VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

15.12.2017
SDÍLEJ:

Vánoční cukroví od cukrářky z Resortu Valachy.Foto: Archiv Reseortu Valachy

Nechejte se inspirovat tipy a radami od cukrářky a pekařky Resortu Valachy Pavly Stoklasové. Ta spolu se svými kolegyněmi každý rok v prosinci napeče stovky rohlíčků i dalších kousků pečiva, na kterých si pak pochutnávají hosté při vánočních pobytech v karlovických hotelech Lanterna a Horal.

Vanilkové rohlíčky: nešetřete na tuku

Při přípravě těsta cukrářka doporučuje nešetřit. Největší chybou je volba nevhodného levného tuku. „Doporučuji používat jedině máslo, které je sice drahé, ale s levnějšími tuky je těsto „gumové“ a daleko hůř se s ním pracuje. Po různých zkušenostech také už používám jen Babiččinu mouku. Je sice nejdražší, ale pro tento typ pečení nejlepší,“ říká Pavla Stoklasová.

Mouku před pečením ještě prosívá, aby byla nadýchaná. Velkou roli hraje i kvalita ořechů. „Měly by být opravdu dobře usušené, ideálně když je skladujete zavěšené v textilním pytlíku. Určitě nedoporučuji mít je mleté v mražáku. Při pečení jsou pak žmolkovaté,“ dodává cukrářka.

Připravené těsto nechává minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků se má postupovat co nejrychleji. „Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení nízké teploty. Když máslo zteplá, roztéká se a škodí to tvaru. Navíc vám máslo zůstává na rukách a vlastně ho z těsta odebíráte. A když k tomu ještě moc moučíte podložku, můžete výrazně změnit kvalitu těsta,“ upozorňuje Pavla Stoklasová.

Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 180 až 200°C. „Hned po vytažení je ještě horké máčím ve směsi mletého cukru a vanilkového cukru a pak rovnou ukládám do krabičky. Čím víckrát se totiž na čerstvě upečené rohlíčky sahá, tím spíš z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou opravdu nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí pekařka.

Suroviny na těsto:

410 g Babiččiny hladké mouky
140 g cukru moučka
240 g másla
140 g rozemletých ořechů
1 žloutek (nejlépe z domácího vejce)
20 g vanilkového cukru

Perníčky? Zkuste s fondánovou polevou

„Receptů na perníčky existuje celá řada, většinou se liší jen poměrem surovin nebo volbou tuku. Já mám ten svůj od mé učitelky vaření z odborné školy. Je zajímavý tím, že se do těsta používá nejen pšeničná, ale i žitná mouka. Perníčky díky tomu déle vydrží měkké a člověk má také pocit, že přece jen mlsá trochu zdravěji,“ říká Pavla Stoklasová. Ke zdobení si zvykla místo běžného bílku s cukrem používat fondán. „Dělá hezčí bílou barvu, líp se s ním pracuje a ozdoba na perníčku je pak odolnější a nepraská,“ dodává pekařka.

Suroviny na 2 kg těsta – cca 200 perníčků:

1 200 g hladké mouky (750 g pšeničné, 450 g žitné)
420 g cukru moučka
250 g Hery
6 vajec
8 lžic medu
3 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření
1 vanilkový cukr
3,5 lžičky sody
Citronová kůra
Poleva na perníčky: 400 g fondánu, 1 bílek, 8 kapek citronu

Mouku prosejeme, promícháme s cukrem, sodou, perníkovým kořením a kakaem. V rendlíku rozpustíme Heru, přidáme med a za stálého míchání přivedeme k varu. Rozpuštěný tuk s medem vlijeme do mouky a metlami zamícháme. Vznikne tam nejprve sypká směs podobná drobence, teprve k ní přidáme všechna vejce. Vypracujeme těsto nejprve hnětacími metlami, pak ručně. Necháme jeden až tři dny odležet.

Těsto před rozvalováním po částech propracujeme na vále, vyválíme na 4 až 5 mm vysokou placku, z které tvořítky vyrábíme různé tvary. Pečeme při teplotě 190 °C, po upečení potíráme směsí 1 ks vejce a 1 ks žloutku. Po vychladnutí zdobíme polevou.

Ořechové hvězdičky: zužitkujte, co zbylo

Jednoduché, rychlé a chutné cukroví, které s vámi snadno zvládnou připravit i děti. Výroba těsta i tvarování cukroví opravdu zvládne každý.

Tento recept je tipem Pavly Stoklasové pro případ, že vám zůstanou přebytky z pečení jiného cukroví. Na korpus využijete volné kousky lineckého těsta, na hrudku zase směs pro vosí úly. Příprava je jednoduchá a rychlá, snadno ji zvládnou i děti.

Suroviny na těsto - korpus: 

470 g hladké mouky
150 g cukr moučka
315 g Hery
2 žloutky
20 g vanilkového cukru
citronová kura z 1 citronu

Suroviny na „hrudku“:
300 g cukr moučka
300 g mletých ořechů
1 bílek

Z rozváleného těsta vykrájíme hvězdičky. Na ně klademe hrudky z ořechové směsi. Nakonec nahoru klademe na ozdobu mandle nebo vlašský ořech. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 -180°C a pečeme velmi krátce – jen pět až šest minut.

Autor: Redakce

15.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč

Prodavači ostatního zboží v prodejnách Pokladní. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POKLADNÍ, Nástup možný ihned., POŽADUJEME: dobrá znalost českého jazyka, NÁPLŇ PRÁCE: práce na pokladně, kontakt se zákazníkem, práce na PC, NABÍZÍME: 25 dnů dovolené, stravenky v hodnotě 100 Kč, zaměstnanecké slevy, měsíční odměny z dosaženého obratu, možnost prodloužení doby určité na neurčitou. , PRVNÍ KONTAKT: životopisy zasílejte e-mailem: kopecky@unihobby.cz nebo jej zanechejte na informacích na prodejně. Pracoviště: Uni hobby, a.s. 01, Masarykova, č.p. 878, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Lubomír Kopecký, .

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitelka mateřské školy 9 000 Kč

Učitelé v oblasti předškolní výchovy Učitel/ka mateřské školy. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 9000 kč, mzda max. 13000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zástup za nemoc., Možno i na DPP či DPČ., První kontakt: telefonicky (po-pá 8-15 h.). Pracoviště: Mateřská škola valašská polanka okres vsetín, 756 11 Valašská Polanka. Informace: Eva Filgasová, +420 739 614 761.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 50 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidič/ka MKD (řidič nákladního vozu na 3 500 kg). Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 50000 kč, mzda max. 67000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ŘIDIČ/KA MKD (řidič nákladního vozu na 3 500kg), Nástup možný ihned nebo dohodou., Přijmeme řidiče na kamionovou přepravu květin z Holandska. Nutné řidičské oprávnění C, E. Praxe v oboru, zodpovědnost. Nutné poslat kontakt na posledního zaměstnavatele + životopis zaslat do e-mailu. Pracovní doba 4-5 dní v týdnu. Čistá mzda se pohybuje kolem 40 000,- Kč, Nabízíme: Sleva 30% na veškerý sortiment zboží v neomezeném množství. Jednoroční příspěvek na lázeňský pobyt. Příspěvek na jízdné. Věrnostní prémie., První kontakt: telefonicky od 7-15 hod. na čísle 731 561 562 p. Foltýn. Životopis zašlete na e-mail: florcentrum@florcentrum.cz, ov. 23.4.. Pracoviště: Florcentrum foltýnová s.r.o., Železničního vojska, č.p. 1526, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Jaroslav Foltýn, +420 731 561 562.

Výroba - Výroba Montážní dělník 13 000 Kč

Montážní dělníci výrobků z kombinovaných materiálů Montážní dělníci výrobků z kovů, plastů, pryže vč. jejich kombinací. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 14. Poznámka: MONTÁŽNÍ DĚLNÍK/ICE ve výrobě stínící techniky - JEDNOSMĚNNÝ, příp. DVOUSMĚNNÝ PROVOZ, Požadujeme: dobrý zdravotní stav, manuální zručnost, zodpovědný přístup, zájem o práci., Nabízíme: odpovídající mzdové ohodnocení, možnost růstu, práci v perspektivní firmě, zaškolení, stravování, benefity., , Zájemci volejte na tel. číslo: 731 680 532 nebo zasílejte své životopisy na email: s.krenkova@climax.cz, , Ověřeno 14.4.2018. Pracoviště: Servis climax a. s., Jasenice, č.p. 1253, 755 01 Vsetín 1. Informace: Svatoslava Křenková, +420 571 405 652,731 680 532.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Primář Grepl - urologie
3

Primář urologie Michal Grepl odpovídal na dotazy ON-LINE

Třiasedmdesáté výročí vypálení Juříčkova mlýna si v sobotu 21. dubna 2018 připomněli v Leskovci. Pietního aktu se zúčastnili zástupci obcí, armády i široká veřejnost.
29

Nezapomněli jsme. Díky vám můžeme žít

Jak to bylo na Dolní Bečvě? Kdo koho více poškodil?

Velmi vyhecované a s mnoha spornými a místy až do fotbalu nepatřícími momenty, to bylo utkání okresního přeboru Vsetín mezi Dolní Bečvou a Krhovou. Hosté vyhráli díky proměněné penaltě 1:0. Na hodnocení utkání se neshodli bezprostředně po jeho konci oba trenéři, jak domácí Maléř, tak hostující Bayer. A jak se na klíčové momenty utkání dívají zkušení hráči Tomáš Kozák (Dolní Bečva) a Petr Jasoněk (Krhová)?

Dopadení nizozemských agresorů a přes dvě promile po dvou pivech: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 24. dubna 2018.

Nepropásněte! Předškoláci z MŠ Jablůnka ve středečním Valašském deníku

Na stránkách tištěných novin představujeme děti z mateřských škol našeho regionu.

Vlakem se do Karlovic nedostanete. Autobusem projedete s omezením

Z důvodu plánované údržby a opravy kolejí na železniční trati Vsetín – Velké Karlovice musí cestující počítat s omezením. Trať bude uzavřená a po dobu výluky nahradí všechny vlaky ve vyloučeném úseku autobusy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT