VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenica je místo setkávání a dobré pohody

Hovězí – Michal Kovář z Hovězí na Vsetínsku se před lety pustil i se svým otcem Františkem do legendami opředeného řemesla pravých Valachů: pálení. Ovšem na rozdíl od většinové populace Valašska oficiálně.

5.10.2010
SDÍLEJ:

Správný páleničář musí ochutnávat všemi smysly. Foto: archiv Michala Kováře

Jak se žije…Michalu Kovářovi z Hovězí, páleničářovi, muzikantovi a fotografovi

Chlapi Kovářovi převzali původně obecní pálenici v Hovězí v červenci 2008.

S tím, že vyzkoušet se má prostě všechno, co život nabízí. „Pálit slivovici určitě nebylo mým snem. Vlastně je to shoda okolností, že jsme se do toho dali. Myslím ale, že jsem se v tom našel,“ vysvětluje sympatický muž, který je civilním povoláním knihovník.
Navíc dodává, že s otcem nešli do ničeho, co už nebylo vyzkoušené. „Taťka měl za sebou už sedm let praxe. Věděl, do čeho jdeme. Teď má funkci výrobního ředitele,“ vtipkuje.

Pálení je zábava

Letos tak společně začínají už třetí paleničářskou sezonu, a i když podle něj bude slabá, do pálenice se těší.

„Pálení je hlavně zábava pro všechny zúčastněné. Jezdí k nám třeba rodiny, které si přivezou zabíjačku. Chlapi si zase občas zahrají karty,“ popisuje atmosféru při pálení.

Michal Kovář je také muzikant. Hraje na basu v cimbálové muzice Jasénka, takže členové kapely si jej zvolili za svého osobního páleničáře. „Hráli jsme v pálenici při dnu otevřených dveří, který pravidelně pořádáme v rámci Kateřinského jarmarku. Ten je zaměřen na řemesla a pálení je vlastně takové řemeslo,“ směje se.

Vtipy o pálení

Na otázku, jestli zná nějaký vtip na svou novou profesi, vzpomíná ten nejzákladnější: Přijde Pražák do dědiny na Valašsku a ptá se bači: „Kde máte tady pálenici?“ Bača ukáže na kostel a říká: „Tak tam není, ale jinak všade.“

Smysl pro humor otec a syn Kovářovi z Hovězí skutečně mají.

Svoji pěstitelskou pálenici totiž nazvali originálně Nakape pro.

„Máme i logo. To nám nakreslil a pak i pokřtil náš kamarád muzikant a zpěvák Franta Segrado,“ prozrazuje Michal Kovář.

U Kovářů se snaží, aby se jejich zákazníci cítili co nejlépe. Navíc mají možnost si zde pořídit i originální demižon na svou pálenku. „Demižony jsou samozřejmě oplétané. Chceme mít také originální štamprle. Máme vlastní trička a možná budou i cyklistické trikoty,“ srší nápady spolumajitel pálenice.

Dřevo je nejlepší

Příjemnou atmosféru v jejich pálenici nedělají jenom vstřícní provozovatelé.

„Stále pod kotly topíme dřevem. Nevím, jestli je to pravda, ale fajnšmekři tvrdí, že dřevo je na pálení nejlepší,“ uvažuje.

Toto tradiční topivo si proto chtějí ještě nějakou dobu podržet. „Uvidíme, co bude za pět let. Možná se nakonec rozhodnem pro plyn nebo páru,“ přemýšlí Michal.

Nejraději vzpomíná na první sezonu, kdy obsloužili na devět set zákazníků. „Pálili jsme od července až do března,“ podotkl.

Letos se ovšem sezona rozjíždí pomalu. Bylo málo ovoce, takže se bude pod kotly zatápět v daleko kratším časovém rozmezí. V každém případě, kdo přijede, má zajištěný komplexní servis, stejně jako kdyby se jelo nonstop. „Pořídili jsme vývěvu. Kvas si natáhneme od zákazníků až z auta,“ chlubí se.

Kompotovica, malinovica a další

Kovářovi provozují takzvanou pěstitelskou pálenici. To znamená, že dělají službu pouze zájemcům o vypálení kvasu z vlastních zahrad.

Občas proto proženou měděnýma trubkama i nejrůznější zajímavosti.

„Třeba kompotovicu,“ směje se. „Hodně jezdí ale s malinama. Pálili jsem dokonce i brusinky,“ vzpomíná.

A jaké byly? „Nic moc. Spíš je to rarita,“ dodává.

Kdo by si myslel, že jako představitel valašského cechu páleničářského popíjí výhradně slivovici, byl by zklamán.

Dává totiž přednost destilátu z úplně jiného ovoce. „Povedená hruškovica je opravdu dobrota. Ale musí se hlídat kvas, aby nezoctovatěl,“ přiznává.

Sám chce časem rovněž prorazit s originálním produktem.

„Mám představu, že bychom stvořili vlastní značku. Je to ale náročné administrativně i cenově. Hlavně kvůli daním. Musela by být také zvlášť linka,“ prozrazuje.

Michal je také náruživý fotograf a málokdo ví, že studoval teologickou fakultu.

„Zajímaly mě předměty jako filozofie, dějiny. Přitahovala mě komplexnost studia. Obor byl zaměřený i na pedagogickou stránku,“ vysvětluje.

Víra a pálení

A co má společného víra s pálením? „Všichni věří, že když dovezou kvas, že poteče. Tak to ale není. Každému to teče jinak,“ říká.
„Lidé se už ale polepšili. Nestává se moc často, že by přivezli špatný kvas nebo nehotový. Kvas už umí udělat. Je spousta dostupné literatury. Návodů je plný také internet,“ uzavírá Michal Kovář s tím, že na svých internetových stránkách plánuje rovněž zavést složku: Jak se dělá kvas.

Miroslav Urubek, Lenka Orálková

5.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Asistenti učitelů 15 660 Kč

Asistenti učitelů Asistent/ka pedagoga. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15660 kč, mzda max. 22050 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ASISTENT/KA PEDAGOGA, POŽADUJEME: odborná kvalifikace dle § 20 zákona č. 563/2004 Sb. - pedagogický pracovník., NÁPLŇ PRÁCE: pomoc žákům se speciálními vzdělávacími potřebami při výuce a při přípravě na výuku, pomoc pedagogickým pracovníkům školy při výchovně vzdělávací činnosti., NABÍZÍME: odměňování dle NV č. 341/2017 Sb., příloha č. 5, platová třída 7, možnost prodloužení doby určité., PRVNÍ KONTAKT: nabídky se životopisem zasílat na adresu: dtretinova@sklarskaskola.cz do 31.7.2018. Pracoviště: Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská valašské meziříčí, Sklářská, č.p. 603, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Dana Třetinová, .

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘ/KA, Požadujeme: flexibilitu, příjemné vystupování, Nabízíme: stravné, možnost ubytování, možnost práce na zkrácený úvazek, První kontakt: p. Likavčan Slavomír, telefonicky na čísle 571410170 nebo osobně na pracovišti v pracovní dny od 9 do 11 hodin , ov. email 11.7.2018. Pracoviště: Jiří vychopeň 01, Horní náměstí, č.p. 29, 755 01 Vsetín 1. Informace: Slavomír Likavčan, +420 571 410 170.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 120 Kč

Farmáři samozásobitelé ve smíšeném hospodářství Opraváři zemědělských strojů - traktoristé/hospodáři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 120 kč, mzda max. 150 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: ŘP T + praxe s prací se zemědělskými stroji pro sklizeň píce /sekačka, obraceč, skulovač, lis, čelní nakladač, vlek, mulčovač/. Zemědělské zkušenosti: sklizeň píce, údržba pastvin a luk. Zootechnické zkušenosti s malými přežvýkavci, popř. koňmi. Řemeslnické schopnosti - údržba areálu a nemovitostí. Zájem spolupodílet se na chodu malé zemědělské farmy., Náplň práce: Polní práce se zemědělskou technikou, údržba a opravy zemědělské techniky, údržba nemovitostí farmy, pastevních areálů, hrazení pro zvířata. Asistence při zootechnických úkonech., Nabízíme: různorodost úkolů, možnost osobního růstu s přibývajícími zodpovědnostmi na chodu farmy, samostatnost v plnění úkolů, pružná pracovní doba, možnost nezávislého ubytování s možností ustájení. Možnost prodloužení doby určité. Vhodné i pro studenty a důchodce., První kontakt: e-mailem, telefonicky od 8-16 hodin.. Pracoviště: Zerlina s.r.o. 01, Hážovice, č.p. 2070, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Christina Herman, +420 728 432 827.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka - pomocný do minutkové kuchyně. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘ/KA - pomocný do minutkové kuchyně, Nástup možný ihned., POŽADUJEME: praxe v oboru podmínkou, aktivní pracovní nasazení, zájem o obor a snaha naučit se novým věcem., NABÍZÍME: příjemný pracovní kolektiv, zaměstnanecké benefity - volný vstup do fitness, zvýhodněné zaměstnanecké stravování, vhodné pro absolventy oboru kuchař, nabízíme zaučení a získání profesních zkušeností v oboru., PRVNÍ KONTAKT: telefonicky na čísle 571 613 830, osobně nebo zasílejte životopisy na e-mail: recepce@hotel-abacie.cz, ov. 13.7.. Pracoviště: Hotel abácie s.r.o., U Abácie, č.p. 491, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Lenka Posádová, +420 571 613 830.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Francouzi se radují z vítězství na MS.
8

Triumf po dvaceti letech. Francouzi přestříleli Chorvaty a jsou mistry světa

Soutěž v pojídání gulášů na valašskomeziříčském Gulášfestu v pátek 13. července 2018 ovládl třiačtyřicetiletý Jaroslav Němec z Bystré u Poličky. Necelé čtyři porce bezlepkového vepřového guláše a stejný počet krajíců chleba spořádal během pěti minut.
12

Gulášový král by snědl více, ale časový limit byl šibeniční

Zlínský kraj na sletu reprezentovalo 750 cvičenců

/FOTOGALERIE/ Necelá tisícovka cvičenců a jejich doprovodu reprezentovala začátkem července náš Zlínský kraj na 16. Všesokolském sletu v Praze.

Co s pohozenou jehlou? Nejlépe vyhodit ji sám

Nepříjemnou situaci nález pohozené injekční jehly v trávě nedaleko bytovek v části Halenkova Kuželky řešil před nedávnem místní obyvatel Antonín Mareček. Jehlu objevil jeho syn. Podle tloušťky odhadl, že nebyla narkomana, přesto jej nález rozzlobil.

Světová elita pozvedne trofeje z Valašska

Kdo ze světové elity ovládne srpnovou Grand Prix České republiky silničních motocyklů v Brně, můžeme zatím jen tipovat. Jisté je, že trofeje pro jezdce na pódiových místech a vítěze Poháru konstruktérů se zrodily v ateliérové huti uměleckoprůmyslové školy sklářské ve Valašském Meziříčí.

Manželé Hulíkovi jsou „smaragdoví“

Pětapadesát let manželského života, označovaných také jako smaragdová svatba, včera oslavili Annemarie a Hynek Hulíkovi z Valašského Meziříčí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT