VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Český studený fenomén: má se chlebíček bát o svůj život?

Když slavíme například konec roku, slaví s námi. Když přijde návštěva, mizí ze stolů rychlostí blesku. Když máme malý hlad a velkou chuť na něco dobrého a pikantního, je všude k mání. Český chlebíček stále chutná, ale má se bát o svou budoucnost?

3.1.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: www.vseovareni.cz

Český studený fenomén: Má se chlebíček bát o svůj život?

Dovedete si silvestr či jiné hromadné oslavy představit právě bez salátem nasáknuté veky a bohaté oblohy?

Typický český chlebíček je upřímný a na nic si nehraje.

Je téměř vždy dostatečně kalorický, relativně levný, dobře vypadá, a… a samozřejmě skvěle chutná.

Kromě toho je jako chameleon, existuje nepřeberné množství chlebíčkových variant, takže na své si přijdou jak masožravci, tak ortodoxní vegetariáni.

Chlebíček moc dobře ví, že jeho největší tajemství je ukryto ve správné volbě salátu či pomazánky, které unylé bílé vece dodají pořádný říz.

Dál už následuje bohatá obloha ze šunky, vajec, debrecínky, okurků, rajčat, hermelínu, rybích oček či jiných lákavých kombinací.

Mezi nejoblíbenější varianty tzv. otevřeného sendviče patří varianta šunková, hermelínová a rajčatová.

Chlebíček je zkrátka věčný, dokonce se nevytratil ani s příchodem nového tisíciletí… Přežije tohoto silvestra i rok 2013?

Pojďme se podívat na konkurenty, kteří českému chlebíčku šlapou na kůrku…

VYZKOUŠEJTE:

Langoše jako jednohubky

Jednohubky jako langoš

Pečivou s nivou

Pečivo s nivou

Kanapky z kanape!

Ilustrační fotoJen si tak lehnout na kanape a chroupat kanapky.

Kanap-ky? Tyto drobné chuťovky jsou mnohem menší než chlebíčky a jejich základem není veka z bílé mouky, ale tmavý chléb o velikosti přibližně 8x3 cm.

Dekorace kanapek by měla odpovídat chlebovému základu, tedy jedná se o uzeniny, masové a jiné pikantní pomazánky, pečené nebo vařené maso a chuťově ostřejší a aromatické sýry.

Kanapky se podávají jako studené pohoštění, ale ještě před tím můžeme pečivo krátce opéct.

Místo tmavého chleba můžeme použít šikmým řezem krájené celozrnné bagety nebo slané krekry, ale držíme se důležité zásady kanapky jsou bohatě zdobené a na rozdíl od jednohubek je nezdobí párátka.

Kanapky zkrátka míří přímo do úst!

Podlehnete třeba kanapce s uzeným lososem a bylinkovým krémem, nebo kanapce s uzeným kachním prsem? Vyhrají lákavé, ale drahé kombinace před bílou vekou s vlašským salátem a šunkou?

Jednohubky

Vzdálenou sestřenicí a blízkou sestrou chlebíčků jsou jednohubky.

K jejich přípravě je nejčastěji použit obyčejný bílý rohlík krájený na pravidelná kolečka. Velikost a výška jednohubek odpovídá rozměrům běžných úst, tedy počítejme čtyři až pět centimetrů.

Vzhledem k jejich miniaturním rozměrům nelze očekávat bohatou dekoraci například v podobě šunkové pěny, vhodnými surovinami jsou tak pomazánky, krájená klobáska, sardelky, sýr, olivy či na kolečka krájené okurky.

Samozřejmě můžete popustit uzdu fantazie a vytvořit si jednohubky sladké, ovocné či jakékoliv jiné, ale ty pikantní jsou základ.

Dalším znakem jednohubek jsou párátka, ať už běžná či různobarevná, která propíchnou jednohubku se všemi surovinami skrz naskrz.

Výhodou párátek je snadná manipulace, přímočaré vkládání do úst a ingredience, které drží pohromadě a nemají šanci se rozpadnout.

VYZKOUŠEJTE:

Sýrový pizza chléb

Pizza jako chleba

Uheráková pomazánka

Uheráková pomazánka

Slané pečivo z trouby

Jestliže se vám zajídají obložené chlebíčky, kanapky a jednohubky, skvělou alternativou je slané pečivo v podobě masových a sýrových závinů, které mají bohatou náplň uvnitř a navíc jsou přímo vytažené z trouby…

Klasikou ve slaných dobrotách jsou záviny z listového těsta, případně ze stejného těsta různé tyčinky sypané mákem, solí, kmínem a sýrem, pagáčky se škvarky či listové šneky plněné sýrem, šunkou, pikantní zeleninou či žampiony.

Fantazii se meze nekladou, takže na prohýbajícím stole se mohou objevit i mini pizzy, které chuťově nahradí i slaný koláč od mistra pizzaře či anglické rohlíky se slaninou.

VYZKOUŠEJTE:

Brambory pečené s bylinkami

Brambory s bylinkami

Brambory s rozmarýnem

Brambory s rozmarýnem

Pomazánky a pečené brambory

Všemožné pomazánkové hity budapešťská, pikantní sýrová, česneková nebo tvarůžková… Dokážeme je sníst jen tak, samotné bez pečiva nebo s čerstvou bagetou (kalorická bomba)…

Rozmanité pomazánky jsou hitem nejedné české kuchyně, neboť jsou rychlé, vděčné, zdravé, s fantazií a dlouho vydrží.

Stačí mít v ledničce tvaroh, máslo, tavený sýr a česnek a nejjednodušší varianta pomazánky je na světě.

Oslavy silvestra jsou pro pomazánky na vidličku jako dělané. Připravte si několik misek a ty naplňte nejoblíbenějšími pomazánkami. Mějte dostatek pečiva jak čerstvé, tak i starší, které můžete krátce opéct.

Skvělou variantou jsou brambory krájené na plátky nebo na osminky, bohatě solené, pečené v troubě s bylinkami a česnekem, které v kombinaci s lákavými pomazánkami vytvoří neuvěřitelnou symfonii chutí… a ta vůně… a ta zlatavá barva!

Takže chlebíčky, jednohubky nebo brambory s pomazánkou?

Více receptů, tipů, návodů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

3.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Informační technologie - Informační technologie Programátor 21 000 Kč

Vývojáři softwaru Vývojáři softwaru. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: VÝVOJÁŘI SOFTWARU, Nástup možný ihned nebo dohodou., POŽADUJEME: VŠ/ SŠ vzdělání s maturitou, kultivované vystupování, prezentační dovednosti a komunikativnost, zkušenosti s návrhem SW architektury, předchozí programátorské zkušenosti výhodou, zájem o programování, učení se novým věcem, zkušenost práce s hardwarem výhodou, znalost anglického jazyka (min. úroveň B1 - středně pokročilý), řidičský průkaz sk. B, NÁPLŇ PRÁCE: vývoj softwaru pro bezdrátovou signalizaci, analýza uživatelských požadavků, návrh řešení a jeho implementace, programování zejména v technologiích C, C++, Java, účast na testování, zajišťování podpory a rozvoje, podpora obchodních aktivit společnosti formou konzultací a návrhů řešení včetně jejich prezentace zákazníkovi, NABÍZÍME: práce pro stabilní a perspektivní společnost, která je již 25 roků na českém trhu, provizní systém a odpovídající platové ohodnocení, osobní rozvoj a vzdělávání, příjemné pracovní prostředí, přátelský kolektiv spolupracovníků, služební mobilní telefon, služební PC, stravenky, trvalý HPP. , PRVNÍ KONTAKT: životopis zašlete na e-mail: jiri.mikus@promos-vm.cz, ov. 20.7.. Pracoviště: Promos spol. s r.o. projekce, montáže, servis, Nová, č.p. 176, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Jiří Mikůš, .

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 140 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 140 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘ/KA, Nástup možný ihned., Směnnost: dlouhý a krátký týden., Nabízíme: prémie ke mzdě., První kontakt: telefonicky od 10-20 hod. 608 883 615, e-mail: snoza@seznam.cz. Pracoviště: Snoza s.r.o. 01, Poláškova, č.p. 81, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Pavel Řehák, +420 608 883 615.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 35 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidiči kamionu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ŘIDIČI KAMIONU - pouze vnitro, Nástup možný ihned., Zaměstnavatel požaduje: ŘP sk. C, D, E, profesní průkaz, První kontakt: telefonicky 608 254 008 nebo e-mailem: jh@hromadko.cz, ov. 20.7.. Pracoviště: Hromádko s.r.o. 1, 756 41 Lešná. Informace: Jiří Hromádko, +420 608 254 008.

Obchod - Obchod Obchodní zástupce 25 000 Kč

Obchodní zástupci Obchodní zástupci. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 32000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z důvodu neustálého růstu skupiny JANČA V.M. rozšiřujeme náš tým a hledáme nového kolegu/kolegyni na pozici Obchodní zástupce., Co od Vás požadujeme?, Hledáme ideálně středoškoláka se zaměřením na elektro nebo praxí na obdobné pozici. , Potřebná je pro nás Vaše znalost a orientace v elektroinstalačním materiálu se zaměřením především na silnoproud a dovednost na PC (MS Office nutností, SAP velkou výhodou, ne však podmínkou). Vzhledem k charakteru práce se těšíme na někoho spolehlivého, pečlivého s dobrými komunikačními schopnostmi a milým vystupováním. Oceníme Vaši chuť se něco naučit a také učit nás. Nutností je řidičský průkaz sk. B., Co budete dělat? Hlavní náplní Vaší práce bude aktivní komunikace s klienty či dodavateli a vyhledávání nových obchodních příležitostí. Budete tvořit cenové nabídky a zpracovávat obchodní zakázky od A-Z. Součástí Vaší práce také bude úzká spolupráce s nákupním oddělením., Za Vaši práci Vás u nás čeká: na začátku spolupráce Vám vše potřebné vysvětlí a ukáží zkušení kolegové, smlouva na HPP při nástupu, dvanáctkrát za rok dostaneš výplatu a to, že ji budete mít na účtu včas, tak je u nás samozřejmostí, práci v perspektivní a stabilní společnosti s působnosti po celé ČR, čím šikovnější budete, tím vyšší budou Vaše prémie, čekají Vás kolegové se smyslem pro humor a chutí do práce, pravidelně Vás budeme školit, a v neposlední řadě Vás čekají teambuildingové akce, jelikož si uvědomujeme důležitost správně fungujícího kolektivu., Nabízíme: stravenky, První kontakt: e-mailem - do předmětu uveďte: Obchodní zástupce VM. Pracoviště: Janča & emas group s.r.o. 01, Masarykova, č.p. 843, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Markéta Zichová, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 20. července 2018

Nepoučitelný pražský taxikář a suverénní sedmiletá heligonkářka: videa dne

Hrozenkobraní v Novém Hrozenkově

Hrozenkobraní nabídne tradiční recepty i veganskou kuchyni

Při svatbě nám pršelo štěstí, říká výherkyně prstenu s brilianty Radka Vaculková

Manželům Radce a Františkovi Vaculkovým z Dolního Němčí přálo štěstí a zvítězili v soutěži Svatební pár Deníku 2018. Proto si v redakci Slováckého deníku převzali v těchto dnech z rukou autora ceny Zbyňka Zimčíka, majitele uherskohradišťského studia Filip – prsten s brilianty.

Turisté si připomněli 90 let od otevření chaty

Devadesát let a necelý měsíc po otevření turistické chaty Vsacký Cáb se u ní výletníci ve čtvrtek v hojném počtu sešli, aby si připomněli tento významný milník v životech několika generací turistů. Vydali se pešky ze všech koutů a v cíli je vítala Cimbálová muzika Polajka.

Prší, ale lesy jsou prázdné. Hřiby mají přestávku

Aktuální déšť a teplé počasí láká houbaře vyrazit do lesů. Žádné velkolepé úlovky ale očekávat nelze. V červenci si podle odborníků dává příroda s hřiby přestávku.

Extrémní obscénnosti v Trutnově a postsovětský násilník v Brně: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 19. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT