Šestačtyřicetiletý Ivo Tydlačka se vyučil jako kuchař číšník a pokračoval tak vtradici svého otce, který vedl restauraci vHovězí. „Paradoxně mě vaření dříve vůbec nebavilo, chtěl jsem být číšníkem,“ říká podnikatel.

Asi před deseti lety si vzal do nájmu kuchyni sjídelnou vHovězí a kromě vaření se začal věnovat i pořádání rautů a různých oslav. „Asi to souvisí svěkem, celé mládí jsem prožil vhospodě, teď vkuchyni mám přece jen větší pohodu a možnost se realizovat,“ líčí Tydlačka, u kterého se záliba ve vaření naplno projevila teprve před deseti lety. Specializovat se začal na přípravu rautů a je autorem několika originálních kulinářských nápadů.

Mezi jeho speciality patří Valašský rautový špalek. „Na dřevěné desce jsou zapíchnuté jehlice, na něž pak skládám různé druhy malých šťavnatých řízků. Například řízečky vbramborovém těstě, ve špenátovém těstíčku nebo smažené na česneku. Celý výrobek je ještě nazdoben pestrou zeleninou,“ prozrazuje recept na jedno své typické jídlo.

 

Rád se pochválí i zeleninovými saláty, které často připomínají umělecké dílo. „Určitě bych doporučil žampionovou mísu se zeleninou nazdobenou jarními květinami,“ dává tip. Mezi úspěchy, jichž si obzvláště cení, patří ocenění vloňské soutěži o Nejlepší výrobek Zlínského kraje. „Do soutěže mě přihlásil starosta Prlova Ladislav Gargulák, který moje speciality několikrát ochutnal,“ vypráví Tydlačka.

 

I když konkurence nebyla malá, získal cenu Perla Zlínského kraje a certifikát za jehněčí na zelenině. „Beru to i jako ocenění pro celý kolektiv, který mi pomáhá a na nějž se můžu ve všem spolehnout,“ poznamenává Ivo Tydlačka.