Jméno firmy? Hlavně dobře zaparkovat

Ve Zlínském kraji se zaměstnanci rozhodují hlavně podle finančního ohodnocení, podstatné jsou však i další podmínky. Například snadné parkování u práce je dvakrát důležitější než samotné jméno a postavení firmy. Podrobnosti o aktuálních kritériích zaměstnanců ve Zlínském kraji se podařilo zjistit společnosti STEM/MARK. Výsledkem unikátního průzkumu je i žebříček nejlépe vnímaných zaměstnavatelů regionu, v anketě vítězí soukromé společnosti jako Barum Continental, ROBE lighting, Austin Detonator nebo ON Semiconductor.

prvním díle seriálu o zaměstnancích ve Zlínském kraji jsme zjistili, že se stávajícím pracovním úvazkem je většina dotazovaných spokojená, více než polovina se ale stejně pravidelně poohlíží po výhodnějším uplatnění, skoro každý třetí dokonce během pracovní doby. Sami ale moc nabídek nedostávají, například bezmála 80 % dotazovaných přiznalo, že je během posledních pěti let neoslovil žádný jiný zaměstnavatel.

Dvě hodiny na cestách nejsou problém

Třetině obyvatel Zlínského kraje by dokonce nedělalo problém dojíždět do práce až hodinu, tedy strávit na cestách denně celé dvě hodiny. Pro většinu je ale optimální cestovat jedním směrem maximálně 30 minut. Drtivé většině by se také líbila možnost firemního svozu.

Kolik minut jsou zaměstnanci ochotni denně dojíždět do práce jedním směrem.Zdroj: DENÍK/archiv

 

Výše platu je velmi důležitá pro dvě třetiny dotazovaných, druhý v pořadí je přístup nadřízených a třetí pracovní kolektiv. Tyto tři věci jsou klíčové a rozhoduje se podle nich většina zaměstnanců. Samotná pracovní náplň a smysl práce jsou již opravdu důležité pro méně než polovinu účastníků průzkumu. Podle dojezdové vzdálenosti od bydliště se rozhoduje každý třetí a podle benefitů zhruba každý čtvrtý.

„Z našeho průzkumu vychází, že pro zaměstnance není až tak rozhodující, pro koho vlastně pracují, sázejí spíše na praktičnost. Jméno a pozice firmy na trhu jsou například méně důležité než to, zdali u práce pohodlně zaparkují,“ vysvětluje Jan Tuček, ředitel společnosti STEM/MARK.

„Ani příspěvek na hromadnou dopravu není něco úplně podstatného, naopak více než 82 % dotazovaných by ocenilo, pokud by zaměstnavatel nabídl možnost firemního svozu,“ dodává Tuček.

Na celé pořadí priorit se můžete podívat v žebříčku níže.

Žebříček nejdůležitějších kritérií zaměstnání podle Zlínského kraje

(Procento v závorce uvádí, pro kolik zaměstnanců je daná kategorie opravdu důležitá)

1. Plat (66,7 %)
2. Přístup nadřízených (59,2 %)
3. Pracovní kolektiv (kolegové), dobré mezilidské vztahy (58,8 %)
4. Pracovní náplň, zajímavost práce (49,4 %)
5. Smysl práce, pocit seberealizace (46,1 %)
6. Pracovní doba, možnost její úpravy či práce z domova (42,7 %)
7. Dojezdová vzdálenost z bydliště (35,5 %)
8. Benefity, zaměstnanecké výhody (25,1 %)
9. Možnost parkování (21,8 %)
10. Možnost zvyšování kvalifikace, kariérního postupu (20,7 %)
11. Pracovní prostředí (20,1 %)
12. Příspěvek na hromadnou dopravu (10,1 %)
13. Jméno a postavení firmy (9,9 %)
14. Občerstvení na pracovišti (8,8 %)

(ostatní odpovědi méně než 7 %)

Pro stejné zaměstnance ale dnes není plat až tak důležitý, jako byl před pěti lety. Naopak je pro ně nyní důležitější pracovní kolektiv a přístup nadřízených.

Jak moc je důležitý pracovní kolektiv pro zaměstnance ve Zlínském krajiZdroj: DENÍK/archiv

Část průzkumu se věnovala také hodnocení konkrétních zaměstnavatelů ve Zlínském kraji. Pro tento účel vybrala společnost STEM/MARK 35 nejvýznamnějších zaměstnavatelů podle počtu zaměstnanců – zařazeny byly společnosti a organizace z celého kraje spolu s největšími zaměstnavateli ze všech okresů. V prvním díle jsme sestavili žebříček nejznámějších zaměstnavatelů. Nyní jsme se zaměřili na to, jak zaměstnavatele lidi vnímají.

V novém žebříčku boduje ROBE lighting a ON Semiconductor

Z průzkumu nejlépe vnímaných společností vychází jako vítěz ROBE lighting, která sídlí v Rožnově pod Radhoštěm. Druhá v pořadí je společnost ON Semiconductor, která má jednu ze svých českých poboček ve stejném městě. Třetí příčku obsadila vsetínská společnost Austin Detonator. Ta je ale na rozdíl od prvních dvou lépe vnímána mezi ženami než mezi muži. Z pohledu žen má vůbec nejlepší hodnocení ze všech zaměstnavatelů v průzkumu. Pro muže jsou pak více než Austin Detonator sympatické třeba společnosti Barum Continental nebo Česká zbrojovka. U generace nad 45 let oproti průměru vyčnívalo město Kroměříž, Aircraft Industries nebo HP Tronic.

Na přesné pořadí z celého kraje se můžete podívat v žebříčku níže.

Žebříček nejlépe vnímaných zaměstnavatelů ve Zlínském kraji

1. ROBE lighting s. r. o., Rožnov pod Radhoštěm
2. ON Semiconductor Czech Republic, Rožnov pod Radhoštěm
3. Austin Detonator, s. r. o., Vsetín
4. Barum Continental, spol. s r. o., Otrokovice
5. Lázně Luhačovice
6. Univerzita Tomáše Bati, Zlín
7. ČESKÁ ZBROJOVKA, Uherský Brod
8. TESCOMA, Zlín
9. Baťa Zlín
10. Město Kroměříž
11. Zlínský kraj
12. HP Tronic, Zlín
13. TON a. s., Bystřice pod Hostýnem
14. Aircraft Industries, a. s., Kunovice
15. Fatra Napajedla
16. Plastika, a. s.
17. Krajské ředitelství policie Zlínského kraje
18. Mitas, a. s., Otrokovice
19. Vsetínská nemocnice, a. s.
20. TES VSETÍN s. r. o.
21. MORAVIA CANS, a. s.
22. Hamé, s. r. o., Kunovice
23. Uherskohradišťská nemocnice, a. s.
24. Kroměřížská nemocnice, a. s.
25. MP Krásno, a. s. Valašské Meziříčí
26. ŽPSV a. s.
27. SLOVÁCKÉ STROJÍRNY, Uherský Brod
28. Zálesí, a. s., Luhačovice
29. Krajská nemocnice Tomáše Bati, Zlín
30. Rosa Market s. r. o., Kroměříž
31. Gumárny Zubří a. s., Vsetín
32. WOCO STV, s. r. o., Vsetín
33. DEZA, Valašské Meziříčí
34. AVX Czech Republic, s. r. o., Uherské Hradiště
35. Fremach Morava, s. r. o.

Průzkum společnosti STEM/MARK byl realizován v říjnu 2018 na reprezentativním vzorku 503 respondentů. Jeho cílem bylo zjistit, jak v současnosti zaměstnanci ve Zlínském kraji přistupují ke své práci a jakým způsobem o zaměstnání uvažují. Poslední blok průzkumu byl zaměřen na konkrétních 35 společností a organizací, u nichž bylo cílem zjistit jejich vnímání, nikoliv jako značky, ale coby zaměstnavatele. Pro tento účel bylo vybráno 35 významných zaměstnavatelů podle počtu zaměstnanců, zařazeny byly největší společnosti a organizace z celého kraje, a navíc vždy alespoň šest subjektů ze všech čtyř okresů.

/UPOUTÁVKA NA TŘETÍ DÍL/ Závěrečný třetí díl seriálu o zaměstnancích ve Zlínském kraji, který vychází 26. listopadu, se zaměří na to, které benefity jsou nejdůležitější a které už jsou spíše samozřejmostí. Výhodnou půjčku od zaměstnavatele například ocení více lidí než třeba firemní školku nebo sportovní kartičku. Součástí příštího dílu seriálu bude i nový žebříček těch nejlákavějších zaměstnavatelů Zlínského kraje.