Přinášíme vám tipy na zajímavé husté a výživné polévky, které mohou být samy o sobě hlavním chodem.

Osobně neznám člověka, který by polévky neměl rád. I ti, kteří čirým polévkám říkají posměšně „voda s něčím", mají svoji oblíbenou rajskou, bramboračku, česnečku či fazolovou.

VYZKOUŠEJTE:

Cizrnovo-pórková polévka

CIZRNOVO - PÓRKOVÁ POLÉVKA

Vozkova housková polévka

VOZKOVA HOUSKOVÁ POLÉVKA

Sytá svačinová polévka

SYTÁ SVAČINOVÁ POLÉVKA

Místo vody vývar

Původně se opravdu polévky připravovaly tak, že se ve vodě uvařilo to, co bylo zrovna po ruce a polévka byla na světě.

Dnes však vodu zpravidla nahrazujeme vývarem z masa, kostí nebo zeleniny, případně z ryb a drobů a polévky vařime s mnoha surovin s různými knedlíky, zavářkami a kapáním.

VYZKOUŠEJTE

Kachní polévka

KACHNÍ POLÉVKA

Boršč

Boršč

Topinamburová polévka

POLÉVKA Z TOPINAMBUR

Košťál je skvělý na polévku

Mezi nejoblíbenější polévky patří zeleninové a luštěninové.

Skvělou ingrediencí pro polévky je zelí nebo kapusta, případně jiná košťálová zelenina. Specifickou rustikální chuť pak mají polévky s houbami a nebo ty, ve kterých se vařily uzeniny.

Středomořské národy zase zhusta sypou své krémové polévky tvrdými sýry.

Samostatnou kapitolou je zabíjačková polévka, která obsahuje vepřovou krev a kroupy.

V pohádkové literatuře pak dokonce objevíme polévku sekyrkovou, ovšem recept na ni se vám zdráháme doporučit.

Více tipů receptů a nápadů na www.vseovareni.cz