VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Polášek: recept na moji pizzu pochází ze Sicílie

VALAŠSKÁ BYSTŘICE – Upadající bistro dokázal během několika let přeměnit vútulnou hospůdku Květoslav Polášek zValašské Bystřice. Hned vedle restaurace vcentru obce koupil před jedenácti lety malý bar, který neustále vylepšuje. Interiér dnes připomíná malé národopisné muzeum. Před čtyřmi lety navíc vsadil na pizzu, kjejíž výrobě vlastní originální recept.

25.5.2007
SDÍLEJ:

Květoslav Polášek Foto: DENÍK/Michal Mikulenka

Jako ve skanzenu si mohou připadat návštěvníci valašskobystřického bistra, nedaleko kostela. Majitel podniku Květoslav Polášek začal sbírat dnes už nepoužívané zemědělské nástroje a vyzdobovat jimi stěny podniku. Než se zchátrající boudy stalo útulné a prosperující bistro, uběhlo několik let mravenčí práce. „Dnes má u mě nějaký exponát snad každá rodina zobce,“ říká činorodý majitel. Když se před čtyřmi lety rozhodl péct ve svém malém podniku pizzu, známí ho od záměru zrazovali. „Říkali mi, že na slané vdolky tady na vesnici nikdo chodit nebude. Navíc prý nemůžu konkurovat městu, kde jsou už zavedené velké pizzerie,“ vzpomíná podnikatel, a jak dodává, začátky byly opravdu slabé a když prodal pět kousků pizzy za den, byl rád. Situace se však postupně začala měnit a dnes kněmu na italskou specialitu chodí téměř celá vesnice. O příčině takového obratu má restauratér jasno: může za to vynikající těsto, kněmuž recept pochází až z daleké Sicílie. „Návod jsem získal za svého jedenáctiletého pobytu vNěmecku. Švagr chirurg jednou ošetřoval ženu tamního majitele pizzerie a včasnou operací ji víceméně zachránil život,“ popisuje Polášek. Ital, který pocházel z vesnice nedaleko Palerma, se tenkrát nechal obměkčit a ve slabé chvilce Květoslava do tajů originálního těsta zasvětil. „Pamatuji si jako dnes, když mi na závěr řekl: dal jsem ti základ, pokud budeš šikovný, určitě se vypracuješ sám,“ vybavil si Polášek. Tajemství přísně střeží a veškeré těsto vyrábí pouze on sám. „Spousta lidí se snažilo recept vylákat, ale zatím se to nikomu nepodařilo,“ pousmál se Květoslav Polášek. Hned ale dodal, že úplně základním předpokladem kúspěchu voboru, je radost zpráce a poctivost vůči zákazníkům.

25.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
11

Epidemie chřipky ve Zlínském kraji graduje

Ester Ledecká je překvapivá vítězka Super-G
20

Sportovci tleskají Ledecké. Američanka chce znát její DNA

On-line rozhovor s primářkou hematologie

Proč pořád neumíme na 100% vyléčit leukémii? Jak je těžké získávat dárce? Jaký zájem o práci s krví? Nejen na to se můžete ptát primářky Jany Pelkové z Hematologicko – transfuzního oddělení v Krajské nemocnici T. Bati a ve Vsetínské nemocnici. Otázky můžete pokládat již nyní, Jana Pelková vám bude odpovídat ve středu 21. února od 10 do 11 hodin na našem webu.    

Ta nej kyselice a dobrá nálada, to byl 7. ročník akce Gajdy a zelé živobytí celé

Ve Vizovicích v pátek již po sedmé vybírali na akci Gajdy a zelé, živobytí celé, tu nejlepší valašskou kyselici.

Poselství starých Mostečanů odtajněno a s Olgou Lounovou bezpečně: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 16. února 2018.

Češi bojovali jako lvi. Kanadu porazili 3:2 po nájezdech

/FOTOGALERIE/ Čeští hokejisté v druhém zápase olympijského turnaje porazili Kanadu 3:2 po samostatných nájezdech. Národní tým předvedl mnohem lepší výkon než proti Koreji a rázně vykročil do čtvrtfinále.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT