Karlovjanky na Soláni připomněly drápání peří

Ilustrační foto
11

Epidemie chřipky ve Zlínském kraji graduje

Sportovci tleskají Ledecké. Američanka chce znát její DNA

Skvělá, senzační, báječná. Jen samá superlativa se snáší na adresu české zlaté medailistky Ester Ledecké. Přečtěte si, jakým zůsobem jí skládají hold slavní čeští i světoví sportovci.

On-line rozhovor s primářkou hematologie

Proč pořád neumíme na 100% vyléčit leukémii? Jak je těžké získávat dárce? Jaký zájem o práci s krví? Nejen na to se můžete ptát primářky Jany Pelkové z Hematologicko – transfuzního oddělení v Krajské nemocnici T. Bati a ve Vsetínské nemocnici. Otázky můžete pokládat již nyní, Jana Pelková vám bude odpovídat ve středu 21. února od 10 do 11 hodin na našem webu.    

Ta nej kyselice a dobrá nálada, to byl 7. ročník akce Gajdy a zelé živobytí celé

Ve Vizovicích v pátek již po sedmé vybírali na akci Gajdy a zelé, živobytí celé, tu nejlepší valašskou kyselici.

Poselství starých Mostečanů odtajněno a s Olgou Lounovou bezpečně: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 16. února 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT