Její frgály, které peče pro místní hotely i pro návštěvníky Velkých Karlovic, jsou vyhlášené široko daleko, labužníci ale obdivují i její vánočky a cukroví.

“Na Valašsku vánočka nechyběla ani na stolech těch nejchudších a váže se k ní řada tradic. Připomínat má Ježíška v peřince a původně ji hospodyně pekly v noci z 23. na 24. prosince, tedy na Štědrý den. Do těsta často přidávaly peníz a kdo jej z rodiny ve své vánočce našel, ten měl být nadcházející rok nejen bohatý, ale také štědrý a zdravý,” říká Pavla Stoklasová.

Co na jednu vánočku podle jejího receptu potřebujete:

500 g hladké mouky, 385 g másla, 180 g mletého cukru, 3 vejce, 40 g vanilkového cukru, 35 g droždí, 250 ml mléka, špetku soli, citronovou kůru, rozinky (nejlépe namočené v rumu, ale pozor můžou těsto zašednout ), vlašské ořechy (nasekané), mandle (plátky), 1 dcl rumu

Pekařka Pavla Stoklasová doporučuje na vánočku rozhodně nakoupit kvalitní suroviny, na nich se nevyplatí šetřit. „Myslete také na to, že je dobré suroviny skladované v lednici nechat nějaký čas před pečením venku, aby získaly pokojovou teplotu,“ zdůrazňuje.

Jak postupovat
1. Nejprve si připravíme kvásek, a to tak, že droždí rozdrobíme do větší misky a přilejeme cca 100 ml vlažného mléka - pozor: ne horkého! Přídámé lžíci cukru a mouky, vše promícháme a počkáme pár minut až kvásek “vzejde”.
2. Do velké mísy nasypeme mouku prosytou a zbavenou nečistot, zbytek mletého cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.
3. Těsto vypracujte pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy. Chvíli to trvá, ale dát si s vypracováním těsta práci se rozhodně vyplatí.
4. Do vypracovaného těsta na závěr přidáme ostatní suroviny - rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy a pokud chceme mít vánočku skutečně bohatou, můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru.
5. Hotové těsto necháme cca 20 minut odpočinout až vykyne.
6. Těsto rozdělíme na 6 bochánků a necháme je ještě chvíli podkynout.
7. Z bochánků vyválíme stejně dlouhé prameny, položíme je pěkně vedle sebe a začneme plést. Vždy svrchu dolů zleva doprava až k tomu poslednímu - jinak se prameny vytahují a mění délku. Vánočku přeneseme na plech, potřeme ji rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
8. Vánočku ještě necháme cca jednu hodinu nakynout a pak pečeme při 165°C cca 25 minut.

Tajný tip Pavly Stoklasové: Po upečení vánočku ještě potřeme směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dcl rumu, 30 gramů vanilkového cukru a 100 gramů mletého cukru), necháme ji úplně vychladnout a můžeme porcovat.

Více vánočních receptů od Pavly Stoklasové najdete zde.