VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi: Valašsko mi připomíná Alpy

ROZHOVOR / Velké Karlovice už brzy ovládne desátý Karlovský gastrofestival. Tato tradiční gurmánská akce každý rok kromě ochutnávek specialit, farmářského trhu, soutěže frgálů a dalšího programu hostí kuchařské osobnosti oceněné prestižní michelinskou hvězdou. Letos se sobotní Michelinská galavečeře a nedělní Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna odehrají pod taktovkou Francouze Nicolase Decherchiho.

17.8.2018
SDÍLEJ:

Michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi v Lanterně: „Plánování galavečeří ve Spa hotelu Lanterna. Důležitým detailem je například i volba talířů, na nichž se budou jednotlivé chody servírovat.“Foto: archiv restaurace Paloma

Poprvé tak budou mít gurmáni příležitost ochutnat menu od držitele nikoli „jen“ jedné, ale hned dvou michelinských hvězd. Nicolas Decherchi je navíc získal velmi rychle po sobě, v rozmezí dvou let, což se přihodí jen zřídka.

Pětatřicetiletý Francouz kromě michelinské restaurace Paloma v Mougins šéfuje i stejnojmennému podniku v Průhonicích. V minulých dnech zavítal do hotelu Lanterna, aby se zdejším týmem kuchařů naplánoval detaily festivalových degustací. Našel si čas i na krátké povídání – o Valašsku, michelinských hvězdách i o tom, jak mu chutná valašská slivovice.

Vaše návštěva byla pracovní a víceméně „na otočku“. Jaké jsou vaše první dojmy z Valašska?

Působí na mě tak trochu jako naše francouzské Alpy – to, jak se tu postupně zvedají zalesněné kopce, zdejší dřevěné chaloupky, celkově velmi hezká příroda… Díky této cestě jsem také poprvé ochutnal valašskou slivovici. Je velice chutná - ale musím říct, že na mě poněkud silná. (smích)

Vaši předchůdci z řad michelinských šéfkuchařů se při Karlovském gastrofestivalu divili, že jídlo do této odlehlé oblasti dokáže každý rok přilákat tisíce návštěvníků…

V tom nevidím problém, nemám předsudky. U nás v Mougins se také koná gastrofestival, na který přijede až sto tisíc lidí, a přitom jinak je to velmi poklidné místo.

Jak často hostujete při podobných příležitostech mimo své domovské restaurace? A jaké menu chystáte do Velkých Karlovic?

Vyjíždím maximálně dvakrát až třikrát do roka. Ve Velkých Karlovicích představím menu, které bude kombinací toho, co máme v lístku, ale i pokrmů, které běžně neděláme. Nebude chybět ani má nejoblíbenější surovina – humr.

Na Valašsku budete vařit poprvé, jinak ale v Česku působíte už dva roky jako šéf Palomy v Průhonicích. Jaké jsou vaše dojmy?

Cítím se tady příjemně. Byl jsem ohromně překvapený, na jak vysoké úrovni jsou zdejší kuchaři, co všechno umí. Navíc, což je velké plus, mají ohromnou motivaci a chuť se učit něco nového.

Ve Francii se vám povedlo něco, co není běžné – první michelinskou hvězdu jste získal už rok po otevření restaurace, druhá přibyla do dvou let. Jak to bylo obtížné období?

Byla to tvrdá práce. Mám štěstí, že mám dar kreativity. Umím jídla přetvářet, ale vycházím z klasického základu, který jsem se naučil ve škole. Získat první hvězdu byl neskutečný pocit, o druhé ani nemluvě. Je to obrovská radost, ale i stres. Pořád se ptáte sám sebe, jestli neusínáte na vavřínech, jestli děláte vše, abyste tuto pozici neztratili… Ale já to vnímám pozitivně. Žene vás to dál, abyste se nezastavil a stále překonával sám sebe.

Děkujeme za rozhovor.

Více o Karlovském gastrofestivalu se dozvíte na www.karlovskygastrofestiva.cz.

Autor: Redakce

17.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 25 000 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) Řidič dodávky. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Podm. ŘP sk. B., Doprava v rámci EU.. Pracoviště: Daniel růžička, Bří Podmolů, č.p. 405, 756 63 Krhová. Informace: Daniel Růžička, +420 737 717 351,739 159 065. Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 22 000 Kč Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Recepční v hotelu. Požadované vzdělání: úsv. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Ranní a noční směny., Požadujeme: středoškolské vzdělání ukončené maturitní zkouškou , znalost práce na PC, znalost anglického nebo německého jazyka, profesionální přístup, příjemné vystupování, komunikativnost a spolehlivost, praxe na podobné pozici či znalost programu Agnis výhodou., Nabízíme: zvýhodněná zaměstnanecká strava, sleva na využívání hotelových služeb, možnost ubytování mezi směnami, prémie, odměny ke mzdě. , Při nástupu ihned a po doložení praxe na pozici recepční v hotelnictví minimálně 1 rok, náleží novému zaměstnanci náborový bonus ve výši 5 000 Kč., ov. 14.11.18. Pracoviště: Hotel horal, Radhošťská, č.p. 1691, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Klára Kovaříková, +420 608 766 822. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 18 000 Kč Zámečníci strojů Zámečníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ZÁMEČNÍCI, Nástup možný ihned nebo dohodou., Požadujeme: praxi v oboru minimálně 3 roky, svářečský a paličský průkaz, První kontakt: telefonicky 602 787 383 nebo e-mailem: e-mail: polastikova@partr.cz, ov. 12.11.. Pracoviště: Partr spol. s r.o. 05, Hranická, č.p. 283, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Robert Trnovec, +420 602 787 383. Doprava a logistika - Doprava a logistika Dispečer 30 000 Kč Dopravní dispečeři Dispečeři mezinárodní kamionové dopravy. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: DISPEČEŘI MEZINÁRODNÍ KAMIONOVÉ DOPRAVY, Nástup možný ihned!, Požadujeme: praxe v oboru minimálně 2 roky, zaměstnanec by měl ovládat AJ/NJ na komunikační úrovi, Nabízíme: možnost prodloužení smlouvy, odměny, První kontakt: p. Radka Chovancová, telefonicky na čísle 778 787 490 nebo osobně na pracovišti: Vsetín, 4. května 352 nebo emailem na: radka.chovancova@mtl4log.com, ov. tel. 15.11.. Pracoviště: Mtl4log s.r.o., 4. května, č.p. 352, 755 01 Vsetín 1. Informace: Radka Chovancová, +420 778 787 490.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Proč je negativní myšlení důležité

Ilustrační foto

O 2000 Kč vyšší výplata? Každý čtvrtý zaměstnanec by zvážil změnu zaměstnání

Česká devatenáctka zdolala Makedonií a má jistý postup do elitní fáze

Čeští fotbaloví reprezentanti do devatenácti let na stadionu třetiligové Kroměříže v kvalifikaci na mistrovství Evropy porazili Makedonii 2:1 a s předstihem si zajistili postup z úvodní do elitní fáze, která se hraje příští rok v březnu. Šampionát se pak v červenci uskuteční v Arménii.

Jak jsme se změnili 1989–2018

Piva pijeme zhruba stejně jako na sklonku socialismu. Ale třeba banánů si můžeme dopřát mnohem více. Stejně jako divadelních představení. Na druhou stranu do kin nás už nic moc netáhne. Deník přináší u příležitosti výročí 17. listopadu srovnání, jak jsme žili před 29 lety a jak žijeme teď.

Tisíceré ne Babišovi a jízda nejdelším železničním tunelem: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 16. listopadu 2018.

Strážníci a policisté rozdávali meziříčským školákům reflexní pásky

Šest set reflexních pásek rozdali v pátek 16. listopadu strážníci a policisté valašskomeziříčským dětem. V době jejich ranního příchodu do vyučování obsadili šest přechodů pro chodce v blízkosti škol a kromě obvyklého usměrňování dopravy je také vybavili páskami.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT