VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenica je místo setkávání a dobré pohody

Hovězí – Michal Kovář z Hovězí na Vsetínsku se před lety pustil i se svým otcem Františkem do legendami opředeného řemesla pravých Valachů: pálení. Ovšem na rozdíl od většinové populace Valašska oficiálně.

5.10.2010
SDÍLEJ:

Správný páleničář musí ochutnávat všemi smysly. Foto: archiv Michala Kováře

Jak se žije…Michalu Kovářovi z Hovězí, páleničářovi, muzikantovi a fotografovi

Chlapi Kovářovi převzali původně obecní pálenici v Hovězí v červenci 2008.

S tím, že vyzkoušet se má prostě všechno, co život nabízí. „Pálit slivovici určitě nebylo mým snem. Vlastně je to shoda okolností, že jsme se do toho dali. Myslím ale, že jsem se v tom našel,“ vysvětluje sympatický muž, který je civilním povoláním knihovník.
Navíc dodává, že s otcem nešli do ničeho, co už nebylo vyzkoušené. „Taťka měl za sebou už sedm let praxe. Věděl, do čeho jdeme. Teď má funkci výrobního ředitele,“ vtipkuje.

Pálení je zábava

Letos tak společně začínají už třetí paleničářskou sezonu, a i když podle něj bude slabá, do pálenice se těší.

„Pálení je hlavně zábava pro všechny zúčastněné. Jezdí k nám třeba rodiny, které si přivezou zabíjačku. Chlapi si zase občas zahrají karty,“ popisuje atmosféru při pálení.

Michal Kovář je také muzikant. Hraje na basu v cimbálové muzice Jasénka, takže členové kapely si jej zvolili za svého osobního páleničáře. „Hráli jsme v pálenici při dnu otevřených dveří, který pravidelně pořádáme v rámci Kateřinského jarmarku. Ten je zaměřen na řemesla a pálení je vlastně takové řemeslo,“ směje se.

Vtipy o pálení

Na otázku, jestli zná nějaký vtip na svou novou profesi, vzpomíná ten nejzákladnější: Přijde Pražák do dědiny na Valašsku a ptá se bači: „Kde máte tady pálenici?“ Bača ukáže na kostel a říká: „Tak tam není, ale jinak všade.“

Smysl pro humor otec a syn Kovářovi z Hovězí skutečně mají.

Svoji pěstitelskou pálenici totiž nazvali originálně Nakape pro.

„Máme i logo. To nám nakreslil a pak i pokřtil náš kamarád muzikant a zpěvák Franta Segrado,“ prozrazuje Michal Kovář.

U Kovářů se snaží, aby se jejich zákazníci cítili co nejlépe. Navíc mají možnost si zde pořídit i originální demižon na svou pálenku. „Demižony jsou samozřejmě oplétané. Chceme mít také originální štamprle. Máme vlastní trička a možná budou i cyklistické trikoty,“ srší nápady spolumajitel pálenice.

Dřevo je nejlepší

Příjemnou atmosféru v jejich pálenici nedělají jenom vstřícní provozovatelé.

„Stále pod kotly topíme dřevem. Nevím, jestli je to pravda, ale fajnšmekři tvrdí, že dřevo je na pálení nejlepší,“ uvažuje.

Toto tradiční topivo si proto chtějí ještě nějakou dobu podržet. „Uvidíme, co bude za pět let. Možná se nakonec rozhodnem pro plyn nebo páru,“ přemýšlí Michal.

Nejraději vzpomíná na první sezonu, kdy obsloužili na devět set zákazníků. „Pálili jsme od července až do března,“ podotkl.

Letos se ovšem sezona rozjíždí pomalu. Bylo málo ovoce, takže se bude pod kotly zatápět v daleko kratším časovém rozmezí. V každém případě, kdo přijede, má zajištěný komplexní servis, stejně jako kdyby se jelo nonstop. „Pořídili jsme vývěvu. Kvas si natáhneme od zákazníků až z auta,“ chlubí se.

Kompotovica, malinovica a další

Kovářovi provozují takzvanou pěstitelskou pálenici. To znamená, že dělají službu pouze zájemcům o vypálení kvasu z vlastních zahrad.

Občas proto proženou měděnýma trubkama i nejrůznější zajímavosti.

„Třeba kompotovicu,“ směje se. „Hodně jezdí ale s malinama. Pálili jsem dokonce i brusinky,“ vzpomíná.

A jaké byly? „Nic moc. Spíš je to rarita,“ dodává.

Kdo by si myslel, že jako představitel valašského cechu páleničářského popíjí výhradně slivovici, byl by zklamán.

Dává totiž přednost destilátu z úplně jiného ovoce. „Povedená hruškovica je opravdu dobrota. Ale musí se hlídat kvas, aby nezoctovatěl,“ přiznává.

Sám chce časem rovněž prorazit s originálním produktem.

„Mám představu, že bychom stvořili vlastní značku. Je to ale náročné administrativně i cenově. Hlavně kvůli daním. Musela by být také zvlášť linka,“ prozrazuje.

Michal je také náruživý fotograf a málokdo ví, že studoval teologickou fakultu.

„Zajímaly mě předměty jako filozofie, dějiny. Přitahovala mě komplexnost studia. Obor byl zaměřený i na pedagogickou stránku,“ vysvětluje.

Víra a pálení

A co má společného víra s pálením? „Všichni věří, že když dovezou kvas, že poteče. Tak to ale není. Každému to teče jinak,“ říká.
„Lidé se už ale polepšili. Nestává se moc často, že by přivezli špatný kvas nebo nehotový. Kvas už umí udělat. Je spousta dostupné literatury. Návodů je plný také internet,“ uzavírá Michal Kovář s tím, že na svých internetových stránkách plánuje rovněž zavést složku: Jak se dělá kvas.

Miroslav Urubek, Lenka Orálková

5.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté HC Energie (v bílém) přivítali Vsetín.
AKTUALIZOVÁNO
41

Senzace. Hokejisté Vsetína vyloupili Karlovy Vary

Deník nám fandí

Nepropásněte! Fotoalba sportovců v pondělním vydání Valašského deníku

Snoubenci si své ano čím dál častěji říkají na netradičních místech

Mezi poslední snoubence, kteří si v loňském roce stihli vyměnit prstýnky, patří Nikol Machová a Jan Vašák z Valašského Meziříčí. Svatbu, kterou pojali jako cirkusovou party, si s více než stovkou hostů užili poslední den roku ve velkém sále zámku Žerotínů.

Kandidát na prezidenta si odvezl ze Slovácka několik lahví slivovice

ANKETA / VIDEO / Bouřlivým potleskem přivítali v sobotu krátce po poledni obyvatelé Tupes kandidáta na prezidenta Jiřího Drahoše. Před tamní firmou ALUCAST se jich sešlo několik desítek. Z davu bylo slyšet slova podpory.

Členové Fotoklubu Vsetín vystavili za deset let tisíce fotek

ROZHOVOR / Fotoklub Vsetín slaví deset let. Na jeho vznik, poslání, činnost i úspěchy fotografů zavzpomínal jeden ze zakládajících členů František Novotný. 

Jiří Škorpík, 4TET: Od první noty po koncert to trvá měsíce

ROZHOVOR / Nadcházející kulturní sezonu otevřel Dům kultury Vsetín koncertem k zahájení roku 2018 vystoupením vokálního seskupení 4TET.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>