VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Český studený fenomén: má se chlebíček bát o svůj život?

Když slavíme například konec roku, slaví s námi. Když přijde návštěva, mizí ze stolů rychlostí blesku. Když máme malý hlad a velkou chuť na něco dobrého a pikantního, je všude k mání. Český chlebíček stále chutná, ale má se bát o svou budoucnost?

3.1.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: www.vseovareni.cz

Český studený fenomén: Má se chlebíček bát o svůj život?

Dovedete si silvestr či jiné hromadné oslavy představit právě bez salátem nasáknuté veky a bohaté oblohy?

Typický český chlebíček je upřímný a na nic si nehraje.

Je téměř vždy dostatečně kalorický, relativně levný, dobře vypadá, a… a samozřejmě skvěle chutná.

Kromě toho je jako chameleon, existuje nepřeberné množství chlebíčkových variant, takže na své si přijdou jak masožravci, tak ortodoxní vegetariáni.

Chlebíček moc dobře ví, že jeho největší tajemství je ukryto ve správné volbě salátu či pomazánky, které unylé bílé vece dodají pořádný říz.

Dál už následuje bohatá obloha ze šunky, vajec, debrecínky, okurků, rajčat, hermelínu, rybích oček či jiných lákavých kombinací.

Mezi nejoblíbenější varianty tzv. otevřeného sendviče patří varianta šunková, hermelínová a rajčatová.

Chlebíček je zkrátka věčný, dokonce se nevytratil ani s příchodem nového tisíciletí… Přežije tohoto silvestra i rok 2013?

Pojďme se podívat na konkurenty, kteří českému chlebíčku šlapou na kůrku…

VYZKOUŠEJTE:

Langoše jako jednohubky

Jednohubky jako langoš

Pečivou s nivou

Pečivo s nivou

Kanapky z kanape!

Ilustrační fotoJen si tak lehnout na kanape a chroupat kanapky.

Kanap-ky? Tyto drobné chuťovky jsou mnohem menší než chlebíčky a jejich základem není veka z bílé mouky, ale tmavý chléb o velikosti přibližně 8x3 cm.

Dekorace kanapek by měla odpovídat chlebovému základu, tedy jedná se o uzeniny, masové a jiné pikantní pomazánky, pečené nebo vařené maso a chuťově ostřejší a aromatické sýry.

Kanapky se podávají jako studené pohoštění, ale ještě před tím můžeme pečivo krátce opéct.

Místo tmavého chleba můžeme použít šikmým řezem krájené celozrnné bagety nebo slané krekry, ale držíme se důležité zásady kanapky jsou bohatě zdobené a na rozdíl od jednohubek je nezdobí párátka.

Kanapky zkrátka míří přímo do úst!

Podlehnete třeba kanapce s uzeným lososem a bylinkovým krémem, nebo kanapce s uzeným kachním prsem? Vyhrají lákavé, ale drahé kombinace před bílou vekou s vlašským salátem a šunkou?

Jednohubky

Vzdálenou sestřenicí a blízkou sestrou chlebíčků jsou jednohubky.

K jejich přípravě je nejčastěji použit obyčejný bílý rohlík krájený na pravidelná kolečka. Velikost a výška jednohubek odpovídá rozměrům běžných úst, tedy počítejme čtyři až pět centimetrů.

Vzhledem k jejich miniaturním rozměrům nelze očekávat bohatou dekoraci například v podobě šunkové pěny, vhodnými surovinami jsou tak pomazánky, krájená klobáska, sardelky, sýr, olivy či na kolečka krájené okurky.

Samozřejmě můžete popustit uzdu fantazie a vytvořit si jednohubky sladké, ovocné či jakékoliv jiné, ale ty pikantní jsou základ.

Dalším znakem jednohubek jsou párátka, ať už běžná či různobarevná, která propíchnou jednohubku se všemi surovinami skrz naskrz.

Výhodou párátek je snadná manipulace, přímočaré vkládání do úst a ingredience, které drží pohromadě a nemají šanci se rozpadnout.

VYZKOUŠEJTE:

Sýrový pizza chléb

Pizza jako chleba

Uheráková pomazánka

Uheráková pomazánka

Slané pečivo z trouby

Jestliže se vám zajídají obložené chlebíčky, kanapky a jednohubky, skvělou alternativou je slané pečivo v podobě masových a sýrových závinů, které mají bohatou náplň uvnitř a navíc jsou přímo vytažené z trouby…

Klasikou ve slaných dobrotách jsou záviny z listového těsta, případně ze stejného těsta různé tyčinky sypané mákem, solí, kmínem a sýrem, pagáčky se škvarky či listové šneky plněné sýrem, šunkou, pikantní zeleninou či žampiony.

Fantazii se meze nekladou, takže na prohýbajícím stole se mohou objevit i mini pizzy, které chuťově nahradí i slaný koláč od mistra pizzaře či anglické rohlíky se slaninou.

VYZKOUŠEJTE:

Brambory pečené s bylinkami

Brambory s bylinkami

Brambory s rozmarýnem

Brambory s rozmarýnem

Pomazánky a pečené brambory

Všemožné pomazánkové hity budapešťská, pikantní sýrová, česneková nebo tvarůžková… Dokážeme je sníst jen tak, samotné bez pečiva nebo s čerstvou bagetou (kalorická bomba)…

Rozmanité pomazánky jsou hitem nejedné české kuchyně, neboť jsou rychlé, vděčné, zdravé, s fantazií a dlouho vydrží.

Stačí mít v ledničce tvaroh, máslo, tavený sýr a česnek a nejjednodušší varianta pomazánky je na světě.

Oslavy silvestra jsou pro pomazánky na vidličku jako dělané. Připravte si několik misek a ty naplňte nejoblíbenějšími pomazánkami. Mějte dostatek pečiva jak čerstvé, tak i starší, které můžete krátce opéct.

Skvělou variantou jsou brambory krájené na plátky nebo na osminky, bohatě solené, pečené v troubě s bylinkami a česnekem, které v kombinaci s lákavými pomazánkami vytvoří neuvěřitelnou symfonii chutí… a ta vůně… a ta zlatavá barva!

Takže chlebíčky, jednohubky nebo brambory s pomazánkou?

Více receptů, tipů, návodů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

3.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební technik 20 000 Kč Stavební technici projektanti, konstruktéři Samostatný projektant/ka (TZB). Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: SAMOSTATNÝ PROJEKTANT/KA (technické zařízení budov), Nástup možný ihned., POŽADUJEME: vzdělání VŠ nebo SPŠ stavební, praxe min. 5 let v dané profesi, znalost projektování zdravotechniky, topení a vzduchotechniky, znalost práce na PC - AutoCAD, MS Office, řidičský průkaz sk. B. , NABÍZÍME: stravenky. Místo výkonu práce: Valašské Meziříčí, PRVNÍ KONTAKT: telefonicky v době od 7:00 do 15:30 hodin na čísle 606 678 136 (Ing. Martin Maňák) nebo e-mailem: m.manak@bpprojekt.cz, ladislav.vasek@technoprojekt.cz, ov. 15.10.. Pracoviště: Bp projekt, s. r. o., Havlíčkova, č.p. 234, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Martin Maňák, +420 571 751 812,606 678 136. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 18 000 Kč Zámečníci strojů Zámečníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ZÁMEČNÍCI, Nástup možný ihned nebo dohodou., Požadujeme: praxi v oboru minimálně 3 roky, svářečský a paličský průkaz, První kontakt: telefonicky 602 787 383 nebo e-mailem: e-mail: polastikova@partr.cz, ov. 16.10.. Pracoviště: Partr spol. s r.o. 05, Hranická, č.p. 283, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Robert Trnovec, +420 602 787 383. Gastronomie - Gastronomie Vedoucí provozu 20 000 Kč Vedoucí provozu v ubytování, stravování a pohostinství (kromě školních jídelen a menz) Provozní restaurace - Valašská koliba. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PROVOZNÍ, Nástup možný ihned., Místo výkonu práce je restaurace Valašská koliba ve Valašském Meziříčí., Požadujeme: vyučení v oboru nebo praxi v provozu restaurace, , První kontakt: telefonicky na čísle 602 777 080 nebo e-milem: darcr@vm.inext.cz. Pracoviště: Foros z.s. 02, Smetanova, č.p. 807, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Peter Tulia, +420 602 777 080. Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 85 Kč Pracovníci ostrahy, strážní Bezpečnostní pracovník/ce (vhodné i pro OZP). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 85 kč, mzda max. 95 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Nástup možný ihned. Místo výkonu práce: Supermarket Albert., Požadujeme: chuť pracovat. Trestní bezúhonnost., Náplní práce bude: chránit majetek klienta. Pracovat s kamerami. Procházet objekt a kontrolovat místa, kde je riziko, že se něco děje. Pracovat v obchodním řetězci s mezinárodním působením. Komunikovat s návštěvníky i se zaměstnanci., Nabízíme: víme, že začátky jsou těžké, proto hradíme kompletně uniformu a přispíváme na obuv. Pokud budete plnit práci svědomitě, chodit včas a bude Vás to bavit, rádi Vám přidáme a po čase nabídneme vyšší pozici. Pokud nejste zdejší, pomůžeme Vám najít bydlení a první tři měsíce Vám přispějeme., Možnost spolupráce na dohodu DPP, nebo pracovní poměr., První kontakt: telefonicky: 800 111 112, e-mailem: p.vyoralova@m2c.eu, ov.17.10.2018. Pracoviště: Mark2 corporation czech a.s. 05, Zdeňka Fibicha, č.p. 56, 757 01 Valašské Meziříčí 1. Informace: Petra Vyoralová, +420 800 111 112.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Opora vsetínských nohejbalistů Jan Chalupa

Skvělé! Nohejbaloví Valaši v superfinále obhájili titul!

Fotbalisté Vsetína. Ilustrační foto

Fotbalisté Vsetína nasázeli nováčkovi čtverku

Studovali Burianovy kresby

Běžnou výuku si zpestřili studenti Masarykova gymnázia ve Vsetíně. V hodině výtvarné výchovy zavítali do Galerie Stará radnice, kde se prošli Světem fantazie ve stejnojmenné výstavě obrazů Zdeňka Buriana.

Kam s odchyceným medvědem? Zooparky se o šelmu neperou

Odchyt medvěda na Valašsku zřejmě ještě nějaký čas zabere, určitě ale neuškodí přemýšlet nad tím, kam poté zvíře umístit.

Z lepenky spinner, ze starého trička nákupní taška

Co lze vyrobit z věcí, jež bychom po použití nejspíše vyhodili? Z lepenky třeba populární spinner, z plastové láhve stojánek na tužky a ze starého trička nákupní tašku.

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

/VIDEO/ Jeden z nejlepších fotbalistů české historie letos v červnu definitivně skončil s profesionálním fotbalem. Tomáš Rosický se po boku mezinárodních hvězd typu Cesc Fábregas, Petr Čech nebo Karel Poborský rozloučil na pražské Letné ve velkém stylu. Samozřejmě u toho nemohli chybět ani ti nejlepší a nejtalentovanější fotbalisté, kteří se probojovali do minulého ročníku McDonald’s Cupu.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT