V bistru odhalili celou řadu nedostatků především po stránce hygieny a nařídili jeho uzavření. Informaci poté inspektoři zveřejnili na oficiálním webu Potraviny na pranýři.

Provozovna byla mimo provoz čtyři dny, během nichž majitel vytýkané skutečnosti odstranil. Podle jeho sdělení je nyní už vše v pořádku. To potvrdila i následná kontrola pracovníků SZPI.

Cukrárna a bufet Eva, která se nachází na frekventovaném místě v centru Vsetína, nabízí teplá i studená jídla, zmrzliny, zákusky, kávu či točené pivo. Do hledáčku inspektorů SZPI se dostala v půli února.

V provozovně mimo jiné objevili myší trus, znečištěné kuchyňské náčiní, stěny, podlahu i regály nebo nevhodně skladované potraviny. Upozornili také na to, že cukrárna není zabezpečená před pronikáním škůdců a existuje riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor. Výsledkem bylo okamžité uzavření bistra. „Dostali jsme čas na to, abychom všechny závady odstranili. Pokutu jsme ale žádnou nedostali," řekl redakci provozovatel cukrárny a bufetu Thao Pham Ngoc. Podle jeho slov se pracovníci podniku se všemi výtkami inspektorů vypořádali a nyní už je vše v naprostém pořádku. „Byla tu kontrola. Kdybychom neměli vše v pořádku, nenechali by nás to znovu otevřít. Od té doby je vše bez problémů," ujistil Thao Pham Ngoc.

Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy nařizují inspektoři dočasné uzavření provozovny při zjištění obzvlášť hrubého porušení předpisů. „Zároveň nařídí provozovateli odstranit zjištěná pochybení. Provozovatel situaci napraví dle svých časových možností, do nápravy nicméně zůstává prodejna uzavřena," přiblížil postup Kopřiva.

Nápravu provozovatel oznámí SZPI, což inspektoři opět prověří kontrolou. Teprve poté uvolní zákaz užívání prostor. Podle webu Potraviny na pranýři stačily v případě vsetínské provozovny na uvedení věcí do pořádku a povolení opětovného otevření čtyři dny.

Je ale více než pravděpodobné, že se inspektoři do bufetu Eva v brzké době vrátí. „Závažné zjištění v rámci systému posouzení rizika vždy zvyšuje pravděpodobnost zvýšeného počtu kontrol 
v předmětné provozovně 
v následujícím období," potvrdil Pavel Kopřiva.

Potraviny na pranýřiWeb Potraviny na pranýři byl spuštěn 10. července 2012. Provozuje jej Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která je přímo podřízená ministerstvu zemědělství. Účelem webu je informování spotřebitelů 
o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách zjištěných při úředních kontrolách prováděných pracovníky SZPI. Cílem je zlepšit situaci spotřebitele jako koncového článku na trhu s potravinami. ⋌Zdroj: web SZPI