Jednoduchá řešení bývají nejúčinnější. To je heslo, jímž se řídí Richard Kovář, ředitel stavební firmy Woxi, která se donedávna zabývala hlavně rekonstrukcemi střech a fasád. To by se ale mohlo změnit. Firmě totiž díky zlepšováku jejího šéfa začínají přibývat zakázky ze strany správců komunikací. O co jde? O nic menšího, než o technologii, která zásadně vylepšuje usazení poklopů kanalizací, jejichž přejíždění tak znepříjemňuje cestování po českých silnicích. „Ročně najezdím opravdu mnoho kilometrů. Jako řidiči i jako podnikateli, který provozuje více aut, mi samozřejmě nebylo jedno, jak přejížděním propadajících se kanalizačních poklopů trpí podvozky. Říkal jsem si, že je třeba něco s tím udělat," prozradil motivaci k hledání nového řešení Richard Kovář.

A nápad na sebe nenechal dlouho čekat. „Naši technologii usazení kanalizačních poklopů jsme několikrát testovali a už zpracováváme první zakázky," přiznává ředitel firmy, který se netají, že inspirací mu je postava legendárního vsetínského vynálezce Josefa Sousedíka. Ostatně právě v bývalé Sousedíkově vile má jeho firma provozovnu.

Technické podrobnosti však Kovář, i vzhledem k probíhajícímu certifikačnímu řízení, sdělovat nechce. „V principu jde o usměrnění a rozložení sil působících na poklop a jeho usazení. Už z modelového výpočtu nám vycházel mnohem lepší poměr těchto tlaků, což se zákonitě projeví v delší životnosti a levnější údržbě," je přesvědčen.

Že jeho nápad u odborné veřejnosti zaujal, svědčí i nedávná nabídka jisté společnosti. Ta o nápad projevila vážný zájem. „I když nabídka zněla opravdu lákavě, rozhodli jsme se uvést technologii do praxe vlastními silami. Nejde jen o peníze, ale také o pocit smysluplné práce a jakéhosi uspokojení, když člověk dělá věc, které věří," dodal s úsměvem Richard Kovář.