Krásná a léčivá bylina

Yzop lékařský patří do čeledi hluchavkovitých a nádherně se vyjímá například v zahradách. Volně roste ve Středozemí, ale například i na Kavkaze a Sibiři. K nám jej přivezli benediktýnští mniši právě z oblasti Středozemního moře. Až metrový polokeř kvete červenofialovými, růžovými i žlutobílými květy a jeho květenství je opravdu bohaté.

Yzop se používá při léčbě kašle, posiluje chuť k jídlu a má antibakteriální účinky. Své využití má rovněž při nadměrném pocení.

Lístky sušené i čerstvé

Jako koření se používají sušené i čerstvé lístky yzopu. Můžete je například přidat do nádivky. Yzop má kořenitou, kafrovitou příchuť, která je lehce nahořklá. Obsahuje silice, glykosidy, třísloviny a příjemně voní. V Maroku jej například používají při přípravě plněného chleba nebo kuřete na banánech.

Obecně má yzop užití při dochucování masa, omáček, tvarohových pomazánek. Hodí se k rybám i do zeleninových salátů. Můžete si také připravit skvělé rizoto s houbami a zeleninou.

Jak už jsme psali, yzop se uplatní při léčbě nejrůznějších neduhů. Vyzkoušejte například čaj proti kašli nebo čaj na podpoření chutě k jídlu.

VYZKOUŠEJTE:

Rizoto s houbami a zeleninou

Rizoto s houbami

Více receptů, návodů a nápadů na www.vseovareni.cz