VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

15.12.2017
SDÍLEJ:

Vánoční cukroví od cukrářky z Resortu Valachy.Foto: Archiv Reseortu Valachy

Nechejte se inspirovat tipy a radami od cukrářky a pekařky Resortu Valachy Pavly Stoklasové. Ta spolu se svými kolegyněmi každý rok v prosinci napeče stovky rohlíčků i dalších kousků pečiva, na kterých si pak pochutnávají hosté při vánočních pobytech v karlovických hotelech Lanterna a Horal.

Vanilkové rohlíčky: nešetřete na tuku

Při přípravě těsta cukrářka doporučuje nešetřit. Největší chybou je volba nevhodného levného tuku. „Doporučuji používat jedině máslo, které je sice drahé, ale s levnějšími tuky je těsto „gumové“ a daleko hůř se s ním pracuje. Po různých zkušenostech také už používám jen Babiččinu mouku. Je sice nejdražší, ale pro tento typ pečení nejlepší,“ říká Pavla Stoklasová.

Mouku před pečením ještě prosívá, aby byla nadýchaná. Velkou roli hraje i kvalita ořechů. „Měly by být opravdu dobře usušené, ideálně když je skladujete zavěšené v textilním pytlíku. Určitě nedoporučuji mít je mleté v mražáku. Při pečení jsou pak žmolkovaté,“ dodává cukrářka.

Připravené těsto nechává minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků se má postupovat co nejrychleji. „Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení nízké teploty. Když máslo zteplá, roztéká se a škodí to tvaru. Navíc vám máslo zůstává na rukách a vlastně ho z těsta odebíráte. A když k tomu ještě moc moučíte podložku, můžete výrazně změnit kvalitu těsta,“ upozorňuje Pavla Stoklasová.

Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 180 až 200°C. „Hned po vytažení je ještě horké máčím ve směsi mletého cukru a vanilkového cukru a pak rovnou ukládám do krabičky. Čím víckrát se totiž na čerstvě upečené rohlíčky sahá, tím spíš z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou opravdu nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí pekařka.

Suroviny na těsto:

410 g Babiččiny hladké mouky
140 g cukru moučka
240 g másla
140 g rozemletých ořechů
1 žloutek (nejlépe z domácího vejce)
20 g vanilkového cukru

Perníčky? Zkuste s fondánovou polevou

„Receptů na perníčky existuje celá řada, většinou se liší jen poměrem surovin nebo volbou tuku. Já mám ten svůj od mé učitelky vaření z odborné školy. Je zajímavý tím, že se do těsta používá nejen pšeničná, ale i žitná mouka. Perníčky díky tomu déle vydrží měkké a člověk má také pocit, že přece jen mlsá trochu zdravěji,“ říká Pavla Stoklasová. Ke zdobení si zvykla místo běžného bílku s cukrem používat fondán. „Dělá hezčí bílou barvu, líp se s ním pracuje a ozdoba na perníčku je pak odolnější a nepraská,“ dodává pekařka.

Suroviny na 2 kg těsta – cca 200 perníčků:

1 200 g hladké mouky (750 g pšeničné, 450 g žitné)
420 g cukru moučka
250 g Hery
6 vajec
8 lžic medu
3 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření
1 vanilkový cukr
3,5 lžičky sody
Citronová kůra
Poleva na perníčky: 400 g fondánu, 1 bílek, 8 kapek citronu

Mouku prosejeme, promícháme s cukrem, sodou, perníkovým kořením a kakaem. V rendlíku rozpustíme Heru, přidáme med a za stálého míchání přivedeme k varu. Rozpuštěný tuk s medem vlijeme do mouky a metlami zamícháme. Vznikne tam nejprve sypká směs podobná drobence, teprve k ní přidáme všechna vejce. Vypracujeme těsto nejprve hnětacími metlami, pak ručně. Necháme jeden až tři dny odležet.

Těsto před rozvalováním po částech propracujeme na vále, vyválíme na 4 až 5 mm vysokou placku, z které tvořítky vyrábíme různé tvary. Pečeme při teplotě 190 °C, po upečení potíráme směsí 1 ks vejce a 1 ks žloutku. Po vychladnutí zdobíme polevou.

Ořechové hvězdičky: zužitkujte, co zbylo

Jednoduché, rychlé a chutné cukroví, které s vámi snadno zvládnou připravit i děti. Výroba těsta i tvarování cukroví opravdu zvládne každý.

Tento recept je tipem Pavly Stoklasové pro případ, že vám zůstanou přebytky z pečení jiného cukroví. Na korpus využijete volné kousky lineckého těsta, na hrudku zase směs pro vosí úly. Příprava je jednoduchá a rychlá, snadno ji zvládnou i děti.

Suroviny na těsto - korpus: 

470 g hladké mouky
150 g cukr moučka
315 g Hery
2 žloutky
20 g vanilkového cukru
citronová kura z 1 citronu

Suroviny na „hrudku“:
300 g cukr moučka
300 g mletých ořechů
1 bílek

Z rozváleného těsta vykrájíme hvězdičky. Na ně klademe hrudky z ořechové směsi. Nakonec nahoru klademe na ozdobu mandle nebo vlašský ořech. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 -180°C a pečeme velmi krátce – jen pět až šest minut.

Autor: Redakce

15.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 96 Kč

Číšníci a servírky Číšník / servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 96 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný ihned., První kontakt: telefonicky 8-15 h., ov. 11.7.. Pracoviště: Beskydský hotel relax a.s., Lesní, č.p. 1689, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Amália Dvořáková, +420 739 509 251.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 74 Kč

Taxikáři osobních a malých dodávkových automobilů Řidiči taxi. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 74 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ŘIDIČI TAXI - místo výkonu Vsetín, Zaměstnavatel požaduje: ŘP sk.B, věk nad 21 let., Nabízíme 74,-Kč/hod., První kontakt: telefonicky 776160398. Pracoviště: Luděk koutný, Na Výšině, č.p. 775, 755 01 Vsetín 1. Informace: Luděk Koutný, +420 776 160 398.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 80 Kč

Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních Pokojská. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POKOJSKÁ, Zkrácený pracovní úvazek od 10 do 14 hod. a dále dle potřeby zaměstnavatele., Možnost ubytování., První kontakt: telefonicky 571 654 400, e-mail: info@hotelroznov.cz. Pracoviště: Roman matula hotel koruna, Palackého, č.p. 455, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm 1. Informace: Roman Matula, +420 571 654 400.

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 100 Kč

Mechanici a opraváři nákladních automobilů Technici - lehká údržba aut. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 150 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: TECHNICI - LEHKÁ ÚDRŽBA AUT, Možnost navazujícího pracovního poměru, První kontakt: telefonicky na čísle: 739 323 379, ov. 10.7.. Pracoviště: Marit-ex, s.r.o., 756 11 Valašská Polanka. Informace: Josef Laža, +420 739 323 379.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pekařská sobota ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm; sobota 14. července 2018

Mistři cechu pekařského soutěžili na Pekařské sobotě

Nedbalost při používání otevřeného ohně stojí za požárem lesa ve Vidči
5

Úklidem klestí podpálili les

Za nehodu mohlo ranní slunce

Oslnění sluncem stojí za dopravní nehodou tří aut, která se stala v pondělí ráno ve Valašském Meziříčí. Třiačtyřicetiletý řidič jel v dodávce Renault od Poličné do Valašského Meziříčí.

Školní spoj ve stromě a kosení jako české tchai-ťchi: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 15. července 2018.

Triumf po dvaceti letech. Francouzi přestříleli Chorvaty a jsou mistry světa

Dokázali to. Dva roky po neúspěšném finále mistrovství Evropy se francouzská parta probila k úspěchu. Tým Didiera Deschampse potvrdil v gólově bohatém finále roli papírového favorita a Chorvatsko porazil 4:2. Jejich výhra se však neobešla bez kontroverzí.

Gulášový král by snědl více, ale časový limit byl šibeniční

Necelé čtyři porce bezlepkového vepřového guláše a stejný počet krajíců chleba spořádal během pěti minut král jedlíků Gulášfestu, který v sobotu skončil na letním stadionu ve Valašském Meziříčí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT