VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi: Valašsko mi připomíná Alpy

ROZHOVOR / Velké Karlovice už brzy ovládne desátý Karlovský gastrofestival. Tato tradiční gurmánská akce každý rok kromě ochutnávek specialit, farmářského trhu, soutěže frgálů a dalšího programu hostí kuchařské osobnosti oceněné prestižní michelinskou hvězdou. Letos se sobotní Michelinská galavečeře a nedělní Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna odehrají pod taktovkou Francouze Nicolase Decherchiho.

17.8.2018
SDÍLEJ:

Michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi v Lanterně: „Plánování galavečeří ve Spa hotelu Lanterna. Důležitým detailem je například i volba talířů, na nichž se budou jednotlivé chody servírovat.“Foto: archiv restaurace Paloma

Poprvé tak budou mít gurmáni příležitost ochutnat menu od držitele nikoli „jen“ jedné, ale hned dvou michelinských hvězd. Nicolas Decherchi je navíc získal velmi rychle po sobě, v rozmezí dvou let, což se přihodí jen zřídka.

Pětatřicetiletý Francouz kromě michelinské restaurace Paloma v Mougins šéfuje i stejnojmennému podniku v Průhonicích. V minulých dnech zavítal do hotelu Lanterna, aby se zdejším týmem kuchařů naplánoval detaily festivalových degustací. Našel si čas i na krátké povídání – o Valašsku, michelinských hvězdách i o tom, jak mu chutná valašská slivovice.

Vaše návštěva byla pracovní a víceméně „na otočku“. Jaké jsou vaše první dojmy z Valašska?

Působí na mě tak trochu jako naše francouzské Alpy – to, jak se tu postupně zvedají zalesněné kopce, zdejší dřevěné chaloupky, celkově velmi hezká příroda… Díky této cestě jsem také poprvé ochutnal valašskou slivovici. Je velice chutná - ale musím říct, že na mě poněkud silná. (smích)

Vaši předchůdci z řad michelinských šéfkuchařů se při Karlovském gastrofestivalu divili, že jídlo do této odlehlé oblasti dokáže každý rok přilákat tisíce návštěvníků…

V tom nevidím problém, nemám předsudky. U nás v Mougins se také koná gastrofestival, na který přijede až sto tisíc lidí, a přitom jinak je to velmi poklidné místo.

Jak často hostujete při podobných příležitostech mimo své domovské restaurace? A jaké menu chystáte do Velkých Karlovic?

Vyjíždím maximálně dvakrát až třikrát do roka. Ve Velkých Karlovicích představím menu, které bude kombinací toho, co máme v lístku, ale i pokrmů, které běžně neděláme. Nebude chybět ani má nejoblíbenější surovina – humr.

Na Valašsku budete vařit poprvé, jinak ale v Česku působíte už dva roky jako šéf Palomy v Průhonicích. Jaké jsou vaše dojmy?

Cítím se tady příjemně. Byl jsem ohromně překvapený, na jak vysoké úrovni jsou zdejší kuchaři, co všechno umí. Navíc, což je velké plus, mají ohromnou motivaci a chuť se učit něco nového.

Ve Francii se vám povedlo něco, co není běžné – první michelinskou hvězdu jste získal už rok po otevření restaurace, druhá přibyla do dvou let. Jak to bylo obtížné období?

Byla to tvrdá práce. Mám štěstí, že mám dar kreativity. Umím jídla přetvářet, ale vycházím z klasického základu, který jsem se naučil ve škole. Získat první hvězdu byl neskutečný pocit, o druhé ani nemluvě. Je to obrovská radost, ale i stres. Pořád se ptáte sám sebe, jestli neusínáte na vavřínech, jestli děláte vše, abyste tuto pozici neztratili… Ale já to vnímám pozitivně. Žene vás to dál, abyste se nezastavil a stále překonával sám sebe.

Děkujeme za rozhovor.

Více o Karlovském gastrofestivalu se dozvíte na www.karlovskygastrofestiva.cz.

Autor: Redakce

17.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 19 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zaměstnavatel požaduje: praxe výhodou, Práce na stavbách. Možnost prodloužení pracovního poměru., První kontakt: telefonicky nebo e-mailem., ov.20.9.18. Pracoviště: Commodum, spol. s r.o., 756 27 Valašská Bystřice. Informace: Radomíra Zezulková, +420 571 646 430kl.127. Výroba - Výroba Obsluha strojů 15 000 Kč Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků Zmrzlináři - obsluha stroje na výrobu balkánské zmrzliny *. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplň práce: výroba balkánské zmrzliny a obsluha stroje na výrobu zmrzliny, Zaměstnanecké výhody: zajištěné ubytování, stravenky, První kontakt: telefonicky 774 677 302 v prac. dny od 8 do 15 hod.. Pracoviště: Sabir saliji 01, Žerotínova, č.p. 1114, 755 01 Vsetín 1. Informace: Sabir Saliji, +420 774 677 302. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 000 Kč Pomocní dělníci ve výrobě Pomocní dělníci ve výrobě*. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 14. Poznámka: POMOCNÍ DĚLNÍCI VE VÝROBĚ*, Zaměstnavatel požaduje: dobrý zdravotní stav, zkušenosti v gumárenském průmyslu výhodou, Náplň práce: přeprava zboží, materiálu, zařízení a jiných předmětů na pracoviště, přemístění hotových výrobků, nakládání a vykládání nákladních vozidel a vozíků, čištění strojů, zařízení, nástrojů a odstraňování překážek ze strojů, Jedná se o prašné prostředí, horko a manipulaci s desinfekčními prostředky., První kontakt: po předchozí domluvě jednání s uchazeči v místě výkonu práce -1 den v týdnu, telefonicky 602 562 918 od 10 do 16 hod. nebo e-mailem: futov.n@seznam.cz. Pracoviště: Minaki property s.r.o. 01, Hamerská, č.p. 9, 756 54 Zubří. Informace: Natálie Futovová, +420 602 562 918. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 18 000 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov Stavební dělníci *. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: STAVEBNÍ DĚLNÍCI *, Požadujeme: praxi v oboru, Nabízíme: prémie, První kontakt: telefonicky v době od 8:00 - 16:00 h. na čísle: 571 615 000 nebo e-mailem na: mkstav@email.cz. Pracoviště: Mk-stav building s.r.o. 01, 40.pluku, č.p. 682, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Milan Kopecký, +420 571 615 000.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sedmý ročník hasičské soutěže Vsacká liga TFA skončil v sobotu 22.9. 2018 posledním kolem. Jednotlivci i družstva letos naposledy usilovali o poháry i celkové vítězství v lize na hřišti na Horní Jasence.
45

Skončila Vsacká liga TFA 2018. Na Jasence se rozhodovalo o konečném pořadí

Videosouhrn 22.–23. září 2018

Plavání s policejními želízky a vrhání slaměného balíku v sukni: videa víkendu

Házenkáři Zubří opět padli. V Kopřivnici nezvládli úvod

Zatím to nejde. V minulosti byli extraligoví házenkáři Zubří svého rivala z Kopřivnice porážet, o víkendovém 3. kole ale tvrdě narazili a podruhé za sebou vyšli bodově na prázdno.

Fotbalisté Vsetína v krásném zápase udolali Havířov

Byla to velmi kvalitní divizní podívaná, kterou k radosti svých příznivců zvládli lépe domácí fotbalisté Vsetína, kteří Bublákovou brankou pokořili Havířov.

Překvapení: předposlední Valmez veze bod z druhého Brodu

Souboj druhého Uherského Brodu s předposledním Valašským Meziříčím branku nepřinesl.

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 19. až 21. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT