VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Jak se žije páleničářovi

Boršice u Blatnice /FOTOGALERIE/ – Už čtvrtou generací v páleničářské rodině Halíků v Boršicích u Blatnice je dvaačtyřicetiletý Zdeněk. Ten převzal pomyslnou destilátorskou štafetu po svém otci sice před šesti lety, do páleničářských tajů však začal pronikat už někdy na sklonku své osmileté školní docházky.

12.1.2010
SDÍLEJ:

Pokračovatelem rodinné páleničářské tradice bude u Halíků v Boršicích u Blatnice Zdeněk junior.Foto: DENÍK/Pavel Bohun

„Bylo mi tehdy patnáct, přesně tolik, kolik je teď tady mému synkovi,“ usmívá se Halík starší při pohledu na svého potomka, rovněž nositele jména Zdeněk. „On, jako můj pomocník, má dnes ale podstatně snadnější práci, moc se nepředře při přebírání přivezeného kvasu. Já na jeho místě před lety jsem se měl co ohánět. Všechno se dělalo ručně. Dřevo nosit, přelévat kvas. Dnes topíme v pálenici pod kotly plynem a kvas čerpáme čerpadlem. Obrazně řečeno, když zákazník přijede, nemusí ani vystoupit z auta. O všechno je postaráno. Natáhneme na korbu hadici a kvas bez namáhání přečerpáme do zásobníku uvnitř domu. Čistá práce,“ pochvaluje si Halík senior a vzpomíná na časy, kdy se pod hlavním surovinovým kotlem topilo uhlím a vedle pod kotel přepalovací přikládali dřevo. Lidé si museli jeden čas vozit do pálenice uhlí i dřevo vlastní.

„Nefungovalo to ale ideálně. Uhlí od zákazníků nebývalo vždy kvalitní a dřevo taktéž. Proto jsme si sami začali dělat v lese metry nebo nám dřevo vozili místní fotbalisté či myslivci. Měli to jako drobný přivýdělek,“ popisuje někdejší starostí plnou praxi Halík a spokojeně pokyvuje hlavou při pohledu na současnou realitu, kdy se topí plynem. To považuje za pohodovější práci než v minulosti.

„Plamen z plynových hořáků se dá ideálně regulovat. Činnost navíc získala pevnější řád. Teď už vím, že obsah třistalitrového kotle vypálím za hodinu a půl na lajtr, který potom dvě hodiny přepaluji nahotovo, můžu si tak přesně naplánovat, kdo kdy přijde na řadu. No a pálenka z kotle plného kvasu je hotová v demižonech zhruba za čtyři hodiny,“ pochvaluje si Halík.

Zakladatelem páleničářské živnosti byl v roce 1946 jeho praděd Josef Huráb, který tehdy pálenici postavil. Jeho živnostenský start však nebyl lehký. „Začínal ale už několik let předtím tak, že putoval s pojízdnou pálenicí po dědině a dům od domu pálil těm, kteří si ho objednali,“ popisuje Halík podnikatelské patálie svého předka.

Svobodné možnosti, jak víme, neměly dlouhého trvání a režimního zásahu se dočkali i živnostníci na Slovácku.

Komunisté pálenici znárodnili, ale nás ji nechali obsluhovat

„V padesátých letech komunisté pálenici dědovi znárodnili, ale nechali naši rodinu se o ni starat. Dokonce nám za tu naši pálenici platili minimální nájem. Provozovali ji v našem domě a blahosklonně nám ji dovolili obsluhovat. Byla to divná doba. Vzhůru nohama se ocitla spousta věcí,“ vzpomíná Halík. Do správných kolejí se všechno vrátilo až v roce 1990, kdy i pálenice v Boršicích u Blatnice putovala z rukou dělnické třídy zpátky do vlastnictví původních majitelů.

„Vyběhali jsme si s otcem povolení na ministerstvu zemědělství i u dalších úřadů a začali fungovat se svým a ve svém,“ říká s pocitem zadostiučinění boršický páleničář, jehož otec však v roce 2003 nečekaně umírá. „Šest let funguji tak, že po většinu roku dělám své původní zaměstnání ve firmě vyvíjející radary a na zimu si beru neplacené volno, abych se doma mohl věnovat výrobě pálenky pro místní i zájemce z širokého okolí. Sezona obvykle začíná koncem října a podle úrody většinou nekončí dřív než na sklonku února. „Nepálím v noci, ale pouze přes den,“ upozorňuje Halík, jehož pracovní den začíná budíčkem v 5 hodin ráno. S manželkou a dvěma syny totiž bydlí kousek od pálenice, takže bez problémů zahajuje destilaci první zakázky úderem šesté hodiny. Pracovní den mu nekončívá dřív než mezi 22. a 23. hodinou. Denně zvládne vypálit dvacet až třiadvacet metráků kvasu, z nichž zpravidla nateče 250 litrů kořalky.

O kvalitě slivovice Halík soudí, že je nejvíce ze všeho závislá na kvalitě zkvašeného materiálu v bečkách. „Jakmile kvas začne octovatět, je to průšvih, z něj už pak nikdo dobrou pálenku neudělá. V průměru asi dvakrát do roka se mně takové kvasy tady sejdou. Ty já ale odmítám pálit,“ říká nekompromisně. Ještě větší problém však po­ dle Halíka nastává tehdy, když mu přivezou plesnivý kvas. Myšincový zápach se pak nedá ze slivovice odstranit. Na otázku, zda je lepší uchovávat kvas v plastové nebo dřevěné bečce, má diplomatickou odpověď. „Každá má svoje výhody i nevýhody. Dřevěná lépe drží teplotu, ale hůře se na ní dělá údržba, naopak plastová se lépe udržuje i skladuje, ale kvas se v ní rychle ochlazuje a rychlé změny teplot kvasu nesvědčí. Kvasinky pak rychle odumírají, a to je špatně,“ upozorňuje Halík, v jehož pálenici se objevují kvasy rozličné. „Špendlíky, ryngle, mirabelky, broskve, meruňky, hrušky, jablka. Můj otec jednou pálil i kořalku z exotických fíků,“ řekl.

Nejchutnější slivovice je z durancií a trnek

K dohadům na téma, kolik litrů z metráku by mělo běžně natéct, Halík naznačuje: „U durancií teče průměrně 12 litrů slivovice z metráku, i když rekord mám 18 litrů. V případě trnek nateče v průměru kolem deseti litrů z metráku. U letních kvasů teče naopak podstatně menší množství. Ty je naopak nutné přislazovat, i když zákon říká nesladit.“

V jeho sádku za domem převažují durancie, ale on sám považuje za nejchutnější slivovici pálenou z kvasu, kde jsou z poloviny trnky a z poloviny durancie. „Výborná je i špendlíkovice a oskerušovice, kterou jsem ale ještě nikomu nepálil,“ přiznává Halík, po­ dle něhož se zájem o pálení ovocných kvasů u lidí na Slovácku zvyšuje. „Přicházejí na to, že jde o přírodní produkt a než kořalky kupovat, nechají si vypálit destiláty raději z vlastní úrody,“ konstatuje. A kde končí odpad z vypálených kvasů? „Pecky nechám vysušit a pak je spálím doma v kotli na biomasu, no a výpalky zpracuje místní zemědělské družstvo,“ popisuje.

O kvalitě výrobků našich předků svědčí to, že z původního, více než 60 let starého zařízení je nyní v Halíkově pálenici funkční ještě čtvrtina vybavení. „Věci jako měřidla nebo nádržky na lajtr vydrží dlouho, nemá se na nich totiž co pokazit,“ dodává Halík.

Pokračuje ve sbírce miniatur likérů a destilátů po otci, má jich už 70 kusů. „Má to tady svoje místo, je to památka,“ uzavřel.

Autor: Pavel Bohun

12.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 100 Kč

Číšníci a servírky Číšník, servírka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ČÍŠNÍK, SERVÍRKA, Nástup možný ihned., První kontakt: telefonicky od 10-20 hod. 608 883 615, e-mail: snoza@seznam.cz, ov. 13.8.. Pracoviště: Snoza s.r.o. 01, Poláškova, č.p. 81, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Pavel Řehák, +420 608 883 615.

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 22 000 Kč

Úředníci ve výrobě Koordinátoři výroby (s výhledem na vedoucí pozici). Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KOORDINÁTOŘI VÝROBY , Možnost prodloužení smlouvy! , Požadujeme: VŠ vzdělání technického směru - nejlépe v oboru chemické technologie, strojírenství nebo podnikové ekonomiky, komunikační schopnosti, aktivní přístup a samostatnost, znalost principů podnikové ekonomiky, znalost práce na PC (MS Excel), komunikativní znalost anglického jazyka, ŘP skupiny B, schopnost řídit a samostatně cestovat v ČR i zahraničí, Pracovní náplň: řízení a organizace výroby, koordinace a motivace podřízených pracovníků, technické a finanční přezkoumání nových projektů, řízení změny modelu v sériové výrobě, vyhodnocení výsledku projektu, optimalizace výroby, dodržování termínů, kontinuální zlepšování výrobních i logistických procesů, sledování nákladů a zvyšování efektivnosti, analyzování pracovních cyklů, jednání se zákazníkem, úzká spolupráce s technickými specialisty., Nabízíme: příspěvek na stravování, týden dovolené navíc nad zákonem stanovený, odměny při pracovních a životních výročích, vitamínové balíčky., První kontakt: zájemce prosíme o zaslání strukturovaného životopisu prostřednictvím webových stránek www.guzu.cz - záložka "Kariéra". Případné dotazy mohou být zodpovězeny na tel. č. 571 662 460 nebo na e-mailu Hana.Janu@guzu.cz.. Pracoviště: Gumárny zubří, akciová společnost, Hamerská, č.p. 9, 756 54 Zubří. Informace: Hana Janů, .

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 000 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě Pomocní dělníci ve výrobě*. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: POMOCNÍ DĚLNÍCI VE VÝROBĚ*, Prašné prostředí, horko, manipulace s desifekčními prostředky, Požadujeme: dobrý zdravotní stav, zkušenosti v gumárenském průmyslu výhodou, Náplň práce: přeprava zboží, materiálů a zařízení a jiných předmětů na pracovišti a přemísťování hotových výrobků, nakládání a vykládání nákladních vozidel a vozíků, čištění strojů, zařízení, nástrojů a odstraňování překážek ze strojů, První kontakt: osobně po předchozí telefonické domluvě, jednání s uchazeči v místě výkonu práce, 1 den v týdnu, telefonicky v době od 10:00 do 16:00 h. na čísle: 602 562 918 nebo e-mailem: futov.n@seznam.cz. Pracoviště: Marielin s.r.o. 01, Hamerská, č.p. 9, 756 54 Zubří. Informace: Natalija Futovová, +420 602 562 918.

Výroba - Výroba Seřizovači 18 000 Kč

Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů MECHANICI SEŘIZOVAČ LISŮ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Mechanici/seřizovači vstřikovacích lisů: , požadujeme SOU/SŠ vzdělání technického směru (elektro/strojní, uživatelská znalost práce na PC, aktivní přístup k práci, samostatnost a spolehlivost. Výhodou: praxe na stejné pozici, osvědčení o zkoušce z vyhl.50/78, oprávnění k řízení VZV. Možnost prodloužení pracovní smlouvy na dobu neurčitou. Mzdové podmínky budou upřesněny v souvislosti s pracovními zkušenostmi. Nabízíme práci ve stabilní české strojírenské společnosti, následné prodloužení smlouvy na dobu neurčitou, stravenky, týden dovolené navíc, benefity na volnočasové aktivity, relaxaci, cestování, péči o zdraví … Zájemci mohou zasílat své životopisy na e-mailovou adresu:h.cabova@ronas.com. Pracoviště: Koh-i-noor ronas s.r.o., 1. máje, č.p. 2631, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Helena Cábová, +420 575 751 211.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Házenkáři Zubří. Ilustrační foto

Bystřický Jiří Tiller přesvědčil trenéra Poloze. Zubří jej chce získat

Tanečníci Roman Diblík a Johana Ficová z FS Jasenka Vsetín na folklorním festivalu Léto na Soláni, který se uskutečnil v pátek a sobotu 10. - 11. srpna 2018.

Kroj lidi sbližuje, shodují se tanečníci

Vandal poničil čtyři mladé lípy

Mladé stromy u fotbalového hřiště v Liptále zřejmě překážely neznámému vandalovi.

Svatý Valentin dostane zářící berlu

Barokní sochu svatého Valentina u právě opravovaného mostu přes Rožnovskou Bečvu obepíná lešení.

V Nevšové čekají na trenéra Baníku Páníka

Jsou věrní a hraví. A to se jim vyplácí. Fotbalový klub TJ Sokol Nevšová, který v létě oslavil postup do nejvyšší krajské soutěže, se v rámci projektu Kopeme za fotbal angažuje od jeho založení, za což byl již několikrát odměněn.

Knihovníci musí označit 40 000 svazků

Masarykova veřejná knihovna ve Vsetíně, konkrétně její centrální část na Dolním náměstí je uzavřená. Důvodem není celozávodní dovolená, ale modernizace výpůjčního systému.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT