VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Co s kompoty a zavařeninami? Tady je pár tipů

Zavařeniny nemusíme jíst jen namazané na chleba nebo jako doplněk k nedělnímu obědu. V dalším díle naší Školy vaření vám přinášíme pár tipů i receptů, jak se konzervované ovoce dá využít.

4.2.2013
SDÍLEJ:

Řezy BarakudaFoto: vseovareni.cz

Už při zavařování přebytků ovoce z našich zahrad si často říkáme, kdo to všechno sní.

Pak se však uchlácholíme tím, že se kompoty a džemy v zimě nějak upotřebí.

A protože je zima v plném proudu, nabízíme vám pár tipů.

Pokud máte už od podzimu každý víkend k obědu kompot a na snídani obden mažete marmeládu, není divu, že vám i tyto poctivé domácí bio dobroty lezou krkem.

Jenže spíž je jich stále spíše poloplná než poloprázdná a za čtvrt roku už bude pomalu dozrávat první jarní zelenina, potom ovoce a sklenice s loňskou úrodou zůstanou na ocet.

Proto je nejvyšší čas se zásobami z léta kapánek pohnout.

VYZKOUŠEJTE

Řezy BarakudaŘezy Barakuda

Jahodové chlebíčky

Dunajské vlny

Indické koule

Kompotový čaj



Udělejte z jídla pití

Z kompotů i džemů si v chladných dnech můžeme připravit ovocné čaje tak, že dvě až tři lžíce zavařeniny zalijeme vřelou vodou a přidáme koření nebo citronovou šťávu.

Rybízové zavařeniny okořeníme například hřebíčkem, skořicí nebo citronovou kůrou, švestky jdou dohromady s badyánem, fenyklem či anýzem.

Jablečným kompotům sluší zase zázvor.

Kdo nechce pít kousky ovoce, nápoj přecedí. Dospělí navíc mohou přidat kapku rumu či pálenky.

Další možností je zcezený kompot nebo jejich směs upéct a udělat si lahodný pečený čaj.

Stačí ho na plechu smíchat s kořením a péct přibližně dvacet minut na dvě stě stupňů. Během pečení občas ovoce promícháme. Horkou směs nalijeme do sklenic, nahoru můžeme přidat lžičku rumu a obrátíme dnem vzhůru na pět až deset minut, aby se víčko „přichytlo".

Směs necháme vychladnout a uchováváme v temnu a chladu. Čaj poté připravíme tak, že do hrníčku dáme jednu až tři lžičky ovocné směsi a zalijeme horkou vodou. Necháme deset minut louhovat a můžeme pít.

VYZKOUŠEJTE

Perník s meruňkamiPerník s meruňkami

Šťavnatý broskovový koláč

Mřížkový koláč s kompotem a pudingem

Nepečené tvarohové kousky s meruňkami



Dezerty a moučníky

Víme, že to není revoluční nápad, ale možná není od věci připomenout, že zavařeniny vám výborně poslouží pro přípravu pohárů či dezertů.

Jakékoli džemy nebo zcezené meruňky, jahody či angrešt z kompotu jsou výtečnou ingrediencí zejména do tvarohových dezertů. Zavařeniny tvaroh ochutí i osladí, proto je přidáváme jen po lžicích, aby dezert nebyl sladký až příliš.

Samostatnou kapitolou jsou ovocné moučníky. Kromě toho, že rozehřátou, případně rumem, skořicí a podobně dochucenou marmeládou můžeme promazávat hotové moučníky (piškoty, rolády, lité perníky), je možno starší zavařeniny vmíchat přímo do těsta.

Takový litý perník tím získá na chuti a na vláčnosti. Samozřejmě už do těsta nepřidáváme cukr.

Vypeckované višně, třešně, případně i nakrájené pevné švestky můžeme přidávat do těsta na různé chlebíčky, a tím nahradíme nebo doplníme rozinky a kandované ovoce.

Díky zavařeninám můžete mít po celou zimu na stole také veškeré ovocné koláče a buchty. A co teprve palačinky s domácí marmeládou!

Možnosti tu jsou

Pokud vám i přesto zavařeniny zbudou, nezoufejte.

V létě z nich můžete připravit skvostnou zmrzlinu a pokud vám i poté zůstanou ve spíži loňské kusy, nezbude vám než je zkapalnit do podoby pálenky. Ale o tom zase jindy.

Více tipů, receptů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

4.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Drápání peří s Karlovjankami ve Zvonici na Soláni
13

OBRAZEM: Karlovjanky na Soláni připomněly drápání peří

Ilustrační foto
11

Epidemie chřipky ve Zlínském kraji graduje

Sportovci tleskají Ledecké. Američanka chce znát její DNA

Skvělá, senzační, báječná. Jen samá superlativa se snáší na adresu české zlaté medailistky Ester Ledecké. Přečtěte si, jakým zůsobem jí skládají hold slavní čeští i světoví sportovci.

On-line rozhovor s primářkou hematologie

Proč pořád neumíme na 100% vyléčit leukémii? Jak je těžké získávat dárce? Jaký zájem o práci s krví? Nejen na to se můžete ptát primářky Jany Pelkové z Hematologicko – transfuzního oddělení v Krajské nemocnici T. Bati a ve Vsetínské nemocnici. Otázky můžete pokládat již nyní, Jana Pelková vám bude odpovídat ve středu 21. února od 10 do 11 hodin na našem webu.    

Ta nej kyselice a dobrá nálada, to byl 7. ročník akce Gajdy a zelé živobytí celé

Ve Vizovicích v pátek již po sedmé vybírali na akci Gajdy a zelé, živobytí celé, tu nejlepší valašskou kyselici.

Poselství starých Mostečanů odtajněno a s Olgou Lounovou bezpečně: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 16. února 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT