ATLETIKA

 Tomáš Navrátil vybojoval v prestižní Hornické desítce stříbrnou pozici

Kroměříž – Reprezentant AK Kroměříž Tomáš Navrátil vybojoval stříbrnou pozici ve 32. ročníku městského běhu Hornická desítka, když dosáhl v závodu dlouhém 10 kilometrů rozloženém do tří okruhů, času 31:31. Další kroměřížský atlet Tomáš Blaha skončil ve Frýdku-Místku v čase 32:31 na sedmém místě. Zvítězil v osobním rekordu časem 31:12 Marek Chrascina z TJ TŽ Třinec. Třetí příčku obsadil Robert Míč (Univerzita Brno, 31:12).

   ,,Na start hlavního závodu, v němž se první polovina každého okruhu běžela proti větru a druhá část každého kola naopak po nábřeží po větru, se postavilo 778 běžců a běžkyň. V prestižním podniku se ale letos sešla o něco menší konkurence, než v předcházejících letech. Proto jsem měl šanci bojovat o pódium a i o vítězství,“ prozradil Tomáš Navrátil.  

   Ten chtěl původně zvolit vyčkávací taktiku. ,,Tento záměr mi však nevyšel a naopak první kolo jsem udával tempo celého startovního pole. Od druhého kola se ale vpředu vytvořila čtyřčlenná skupina. Později na začátku třetího okruhu zrychlil tempo Marek Chrascina. Chvíli se mi ho dařilo udržet, ovšem třinecký vytrvalec byl silnější a dva kilometry před cílem se mi vzdálil. V závěru závodu jsem pak ještě musel odrážet ataky Roberta Míče a skvěle finišujícího Tomáše Lichého. Druhou příčku jsem ovšem uhájil,“ popsal vývoj závodu Navrátil.

   ,,Zisk stříbrné pozice v Hornické desítce je jedním z mých nejcenějších výsledků v letošní sezoně. Ve Frýdku-Místku jsem spokojený i s dosaženým časem,“ pochvaloval si běžec z Hané.

   Úspěchy barev Atletického klubu z Kroměříže na severu Moravy ještě zvýraznil veterán Ondřej Němec, který v mužské kategorii 60-64 let doběhl díky času 41:29 čtvrtý. Tuto společnost vyhrál Alexandr Neuwirth (AK Kopřivnice, 38:34), před Slovákem Robertem Berkym z Prievidze (40:22). Bronz získal Karel Kravčík (BK Ložiska Karviná, 41:18).

 ATLETIKA

V listopadovém Běhu na 2 míle od startu dominoval favorit Andrej Višněvský. Ženský triumf si do Kopřivnice odvezla Kristina Čablová

Zlín – Velmi dobrými podzimními časy se prezentovali nejlepší atleti v listopadovém Běhu na 2 míle ve Zlíně. Zajímavostí v krajském městě byl rovněž start Luis Pedro Romera Peréze z Guateamaly.

    Závod mužů vyhrál největší favorit Andrej Višněvský s domácího pořádajícího klubu Sri Chinmoy Marathon Team, který v Přílukách dosáhl na rovinaté trati dlouhé na 3,2 kilometru, času 10:33. Druhé místo obsadil v čase 10:51 domácí Jiří Kozubík z týmu Jurazub, o necelou sekundu zpět skončil třetí Karel Branka z Olomouce. Petr Veselský (Aspot Hulín, 10:58) bral čtvrtou příčku, Jan Adámek z Valašského Meziříčí obsadil za čas 11:05 pátou pozici.

    ,,Byl to hodně těžký závod. Ovšem hned po startu jsem si na čele vytvořil mírný náskok a ten se mi postupně podařilo navýšit na dvacet sekund,“ byl se svým vystoupením spokojený Andrej Višněvský.

    ,,Dneska jsem si zaběhl osobní rekord ve zlínských dvoumílových bězích. Hodně mi však pomohlo, že jsem na trati neustále bojoval s Karem Brankou,“ pochvaloval si stříbrný Jiří Kozubík.

    ,,Mám trochu problémy s kolenem. Při rychlém běhu mě toto zranění ale nelimituje,“ na nic se nevymlouval třetí v pořadí Karel Branka. Atlet z Hané si rovněž zaběhl osobní maximum na 2 míle.

   V závodu žen zvítězila při své premiéře v dvoumílovém běhu na předměstí Zlína Kristina Čablová z AK Emila Zátopka Kopřivnice (13:39), před Vinati Docziovou (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín, 13:54). Bronz získala zlínská Michaela Kolářová (Sanasport, 15:10). Čtvrtá byla Veronika Baťková (16:08), pátá doběhla Marcela Sklenářová (obě Zlín, 16:27).

   ,,Na trať do Příluk jsem se vrátila po delší pauze zaviněné zraněním zad. Proto jsem ráda i za zisk druhého místa. O deset let mladší Severomoravanka Čablová byla lepší,“ uznala kvality největší soupeřky Vinati Docziová.  

   Zlínský Běh na 2 míle byl tradičně specifický v tom, že se v něm na základě koeficientu Českého atletického svazu hodnotil také nejlepší výkon, v němž byl rozhodující poměr věku a výsledného času. V tomto měření sil brali prvenství veterán z krajského města jednapadesátiletý Bronislav Matouch (11:18) a 70letá Anežka Janečková (AK Zlín, 17:17).

   V Přílukách si na 800metrové trati zazávodily rovněž děti. Závod kluků ovládl Michal Sedláček (Zlín, 2:59), před otrokovickým Petrem Solařem (Solario Team, 3:11) a zlínským Tobiasem Riesslerem (3:31).

   Kategorii holek ovládla Klára Kolajová z AC Moravská Slávia Uherské Hradiště (3:10). Stříbrná byla se sedmadvacetisekundovou ztrátou Natálie Pavlenková ze Zlína, třetí skončila Markéta Ernestová (Titan Meniskus Lukov, 3:48).                  

 ATLETIKA

 V Morkovicích se v sobotu koná 3. ročník podzimního běhu

Morkovice – Klub Bike Triatlon Morkovice v sobotu pořádá 3. ročník Morkovského podzimního běhu. Start 11,5 kilometru dlouhého závodu, který má celkové převýšení 250 metrů, je v 11 hodin v morkovické Sokolské zahradě. Na stejném místě je i cíl. Pořadatelé připravili také osmikilometrový závod. Jeho účastníci uslyší startovní výstřel rovněž v 11 hodin.

V hlavním závodě jsou připravené celkem čtyři kategorie. Dvě pro muže a dvě pro ženy. Prezentace probíhá mezi 9 a 10.15 hodinou. Startovné je 100 Kč. ,,Trať vede po zpevněných cestách a lesních pěšinách. Hned po startu je na ní mírný dvoukilometrový kopec a pak následuje ostré kilometr a půl dlouhé stoupání s výběhem na vrchol Kleštěnec. Potom po následném seběhu k místu zvaném Strašná všichni krosaři po lesní a polní cestě doběhnou do cíle,“ informoval jeden z organizátorů závodu Pavel Žák.

Loni podzimní běh v Morkovicích vyhrál časem 41:25 Jakub Ambros z Kopřivnice. Mezi ženami brala prvenství díky času 1:00:25 reprezentantka Biatlonu Prostějov Eva Dvořáková.

 

BASKETBAL

Valašské Meziříčí potřebuje o víkendu ubránit střelce Žďáru nad Sázavou i celku Podolí

 

Valašské Meziříčí – Na Valašku se bude o víkendu hrát druholigový basketbal. Klub košíkové Valašské Meziříčí přivítá dva rozdílné soupeře. V sobotu se domácí tým od 17 hodin utká s předposledním kolektivem tabulky Žďárem na d Sázavou, v neděli Valaši v 10 hodin vyzvou celek Podolí, který v soutěži doposud prohrál pouze jeden zápas. Obě utkání se odehrají v tělocvičně Střední průmyslové školy stavební.

,,Oba souboje chceme samozřejmě vyhrát,“ plánuje odhodlaně domácí kouč Petr Nachtman. Jeho tým tradiční soupeře dobře zná. ,,Pokud však chceme v obou duelech uspět, tak musíme ubránit výborné střelce týmu z Vysočiny i družstva Podolí, kteří dávají v každém střetnutí hodně bodů. U Žďáru nad Sázavou jsou to zejména Michal Seidler a Tomáš Vavřínek, Podolí má vyrovnaný tým a spoléhá hlavně na Jana Wiednera, Šimona Wojnara a Petra Knetla,“ ví, kudy vede cesta k povedeným výsledkům Nachtman.

Vůdce valašskomeziříčské lavičky také věří, že jeho kolektiv bude o víkendu kompletní. ,,V posledním období nás sužovaly zdravotní neduhy. Většina hráčů už se však zotavuje a na domácí palubovce bychom měli nastoupit v téměř kompletní sestavě,“ hlásí domácí trenér.   

 FLORBAL

Proti brněnskému Hattricku hraje Hluk o čtvrtfinálový souboj se superligovými Vítkovicemi

Hluk – Poslední duel v osmifinálové skupině florbalového Poháru České pojišťovny mužů odehraje ve čtvrtek družstvo Spartaku Hluk. Pokud v něm celek ze Slovácka porazí Hattrick Brno, tak postoupí do čtvrtfinále soutěže. Pro domácí tým zápas podzimu ve sportovní hale v Boršické ulici začne ve 20 hodin.

,,Brněnský Hattrick se v posledních letech snaží postoupit do superligy. Dvakrát ovšem neuspěl v baráži. Družstvo je postavené na hráčích, kteří prošli Bulldogsem Brno. Ti proto mají zkušenosti s těžkými zápasy,“ představil dalšího silného soupeře v letošním ročníku národního poháru domácí hrající kouč Pavel Rochovanský.

Brňané se však v letošní prvoligové sezoně výsledkově trápí. ,,V jejich sestavě se zatím zkušení hráči sehrávají s těmi mladými,“ tuší hlavní příčinu dosavadních nezdarů v letošním ročníku první ligy Rochovanský.

Brno se přesto snaží převádět moderní, rychlý florbal na míčku postavený na kombinaci. ,,Naší kvalitou se proto Jihomoravanům nemůžeme ani zdaleka srovnávat. Na hrací ploše ale necháme všechno. Naší největší zbraní by měla být bojovnost, nasazení a koncentrace na celé střetnutí. V obraně se musíme vyvarovat chybám a v útoku je nutné, abychom byli produktivní. Podržet nás musí rovněž gólman,“ ví, kudy vede cesta k úspěchu Hlučanů jejich trenér.

Slovácký tým by měl do důležitého souboje nastoupit kompletní včetně kapitána Janče, který léčil malou virózu. ,,Hattrick Brno je v duelu jasným favoritem. My se ovšem o postup do čtvrtfinále porveme. V něm bychom se utkali se superligovými Vítkovicemi,“ slibuje Pavel Rochovanský.

FLORBAL

Rožnov pod Radhoštěm si oblíbil dlouhé zápasy. V Telnici rozhodl nájezdy Lukáš Kratochvíl. S Kopřivnicí Valaši padli v prodloužení

Rožnov pod Radhoštěm – Dva prodloužené zápasy mají za sebou v posledních dvou kolech Národní ligy florbalisté Rožnova pod Radhoštěm. V jednom z nich uspěli a to Valachům zajistilo pobyt v horní polovině tabulky soutěže. V dalším utkání rožnovské družstvo nastoupí v pátek od 17 hodin v Náchodě.

 V 8. kole si Rožnov pod Radhoštěm přivezl cennou výhru 7:6 po nájezdech z Telnice. Na jihu Moravy ale běžela sedmá minuta a Valaši tam prohrávali 2:0. V devětadvacáté minutě Telnice vedla 4:1 a ještě na začátku pětapadesáté minuty drželi domácí jednogólový náskok 6:5. Přesto hosté utkání vyhráli. O vyrovnávací branku na 6:6 se postaral Viktořík a poté rozhodující nájezd proměnil nejlepší hostující hráč Lukáš Kratochvíl.

 ,,Bylo to pro nás těžké utkání, protože nám to na palubovce ve sportovní hale v Tuřanech, kde se duel hrál, hodně klouzalo. Ovšem i za nepříznivého stavu jsme věřili, že zápas zvládneme. Telnice nám ale cestu za dvoubodovým ziskem díky několika vyloučení usnadnila. V oslabení totiž domácí tým vypadl z tempa,“ uznal kouč Valachů Pavel Barabáš.  

V 9. kole rožnovský kolektiv podlehl Kopřivnici 4:5 v prodloužení. Domácí s nepříjemným soupeřem prohrávali 0:1, 1:2 a 2:3. Ovšem necelých pět minut před koncem základní hrací doby vedli 4:3. Za hosty ovšem Kresta vyrovnal na 4:4 a v páté minutě prodloužení zajistil Kopřivnici vítězství Opatřil.

 ,,V pohledném zápase zvládli Severomoravané duel dobře takticky. Proto nás nepouštěli do naší hry. V utkání však bylo několik zlomových momentů. Po první třetině jsme mohli prohrávat třígólovým rozdílem. Naopak ve třetí části jsme mohli střetnutí rozhodnout v náš prospěch. V prodloužení už byla Kopřivnice šťastnější,“ konstatoval po sobotním souboji Pavel Barabáš. 

Výsledky 8. a 9. kola:

TELNICE – ROŽNOV POD RADHOŠTĚM 6:7 (3:1, 1:1, 2:4, - 0:1) po nájezdech

Branky Rožnova pod Radhoštěm: Kratochvíl 2, Červený, Novosad, Doležel, Viktořík, vlastní.

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – KOPŘIVNICE 4:5 (1:1, 2:2, 1:1, - 0:1) v prodloužení

Branky Rožnova pod Radhoštěm: Krhut, Kittel, Doležel, Novosad.

Sestava: Obšívač, Jánský – Zimmer, Knebl, Slovák, Hegar, Kostelecký, Burýšek, Žniva, Novosad, Štůsek, Kratochvíl, Červený, Krhut, Doležel, Kittel, Kristek, Barabáš, Viktořík, Dvořák.          

FLORBAL

Vsetín po zbytečné ztrátě v Jihlavě rozstřílel Aligátorky z Moutnice

Vsetín – Třetí cennou výhru si v letošní sezoně připsaly prvoligové florbalistky Vsetína. Smířit se však musely i s pátou porážkou. V tabulce jsou Valašky na sedmé příčce. V dalších duelech se o víkendu vsetínské družstvo představí v domácí sportovní hale Na Lapači. V sobotu od 14 hodin přivítá tým SK Jihlava a v neděli v 10 hodin vyzve zatím jasného lídra soutěže Bulldogs Brno.

V 7. kole Vsetím prohrál na palubovce celku FBŠ Jihlava 1:2. ,,Utkání jsme dobře rozehráli. V osmnácté minutě jsme se po ráně Martinkové ujali vedení. Bohužel za osm sekund Hadrabová vyrovnala na 1:1. Vítěznou branku Jihlavy pak ve druhé třetině zařídila Šťastná,“ upozornil na gólové momenty hostující trenér Michal Kvapil.

Toho porážka s posledním kolektivem tabulky samozřejmě mrzela. ,,Celek z Vysočiny ale duel zvládl dobře takticky. My jsme si nedokázali poradit s jeho skvěle organizovanou obranou,“ uznal Kvapil.

V následujícím 8. kole si ovšem Valašky nepříznivý výsledek vynahradily vysokou výhrou 11:6 nad Aligátorkami z Moutnice. ,,Hodně nám pomohlo, že jsme si v desáté minutě po brankách Strnadové, Maštalířové a Seevaldové vypracovali tříbrankový náskok. Ten se nám pak do konce střetnutí podařilo ještě navýšit na pětigólový rozdíl,“ pochvaloval si vsetínský kouč, kterému se výkon jeho svěřenkyň na jihu Moravy zamlouval.

,,Konečně se nám podařilo prolomit střeleckou smůlu. K našemu úspěchu pomohl hattrick Terezy Goláňové. Zápas se povedl rovněž Nikol Šobáňové, Evě Urbáškové a Michaele Strnadové. Pochvalu však zaslouží celé družstvo,“  potěšilo vítězství nad pátým družstvem soutěže Michala Kvapila.

Výsledky 7. a 8. kola:

FBŠ JIHLAVA – FLORBAL VSETÍN 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branka Vsetína: Martinková.

MOUTNICE – FLORBAL VSETÍN 6:11 (2:4, 1:4, 3:3)

Branky Vsetína: Goláňová 3, Strnadová 2, Šobáňová 2, Maštalířová, Seevaldová, Urbášková, Gajdošová.

Sestava: Šimková, Franková – Hnátková, Goláňová, Martinková, Halaštová, Šobáňová, Mikšíková, Seevaldová, Urbášková, Sedláčková, Pavlicová, Gajdošová, Strnadová, Dědková.

TENIS

Podzimní debly na Vršavě ovládli Severomoravané Petr Vrba s Miroslavem Petruželou

Zlín – Severomoravská dvojice Petr Vrba, Miroslav Petružela (Lipník na Bečvou, Daskabát u Olomouce) zvítězila v tenisovém turnaji ve čtyřhře amatérů nad padesát let Podzimní debly na Vršavě. Nejlepší pár ve Zlíně porazil v podniku zařazeném do celoroční české série Senior‘s Tour 2017, v semifinále Petra Handlíře s Janem Nahodilem (Brno, Valašské Klobouky) 6:4 a ve finále překonal Dušana Machalu s Josefem Kučírkou (Zlín, Valašské Meziříčí) rovněž 6:4. Ve druhém semifinále Machala s Kučírkou udolali reprezentanty Vyškova Josefa Táborského s Ladislavem Jůnem 6:4. V zápase o 3. místo Táborský s Jůnem vyhráli nad Handlířem s Nahodilem 7:5.

 ,,Turnaje, v němž byla k vidění spousta dramatických a zajímavých utkání, se zúčastnilo třináct deblů. Potěšil mě velký zájem tenistů ze Slovenska,“ pochvaloval si ředitel celého okruhu Jan Nahodil.

Ten také uznal, že Vrba s Petruželou vyhráli zaslouženě. ,,Sehraný vítězný pár, který se dobře doplňoval, předváděl pestrý tenis. Severomoravané nedělali téměř žádné chyby a jejich největší předností byla přesná hra na síti,“ chválil nejlepší dvojici Nahodil.

 V halovém deblovém antukovém turnaji ve Zlíně se hrála také Soutěž velké útěchy (o 5. místo). V ní ve finále zdolali Karel Křen s Miroslavem Blažem (Luhačovice, Trenčín) zlínskou dvojici Petr Polák, Dalibor Novák 6:4. ,,Zápas rozhodla deblová kvalita Blaža na síti. Ovšem ani Křen za svým spoluhráčem nezaostával. Luhačovický matador byl naopak bezchybný ve hře od základné čáry,“ vyzdvihl dobře složenou dvojici hlavní organizátor Podzimních deblů na Vršavě Jan Nahodil.

 Soutěž malé útěchy (o 9. místo) ovládli Slováci z Ilavy Peter Mišík, Luboslav Turza. Ti si ve finálovém střetnutí poradili s Pavlem Remiášem s Pavlem Saturkou (Ostrava, Jihlava) 6:2.