ATLETIKA

Tomáš Blaha ve Lhotě nad Moravou po pěti kilometrech věřil, že Běh Jana Opletala vyhraje

Kroměříž – Tomáš Blaha (AK Kroměříž) vyhrál 5. ročník Běhu Jana Opletala. Ve Lhotě nad Moravou dosáhl v podniku dlouhém 10 kilometrů, který byl zařazený do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje 2019, času 35:04. Stříbrný Petr Kučera (Kesbuk Grymov) byl v cíli o třiadvacet sekund pomalejší, třetí skončil Zdeněk Krejčí (Liga 100 Olomouc, 36:47).

,,Závod se konal na trati v Litovelském Pomoraví,“ prozradil Tomáš Blaha.  

Vytrvalec kroměřížského atletického klubu se hned po startu probojoval do čela. Těsně ho následoval Petr Kučera.

,,S přibývajícími kilometry jsem si na prvním místě vypracoval dostatečný náskok a ten jsem si hlídal až do cíle,“ informoval dále Tomáš Blaha.

,,V posledním období běhávám podobně. Snažím se zvolit ostřejší tempo, abych se brzy odpoutal od všech soupeřů. Tato taktika mi vyšla i ve Lhotě nad Moravou, kde jsem po pěti kilometrech věřil, že v dalším podniku na Olomoucku zvítězím,“ nechybělo sebevědomí reprezentantovi AK Kroměříž Blahovi.  

ATLETIKA

V sobotu se v Přílukách koná sedmý letošní zlínský dvoumílový běh

Zlín – V sobotu vstoupí do druhé poloviny letošní sezony seriál zlínských Běhů na 2 míle. Sedmý závod roku 2019 startuje na tradičním místě před budovou Madal Bal v Přílukách v 9 hodin. 3,2 kilometru dlouhý rovinatý podnik je rozložený do dvou okruhů. Zazávodit si můžou muži i ženy všech věkových kategorii. Pořadatelé nezapomněli ani na děti. Pro ně připravili 800metrový závod.

Letos se doposud běhů na 2 míle ve Zlíně zúčastnilo 87 mužů, 48 žen a 36 dětí. Po šesti závodech jsou v čele průběžného pořadí v mužích Miroslav Švihel (BS Slopné), který získal 894 bodů. Mezi ženami je na prvním místě Anežka Janečková (AK Zlín) se ziskem 540 bodů.

Další zlínské dvoumílové běhy jsou na programu 3. srpna, 7. září, 5. října, 2. listopadu a 7. prosince.

CYKLISTIKA

Ve Zděchovském krpálu čekají bikery náročná stoupání, zajímavé sjezdy i nádherné výhledy

Zděchov – V pátek se pojede 4. ročník Zděchovského krpálu. Start 28 kilometrů dlouhého bike-trailového závodu, který má převýšení 900 metrů, je v 13.15 hodin ve sportovním areálu u koupaliště ve Zděchově. Dojezd do cíle zajímavého podniku konaného poblíž slovenských hranic bude po sjezdu Tanečnica.

,,Trať vede po stezkách na úpatí Javorníků a v okolí obce Zděchov. Bikery na ní čekají náročná stoupání, zajímavé sjezdy i nádherné daleké výhledy. Limit pro závod na Vsetínsku zařazeného do Valašskokarpatské cyklotour 2019, je 250 účastníků,“ informuje jeden z pořadatelů Tomáš Frýdl.

Dětské kategorie budou startovat postupně od 10 hodin. Startovné při on-line registraci je do čtvrtku 4. července do 6 hodin ráno pro dospělé 200 Kč, pro juniory 100 Kč a pro dětské kategorie 50 Kč. V den závodu bude pro dospělé a juniorské kategorie příplatek 100 Kč.  Pro nejlepší bikery jsou připravené hodnotné ceny.

Loňský 3. ročník Zděchovský krpál vyhráli Karel Hartl z Hranic na Moravě (Starbike.sk, 1:18:21) a Lucie Skřivánková ze Zlína (SupGirls, 1:41:23).

FLORBAL

Vítěz letního florbalového Slováckého poháru získá 10 000 Kč

Hluk – V Hluku o víkendu pořádají 15. ročník florbalového Slováckého poháru. Tradičního letního turnaje mužů se zúčastní maximálně 16 mužstev.

V sobotu se budou v Hlucké sportovní hale v Boršické ulici od 9 do 21 hodin hrát zápasy v základních skupinách. V neděli jsou na programu vyřazovací souboje. Semifinálové duely, střetnutí o 3. místo a finálové utkání budou k vidění mezi 14. a 16. hodinou.

Nejlepší tým získá kromě putovního poháru, dárkového koše a šampusu ještě finanční odměnu 10 000 Kč. Poražený finalista si odveze 5 000 Kč, bronzový celek dostane prémii 3 000 Kč. Oceněni budou také nejlepší brankář, nejlepší hráč a nejproduktivnější hráč turnaje.

MALÁ KOPANÁ

V pátek se bude v Leskovci hrát 16. ročník turnaje v malé kopané

Leskovec – Tradiční letní turnaj v malé kopané se koná v pátek v Leskovci na Vsetínsku. V tamním sportovním areálu se představí 6 až 10 mužstev. Startovné na mužstvo je 1200 Kč. Prezentace probíhá do 9 hodin. Výkop prvního turnajového zápasu je na programu v 9.30 hodin. Rozhodující duely budou k vidění mezi 16. a 18. hodinou. Hrací systém turnaje bude přizpůsobený podle počtu účastníků. Nejlepší týmy pořadatelé odmění finančně i zajímavými věcnými cenami. Vítěz získá 3000 Kč, stříbrný kolektiv 2000 Kč a třetí celek 1000 Kč. Všichni medailisté navíc obdrží pohár.   

TENIS

Dušan Machala po triumfu v Grand Prix Zlína odletěl relaxovat na Madeiru

Zlín – Domácí reprezentant ovládl 7. ročník mezinárodního turnaje tenisových amatérů nad padesát let Grand Prix Zlína 2019. Vítězství na antuce na Vršavě vybojoval Dušan Machala, který ve finále udolal Slováka Antona Oškrobaného z Považské Bystrice 7:6.

Zlínský matador v oblíbeném turnaji neztratil ani set. V základní skupině zdolal dalšího tenistu ze Zlína Jiřího Fialu a Miroslava Petruželu (Daskabát u Olomouce).

V pavouku pak ještě ve čtvrtfinále porazil Pavla Remiáše z Ostravy 6:2 a v semifinále si poradil s Milošem Michelem z Bytče rovněž 6:2.

,,Remiášovi chybělo sebevědomí. Vyrovnaný stav se mnou držel jenom do stavu 2:2. Ve zbytku střetnutí jsem Ostravana zlomil hlavně díky kraťasům. Také na Michela jsem si věřil. Se soupeřem z Bytče jsem zatím ještě nikdy neprohrál a na domácí antuce jsem ho udolal pestrou hrou. Většinu bodů jsem získal přes Slovákův bekhend,“ zavzpomínal na úvodní vyřazovací partie Dušan Machala.

Tenista z krajského města poté uspěl i ve finále. ,,Oškrobanému jsem oplatil květnovou porážku z Moravského Svätého Jána,“ pochvaloval si Machala.

Toho však za triumfem čekala náročná cesta. ,,V souboji o zlatou příčku jsem prohrával 2:4. Poté jsem pomocí liftovaných balónů do bekhendu otočil stav na 5:4. V závěru setu jsem ale dotahoval ztrátu 5:6. Dokonce jsem odvracel mečbol. Rozhodující tiebreak už jsem ale měl pod kontrolou,“ radoval se z obhajoby prvenství v Grand Prix Zlína Dušan Machala, který ihned po zápase odletěl na Madeiru aktivně relaxovat a zároveň nabírat síly před dalším zahraničním turnajem.

,,Už tento týden budu hrát ve slovinské Portoroži,“ prozradil závěrem Machala.       

VÝSLEDKY GRAND PRIX ZLÍNA 2019.

Čtvrtfinále: Anton Oškrobaný (Považská Bystrica) – Jan Nahodil (Valašské Klobouky) 6:2, Milan Rolinc (Opatovice) – Dalibor Novák (Zlín) 7:5, Miloš Michel (Bytča) – Karel Křen (Luhačovice) 6:0, Dušan Machala (Zlín) – Pavel Remiáš (Ostrava) 6:2. Semifinále: Oškrobaný – Rolinc skreč, Machala – Michel 6:2. Finále: Machala – Oškrobaný 7:6.   

TRIATLON

Valašský triatlon družstev ovládl valašskokloboucký Běhatlon. Závody jednotlivců vyhráli Robert Kocián a Zdeňka Bednářová

Brumov-Bylnice – Kolektiv Běhatlon Valašské Klobouky 1 ve složení Tereza Šenkeříková, Pavel Ovesný a Jiří Dohnal zvítězil v 8. ročníku Valašského triatlonu družstev. Ten se konal v Brumově-Bylnici. Nejlepší tým dosáhl v závodu složeném z 500 metrů plavání, 22 kilometrů cyklistiky a 8 kilometru běhu, výsledného času 1:18:23. Stříbrní skončili obhájci loňského prvenství družstvo Trimity Sport Academy (Jiří Mitáček, David Chrástecký, Petr Maňas, 1:21:20), třetí místo vybojoval tým Vereránů (Pavel Obr, Jan Dřevojánek, Pavel Vaigl, 1:24:04).

Valašskokloboucký Běhatlon dovedli na první pozici Tereza Šenkeříková, jež 500 metrů zaplavala za 6:52, Pavel Ovesný absolvoval 22 kilometrů cyklistiky za 43:22, Jiří Dohnal zaběhl 8 kilometrů v čase 27:51.

,,Chtěli jsme obsadit některou z medailových pozic. Nedokázali jsme však odhadnout sílu některých soupeřů,“ plánoval se svým týmem jeden z členů Běhatlonu Valašské Klobouky Jiří Dohnal.

Jeho tým letos těsné před startem získal velkou posilu. ,,Sestavu našeho družstva vyztužil biker Pavel Ovesný. S ním naše akcie ještě stouply,“ pochvaloval si Dohnal.

Běhatlonu se od začátku dařilo. Plavání zvládla skvěle v osobním rekordu a ve druhém nejrychlejším čase dne v bazénu čtrnáctiletá Brumovjanka Tereza Šenkeříková. Tím zajistila výbornou výchozí pozici před cyklistickou částí Pavlu Ovesnému.

,,Pavel se v průběhu jedenáctého kilometru probojoval do čela a při předávce před závěrečným během zajistil našem celku třiatřicetisekundový náskok,“ prozradil člen třetího úseku Běhatlonu  Jiří Dohnal.

,,Petr Maňas je ovšem velmi kvalitním běžcem. Nicméně díky rovnoměrnému tempu jsem si na obrátce na Třískách na něho vypracoval minutový náskok a od pátého kilometru už jsem věřil, že prestižní triatlonový závod na Valašsku letos vyhrajeme,“ radoval se Dohnal.   

V Brumově hodnotili také soutěž jednotlivců. Dramatický závod mužů vyhrál Robert Kocián (Titan Trilife Zlín 1, 1:29:43), před Slovákem Jánem Faltusem z Nové Dubnice (1:29:56). Bronzový byl René Slánský (Orel Valašské Klobouky, 1:30:01).

Závod žen suverénně ovládla Zdeňka Bednářová (Kolo – běžky 1,1:47:55), před Renátou Šmihálovou (Mountain horizons, 2:09:18).

Letošního ročníku Valašského triatlonu družstev se zúčastnilo 16 tříčlenných týmů a 17 jednotlivců.

V jednotlivých disciplínách dosáhli na nejrychlejší časy v plavání Pavel Obr (Veteráni, 6:48) a Tereza Lavičková (Zvonek Sport Valašské Klobouky 1, 6:39), v cyklistice Pavel Ovesný (Běhatlon Valašské Klobouky 1, 43:22) a Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky 1, 55:58 a v běhu Milan Zvonek (Zvonek Sport Valašské Klobouky 1, 26:59 a Vendula Machučová (Kolex Valašské Klobouky, 33:07)

TRIATLON

O triatlonového Morkovského chlapa se bude v sobotu bojovat v Morkovicích

Morkovice – V sobotu se v Morkovicích koná 21. ročník lidového triatlonu Morkovské Chlap. Pořadatelé Biketriatlon Morkovice, Sokol Morkovice a město Morkovice připravily tyto tratě: 200 metrů plavání 20 kilometrů cyklistiky a 5 kilometrů běhu. Vypsáno je 5 kategorií pro muže, 3 kategorie pro ženy, a také kategorie pro juniory a juniorky.

 Start závodu je na morkovickém koupališti ve 14 hodin. Prezentace končí v 13.30 hodin. Vyhlášení výsledků proběhne mezi 18. a 19. hodinou. Startovné pro seniorské kategorie je 400 Kč, pro juniory a juniorky 200 Kč. Očekává se účast zhruba 200 vyznavačů triatlonu.

,,Plavat se bude na koupališti v Morkovicích. Cyklistika se pojede na okruhu směrem na Slížany, Troubky a Litenčice. Závěrečný běh se poběží po asfaltové cestě z Morkovic do Počenic a zpět,“ představil závod jeden z pořadatelů Pavel Žák.

Loni do cíle Morkovského chlapa doběhlo 182 triatlonistů. Absolutním vítězem se stal Tomáš Procházka (PS Kroměříž), který první příčku vybojoval za čas 57:37. Závod žen vyhrála Helena Kotopulu (Titan Trilife Zlín, 1:00.26).