VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Co s kompoty a zavařeninami? Tady je pár tipů

Zavařeniny nemusíme jíst jen namazané na chleba nebo jako doplněk k nedělnímu obědu. V dalším díle naší Školy vaření vám přinášíme pár tipů i receptů, jak se konzervované ovoce dá využít.

4.2.2013
SDÍLEJ:

Řezy BarakudaFoto: vseovareni.cz

Už při zavařování přebytků ovoce z našich zahrad si často říkáme, kdo to všechno sní.

Pak se však uchlácholíme tím, že se kompoty a džemy v zimě nějak upotřebí.

A protože je zima v plném proudu, nabízíme vám pár tipů.

Pokud máte už od podzimu každý víkend k obědu kompot a na snídani obden mažete marmeládu, není divu, že vám i tyto poctivé domácí bio dobroty lezou krkem.

Jenže spíž je jich stále spíše poloplná než poloprázdná a za čtvrt roku už bude pomalu dozrávat první jarní zelenina, potom ovoce a sklenice s loňskou úrodou zůstanou na ocet.

Proto je nejvyšší čas se zásobami z léta kapánek pohnout.

VYZKOUŠEJTE

Řezy BarakudaŘezy Barakuda

Jahodové chlebíčky

Dunajské vlny

Indické koule

Kompotový čaj



Udělejte z jídla pití

Z kompotů i džemů si v chladných dnech můžeme připravit ovocné čaje tak, že dvě až tři lžíce zavařeniny zalijeme vřelou vodou a přidáme koření nebo citronovou šťávu.

Rybízové zavařeniny okořeníme například hřebíčkem, skořicí nebo citronovou kůrou, švestky jdou dohromady s badyánem, fenyklem či anýzem.

Jablečným kompotům sluší zase zázvor.

Kdo nechce pít kousky ovoce, nápoj přecedí. Dospělí navíc mohou přidat kapku rumu či pálenky.

Další možností je zcezený kompot nebo jejich směs upéct a udělat si lahodný pečený čaj.

Stačí ho na plechu smíchat s kořením a péct přibližně dvacet minut na dvě stě stupňů. Během pečení občas ovoce promícháme. Horkou směs nalijeme do sklenic, nahoru můžeme přidat lžičku rumu a obrátíme dnem vzhůru na pět až deset minut, aby se víčko „přichytlo".

Směs necháme vychladnout a uchováváme v temnu a chladu. Čaj poté připravíme tak, že do hrníčku dáme jednu až tři lžičky ovocné směsi a zalijeme horkou vodou. Necháme deset minut louhovat a můžeme pít.

VYZKOUŠEJTE

Perník s meruňkamiPerník s meruňkami

Šťavnatý broskovový koláč

Mřížkový koláč s kompotem a pudingem

Nepečené tvarohové kousky s meruňkami



Dezerty a moučníky

Víme, že to není revoluční nápad, ale možná není od věci připomenout, že zavařeniny vám výborně poslouží pro přípravu pohárů či dezertů.

Jakékoli džemy nebo zcezené meruňky, jahody či angrešt z kompotu jsou výtečnou ingrediencí zejména do tvarohových dezertů. Zavařeniny tvaroh ochutí i osladí, proto je přidáváme jen po lžicích, aby dezert nebyl sladký až příliš.

Samostatnou kapitolou jsou ovocné moučníky. Kromě toho, že rozehřátou, případně rumem, skořicí a podobně dochucenou marmeládou můžeme promazávat hotové moučníky (piškoty, rolády, lité perníky), je možno starší zavařeniny vmíchat přímo do těsta.

Takový litý perník tím získá na chuti a na vláčnosti. Samozřejmě už do těsta nepřidáváme cukr.

Vypeckované višně, třešně, případně i nakrájené pevné švestky můžeme přidávat do těsta na různé chlebíčky, a tím nahradíme nebo doplníme rozinky a kandované ovoce.

Díky zavařeninám můžete mít po celou zimu na stole také veškeré ovocné koláče a buchty. A co teprve palačinky s domácí marmeládou!

Možnosti tu jsou

Pokud vám i přesto zavařeniny zbudou, nezoufejte.

V létě z nich můžete připravit skvostnou zmrzlinu a pokud vám i poté zůstanou ve spíži loňské kusy, nezbude vám než je zkapalnit do podoby pálenky. Ale o tom zase jindy.

Více tipů, receptů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

4.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vánoční jarmark ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, který se konal o víkendu 9. a 10. prosince 2017, přilákal už první den tisíce lidí.
39

Za vánoční atmosférou vyrazily do Rožnova tisíce lidí

Videosouhrn Deníku – 9.–10. prosince 2017

Kohák se klouzal a farář žehnal raketám: Prohlédněte si nejlepší videa víkendu

Vánoce ještě nezačaly a už hořel stromek. Manželé se při hašení popálili

Přes všechna nabádání hasičů k opatrnosti při manipulaci s vánočními dekoracemi a zábavní pyrotechnikou, na sebe první případ požáru nenechal dlouho čekat.

DENÍK NÁM FANDÍ: Nový seriál představí sportovní týmy z regionu

Nenechte si ujít 5. díl projektu Deník nám fandí v pondělním tištěném vydání Valašského deníku!

Finiš hokejistů Vsetína přišel příliš pozdě, body si odvezl Přerov

Nepříjemnou bodovou ztrátu utrpěli prvoligoví hokejisté Vsetína v cestě za vybojováním osmého místa v tabulce znamenající účast v play – off. Jejich finiš v domácím zápase s Přerovem přišel pozdě.

AKTUALIZOVÁNO

Osmnáctiletá řidička nezvládla jízdu. Při nehodě se zranili čtyři mladí lidé

Čtyři zranění. To je bilance nedělní dopravní nehody, která se stala krátce před jedenáctou hodinou dopoledne mezi Lhotkou nad Bečvou a Valašským Meziříčím.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT