„Je to ukázka toho, že se v Zubří dlouhodobě pracuje s mládeží na vysoké úrovní," pochvaluje si Jiří Mika, vedoucí tréninkového centra mládeže.
Pravdivost jeho slov dokazují právě výsledky starších dorostenců, kteří za celou sezónu ani jednou neprohráli a po dlouhých devíti letech pozvedli mistrovský pohár. „Navázali tak na výjimečnou generaci okolo Maliny, Krupy, Hrstky, Jurky, Čípa a dalších, kteří v té době byli podobně dominantní," řekl Mika. A pachuť prohry nepoznali Zubřané ani na turnaji v Bratislavě, kde deklasovali slovenského mistra rozdílem 19(!) branek. „Většina těch hráčů má šanci se v budoucnu dostat do kádrů některých ligových mančaftů. Jsou tam velice dobré individuality jak v obraně, tak i v útoku. Navíc mají dobrou pracovní morálku a neustále chtějí vyhrávat, což je strašně důležité," poznamenal jejich kouč Jiří Mika.

Jiří Mika
Cílem klubu je vychovat z hráčů reprezentanty, říká trenér zuberské mládeže Jiří Mika

Podobně si ve své věkové kategorii počínali i zuberští starší žáci, kteří rovněž bez porážky opanovali celostátní Žákovskou ligu. „Výhra je o to cennější, že jsme tuto ligu naposledy vyhráli v roce 2004. Po třinácti letech je to tedy první mužstvo, které ji dokázalo vyhrát, navíc bez ztráty bodu," pochválil zuberské mladíky trenér Mika. Tým složený z hráčů ročníků 2002 a 2003 zvítězil i na Novinářském kalamáři, házenkářském turnaji základních škol. „Dříve měl Český svaz házené systém, ve kterém existovaly sportovní třídy. Teď to v podstatě zůstalo jen v Zubří a v Karviné, kde mají předmět házená ve vyučování," popsal Mika.

To, že se v Zubří dlouhodobě daří pracovat s mládeží, dokazuje i skutečnost, že valašský klub byl jako jeden ze dvou českých oddílů vybrán svazem jako Regionální házenkářské centrum (RHC) a zároveň Tréninkové centrum mládeže (TCM). Tyto centra mají za cíl sdružovat nejlepší mladé házenkáře v okolí. „Všech úspěchů si velmi ceníme. Doufejme, že to tak bude pokračovat i nadále," podtrhl úspěšnou sezónu Jiří Mika. (dj)

Házenkáři Zubří. Ilustrační foto.
Tajně jsem doufal ve zlato, přiznal pivot Zubří Říha