„Před rokem jsem ještě trénoval s dorostenci, je to pro mě obrovský skok. O tom, že bych se v 19 letech, ve své premiérové sezoně mezi elitou, dostal do reprezentace, se mi ani nesnilo. Je to neskutečné. Splnil jsem si první ze svých vysněných cílů,“ neskrývá nadšení dvoumetrová úderná spojka Robe, která se házené věnuje od šesti let.

Premiérovou šanci v extralize dostal před dvěma roky od Jiřího Kekrta. „Byl to jen jeden, poslední zápas sezony s Duklou. Pak jsem onemocněl mononukleózou a další sezonu jsem ztratil. Dokonce jsem vážně uvažoval nad koncem s házenou, chtěl jsem se naplno zakousnout do vysokoškolského studia. Naštěstí po více než půl roce jsem nad nemocí zvítězil a nyní jsem opět plný sil něco dokázat v házené,“ bije se v prsa Štěpán Zeman, jenž ale závěr roku odehrál s naštípnutým palcem u pravé odhodové ruky. „Dva měsíce mě to limitovalo. O víkendu jsem byl nachlazený, ale už jsem zcela fit,“ klepe na dřevo student prvního ročníku VŠB v Ostravě.

Útočník Vsetína Tomáš Vávra (vlevo) po nedělní trefě na 1:0 do sítě Havlíčkova Brodu nechal rozproudit emoce. Poté ale přišly i kritické momenty
Vávra: V Jablonci to bude veselé. Oslavíme to

Jak moc vás překvapila pozvánka na sraz reprezentace před kvalifikačním duelem s Ukrajinou?

Velmi. Trenér na březnovém srazu hráčů z extraligy v Plzni říkal, že některé z nás povolá. Ale nečekal jsem, že mezi nimi budu i já. Nedávný povolávací e-mail mě opravdu hodně překvapil, ani jsem to s kluky v kabině ještě neměl čas probrat. (smích) Popravdě ani nevím, jaká je v kabině za to taxa. S pokladníkem na to ještě nepřišla řeč.

Jaká byla březnové premiéra na tréninkovém kempu nároďáku?
Skvělá. Sice jsem od dorostu hrával v reprezentačních výběrech, ale teď to bylo zcela něco jiného. Zpočátku jsem byl i dost nervózní, ale současně to bylo hodně příjemné. Koukal jsem, jak se zde vše řeší do nejmenšího detailu, rozebírá se každý pohyb, vše se rozebírá.

V nominaci na příští zápas jste hned čtyři odchovanci Zubří. Je to náhoda?
Vůbec ne. V Zubří se dlouhodobě skvěle pracuje s mládeží a nyní za to sklízíme ovoce. Na nároďák má v Zubří více hráčů než nyní jen já s Petrem Šlachtou.

Klapotáři na obchůzce v Poličné. Ilustrační foto.
Študlovské zvony nahradí šťukotáci

Koncem dubna se sejdete ve Zlíně, kde se také bude první květnovou sobotu konat odveta s Ukrajinou. Už máte lístky pro celou rodinu?
(smích) Především nevím, jestli se vůbec dostanu do užší nominace na zápas. Pokud ale ano, určitě si to nenechá ujít celá má rodina.
Vaše myšlenky ale asi nyní směřují spíše k víkendu a úvodním domácím semifinálovým bojům s pražskou Duklou. Kdo je favorit?
Těžké ho hledat, šance jsou zcela otevřené, očekávám vyrovnanou a dlouhou sérii. Nálada v naší kabině je skvělá, pilujeme formu a taktiku. Nic jiného než postup si nepřipouštíme. Pokud budeme trpělivě hrát svou hru a soupeřovu jednoduchost narušíme, uspějeme. Máme jeden z nejsilnějších kádrů za poslední léta.

Série startuje o velikonočních svátcích. Bude v Zubří i přesto vyprodáno?
Ano. Už na Frýdek-Místek zde byla skvělá atmosféra, srovnatelná s tou, jakou jsem jako divák zde zažil v mistrovské sezoně v roce 2012. Fanoušci budou naším povoleným dopingem, dalším hráčem na hřišti. Snad Duklu v našem pekle usmažíme.

S Tomášem Říhou jste nejtrestanější hráči Zubří. Čím to?
Asi je to nováčkovská daň, pořád si zvykám na mnohem vyšší úroveň. Vše pramení ze hry, bráním, jak nejlépe dovedu. Jen rozhodčím se to asi nelíbí. (smích)

Jiří Růžička, kterého odstupující starosta Čunek prosazuje za svého nástupce, se včerejšího nepovedeného zasedání zastupitelstva účastnil.
Volba Čunkova nástupce se nekonala, na schůzi dorazilo jen šest zastupitelů

Blíží se konec sezony. Máte o své budoucnosti jasno?
Rozhodně, mám v Zubří na další dva roky smlouvu a stále se mám co učit. Sice jsem byl povolaný na sraz nároďáku, ale stále se mám co učit, bojovat o pevnější místo v sestavě Zubří. Sice sním o zahraničních top soutěžích, jako je Německo, Španělsko, Francie či Maďarsko, ale nikam nespěchám.

Máte nějaké házenkářské sny?
První jsem si nominací do národního týmu mužů splnil, další bude, pokud dostanu i prostor přímo v zápase. Stejně jako bych rád získal titul se Zubřím. Žádné konkrétní vzory nemám, pozorně ale sleduji nejlepší soutěže a nejlepší hráče v nich.

Co říkáte na odchod Petra Šlachty po sezoně do Maďarska?
Super, moc mu to přeji! Petr je top pivot, skvělý hráč a spoluhráč. Věřím, že uspěje a udělá dobré jméno zuberské házené.

Hrozí nějaké další změny v kádru?
O ničem konkrétním nevím, čas asi přijde až po sezoně.

Fanoušci vsetínských hokejistů. Ilustrační foto.
Postup je blízko. Vsetínu stačí jakákoliv výhra v základní hrací době