Zatím posledním úspěchem, kterého dosáhla, byl zisk titulu mistryně světa v Německu. Splnila si tak nelehký cíl, který si dala na začátku tohoto roku.

Prvním závodem v letošním roce, kterým se musela Zuzana nominovat na další závody, bylo jarní Mistrovství České republiky v bench pressu v Semilech. Ve své váhové kategorii do 82,5 kilogramu obsadila 2. místo výkonem 87,5 kilogramu. „Nominace tak byla splněná a já se mohla připravovat na další velký závod, a to mistrovství Evropy v Chorvatsku," vzpomíná na úvod sezony Zuzana Žlebková.

V červnu se jí pak v Zadaru, i přes špatné organizační zázemí, podařilo zvítězit a stát se tak mistryní Evropy. Radost byla veliká, ale příliš času na odpočinek nebylo.

OSOBNÍ REKORD PŘEKONALA O SEDM A PŮL KILA

Od srpna nastala tříměsíční tvrdá silová příprava na největší závod na mistrovství světa. „Musela jsem upravit jídelníček, přidat bílkoviny, sacharidy, vitaminy, minerály, dostatek tekutin, trénovat třikrát až čtyřikrát týdně s velkými váhami," líčí přípravy vsetínská silačka. Nesměl chybět ani dostatek odpočinku, masáže zatvrdlých bolavých svalů a nekonečné učení správné techniky. To vše stojí za přípravou v silovém sportu. „Není to jen přijít na závod, třikrát zvednout a vyhrát, jak si mnozí myslí," říká Zuzana.

Podstoupená dřina však stála za to. V Německu totiž nenašla přemožitelku. Mistrovství světa se konalo šestého října v Herzbergu a sjely se na něj nejlepší závodnice planety.

Rozhodčí byli nekompromisní, nejeden ze závodníků vypadl neplatným pokusem. „Nervozita stoupala. Hlavně nepokazit první pokus, kterým se zapíšu, a už nemůžu vypadnout. Začal se mi ozývat bolavý biceps a triceps. Už v rozcvičovně mě to hodně bolelo, ale říkala jsem si, teď už musíš bojovat, přece jsi sem nejela zbytečně," vzpomíná na vypjaté okamžiky Zuzana.

Ruka naštěstí vydržela a valašská silačka si v prvním pokusu připsala výkon 85 kilogramů. Pro druhý pokus si nechala naložit 90 kilogramů a ve třetím pokusu vytlačila dokonce 95 kilogramů. Tím si vylepšila svůj závodní rekord z jara o 7 a půl kila. Zároveň tento výkon znamenal zisk zlaté medaile a titulu mistryně světa. „Letošní sezona se mi povedla. Cíle, které jsem si dala, jsem splnila na sto procent. Teď už jen odpočívat, regenerovat a možná si do konce roku zazávodit na některé z pohárových soutěží," usmívá se Zuzana Žlebková.

AUTOR: JIŘÍ ŽŮREK