Zubřané za sebou mají povedenou nadstavbovou část, ve které si před závěrečným kolem vytvořili ze všech týmů nejlepší pozici. Všichni kolem zuberské házené tak jen těžko mohou myslet na něco jiného než na to, jak to všechno v neděli v podvečer dopadne. Přesně podle toho to v malém městě mezi Rožnovem pod Radhoštěm a Valašským Meziříčím v posledních dnech vypadá.

Celé Zubří žije hlavně házenou a všichni se těší, že nedělní večer přinese městečku třetí titulovou radost v historii klubu. „Všichni kolem o tom teď dost mluví, je to strašně těžká situace pro všechny a hlavně pro hráče. Nejdůležitější pro nás v týdnu před utkáním bylo udržet kluky v klidu a psychické pohodě," říká trenér Gumáren Zubří Jiří Mika.

Jediné dva mistrovské tituly v bezmála 90leté historii klubu získalo Zubří v devadesátých letech – v letech 1996 a 1997. Nyní tedy stojí tým Gumáren před obrovskou šancí po patnácti letech opět rozzářit celé Zubří zlatavými barvami. „Máme to jasně ve svých rukou. Taková je situace a s tím se musíme všichni vyrovnat. Herně se už nic nenaučíme ani nesecvičíme. Hlavní je udržet se v psychické pohodě a koncentraci. Všichni vědí, o co jde, a tomu musíme podřídit vše," říká rázně před posledním zápasem celé sezony Jiří Mika.

Podobně se na zápas o všechno nebo nic dívají také Mikovi svěřenci. „Prostě musíme vyhrát a dotáhnout sezonu ke zdárnému konci. To je jediné, co nás teď zajímá. Pokud bychom nedokázali doma vyhrát s Jičínem, to bychom si snad titul nezasloužili," říká odhodlaně brankář Milan Malina.

Většina hráčů momentálního kádru Zubří už pase po vysněném zlatu pořádně dlouho. V posledních šesti letech získali Valaši čtyři stříbra a dva bronzy. Jen ten nejcennější kov vždy unikl. „Po těch dlouhých letech, kdy jsme brali samá stříbra a loni třeba bronz, už před sebou všichni vidíme vytoužený titul a to nás musí hnát dopředu," burcuje zuberský rozehrávač Ondřej Mika.