Vyrazit na výlet nebo vícedenní letní dovolenou do těchto odlehlých končin v nejvýchodnějším cípu Zlínského kraje vůbec neznamená, že se ocitnete v místě, kde lišky dávají dobrou noc. Velké Karlovice, dříve známé hlavně jako vyhlášené zimní lyžařské středisko, teď neméně aktivně ožívají také v letních měsících.

Tato malebná podhorská obec, jedna z nejdelších v České republice, se nachází v regionu, který patří k oblastem s nejčistším ovzduším na Moravě. Málokde jinde dnes najdete tak neporušenou krajinu, v níž nechybí hluboké lesy, horské bystřiny, malebné valašské dřevěnice na úbočích hor a stáda ovcí na pastvinách. K tomu všemu přibyla v posledních letech nabídka doplňkových služeb a aktivit – moderní hotelová wellness centra, golfové hřiště i minigolf, lanový park, bike park a především spousta hospůdek s krajovou gastronomií. Velkým lákadlem jsou také termální bazény Wellness Horal se slanou vodou vyhřívanou na 36°C v hotelu Horal.

Cyklistika pro náročné jezdce i rodiny s dětmi

Velké Karlovice leží v podhůří Vsetínských vrchů, v CHKO Beskydy, která je bohatá na cyklistické trasy různé délky a náročnosti. Cyklistice se tu ovšem mohou věnovat i rodiny s dětmi. Loni byla dokončena cyklostezka Bečva, jejíž jedna ze tří větví začíná právě ve Velkých Karlovicích. Podél toku Vsetínské Bečvy vede až do Vsetína, odkud je pak možné pokračovat buď do Rožnova pod Radhoštěm nebo na Hanou k Přerovu. Cyklostezka má malé převýšení, je vedena mimo silnice a zčásti po asfaltu a tedy vhodná i pro méně zdatné cyklisty, rodiny s dětmi či bruslaře. U cyklostezky fungují i půjčovny kol, například v hotelu Galik, kde je možné si vypůjčit i helmu či sedačku pro dítě.

Karlovská padesátka i túra za pokladem

Turisté by si neměli nechat ujít v sobotu 23. 6 turistický pochod Letní karlovská padesátka aneb pohodově za valašským frgálem. Vytyčeno bude několik tras v délce 10 až 50 kilometrů, z nichž jedna je délkou a nenáročným profilem vhodná i pro děti nebo rodiče s kočárky. Po cestě budou na stanovištích kontrolní razítka. Ta budete přidávat na výkaz, který obdržíte na startu. Za plně orazítkovaný výkaz v cíli obdržíte diplom a kus frgálu. Trasy jsou koncipovány jako okruh, takže kdykoli během cesty si můžete výlet prodloužit nebo naopak zkrátit odbočením do cíle.

Dalším tipem pro turistiku může být speciální turistická trasa pro rodiny s dětmi Hledej poklad na Galiku. Děti na ní plní jednoduché úkoly, při nichž získávají čísla do kódu, s nímž pak v cíli otevřou schránku s pokladem.

Letní dovolená v Resortu Valachy s dětmi zdarma

Velké Karlovice nabízí široké možnosti ubytování – od malých rodinných penzionů až po komfortní hotely s veškerým zázemím pro náročné. Vyhlášený je zdejší Resort Valachy, sdružující hotely Lanterna, Horal a Galik. Od června do konce září nabízejí zvýhodněné pobyty na 3, 4 a 7 nocí, přičemž děti do 12 let mají ubytování se snídaní zdarma. Dospělí mají v ceně podle délky a typu ubytování polopenzi, volný vstup do relaxačních center, masáž, zapůjčení segway, hodinu bowlingu, vstup do lanového parku Horal, kosmetické ošetření a další bonusy.

Koupání ve "valašském moři"

Ve Velkých Karlovicích si můžete užít vodní radovánky bez ohledu na počasí. Tuto příležitost přináší hotel Horal, jehož součástí jsou termální bazény se slanou vodou vyhřívanou až na 36°C. Jsou přístupné nejen hostům hotelu, ale i široké veřejnosti. Tvoří je plavecký bazén dlouhý 20 metrů, zábavně relaxační bazén s jeskyní, divokou řekou a dalšími vodními atrakcemi a dětský bazének s vodním hřibem. V teplém počasí se můžete i slunit na venkovní terase.

V areálu Wellness Horal je možné navštívit i kardio fitness centrum a saunový svět se saunami, párou, tepidáriem, venkovním i vnitřním whirploolem a nabídkou saunovacích rituálů či thajských a ayurvédských masáží. Náš tip: Wellness den pro zdraví (celodenní pobyt ve Wellness Horal s masáží a tříchodovým menu v ceně).

Relaxaci na Horalu můžete spojit s řadou aktivit. Nachází se tu devítijamkové golfové hřiště, lanový park, bowling, sportovní hřiště, půjčovna segway či venkovní terasa s grilováním. Nově se chystá otevření Kulíškovy naučné stezky pro děti.

Za tradicemi: řemesla i Sečení luk na Soláni

Také milovníci lidových tradic mají z čeho vybírat. Během léta se koná v obci i blízké Zvonici Soláň řada akcí. Příležitostí poznat stará řemesla přináší Řemeslné úterky v Karlovském muzeu. Konají se od 15. 5. až do 19. 6. V pátek 29. 6. ovládnou louky kolem Zvonice Soláň sekáči při 13. ročníku Sečení lúk se soutěží v kosení. V sobotu 7. 7. můžete zažít Hrnčířský den v muzeu nebo Soutěž o nejlepší valašský sýr v hotelu Lanterna. Populární je i Karlovská pouť (2. 8.), Řemeslný den (18. 8.) a Mezinárodní folklórní festival Babí léto (10. - 12. 8.)