ATLETIKA

Tomáš Navrátil vybojoval ve 121. ročníku Běchovic v osobním rekordu na deset kilometrů šesté místo.   

 Kroměříž – Na 121. ročník závodu Běchovice - Praha bude určitě rád vzpomínat reprezentant AK Kroměříž Tomáš Navrátil. Ten v nejstarším silničním běhu v Evropě obsadil časem 31:54 šesté místo. Vítězství v zároveň mistrovství republiky v silničním běhu na 10 kilometrů vybojoval Jakub Zemaník (SSK Vítkovice, 30:46), před Lukášem Olejníčkem z Univerzity Brno (31:33). Bronzovou medaili bral za čas 31:36 Jan Kreisinger (Sportovní klub Studenec).

 ,,Na tento závod jsem se důsledně připravoval. Po loňské premiérové účasti jsem chtěl na trati mezi Běchovicemi a Prahou vylepšit umístění a především čas. Doufal jsem, že bych mohl skončit do desátého místa. Po zveřejnění startovní listiny jsem tomu ale příliš nevěřil,“ přiznal Tomáš Navrátil.  

Ten závod rozběhl svižně. ,,Tempo mi vyhovovalo. Postupně odpadávala spousta soupeřů a po dvou kilometrech zůstala vpředu devítičlenná skupina. Na čtvrtém kilometru zrychlil pozdější vítěz Zemaník a vytvořil si náskok, který neustále navyšoval. Proti větru se pak čelo roztrhalo, mě se s Kreisingerem podařilo dotáhnout do  skupiny, v níž se  bojovalo o druhou až šestou příčku. Následné tempo, které udával Pavlišta, jsem s českou špičkou vydržel až na vrchol Hrdlořezského kopce.  Při náběhu na Žižkov jsem však začal skupinu přede mnou pomalu ztrácet. A když zrychlili v souboji o zbývající medaile Olejníček, Kreisinger, Pavlišta a Sádlo, nebyla už šance se do ní vrátit. Proto jsem poslední kilometr běžel sólo na šesté pozici,“ popsal vývoj letošních Běchovic Navrátil.

 Atlet z Hané se však z hlavního města vrátil velmi spokojený. ,,Čas pod dvaatřicet minut a osobní rekord na deset kilometrů jsem nečekal. Poctivá příprava s radami od trenéra Ondřeje Němce se mi tak vyplatila,“ pochvaloval si Tomáš Navrátil.  

Druhý zástupce kroměřížského atletického oddílu Tomáš Blaha skončil v čase 33:39 dvacátý.   

ATLETIKA

Pozor! Na sobotní Noční běh v Holešově čelovky sebou

 Holešov – Seriál večerních běhu 2017 zakončí v sobotu 2. ročník Nočního běhu v Holešově. Start 10 kilometrů dlouhého závodu je v 19.30 hodin v holešovské Zámecké zahradě. Na stejném místě je také cíl. Prezentace probíhá od 17 do 19 hodin. Poběží se na okruhové trati směrem na Holešovské rybníky, Želkov a Dobrotice. Krosaři mají možnost poměřit síly ve čtyřech mužských a čtyřech ženských kategoriích. Zazávodit si můžou i tandemy mix složené z jednoho muže a jedné ženy bez rozdílu věku. V povinné výbavě nařízené pořadatelem závodu jsou však vzhledem k večernímu času čelovky. Od 18 hodin je ještě připravený rodinný charitativní běh. Ten měří 500 metrů.

V loňském roce prvenství v Holešově vybojovali Petr Konečný z Univerzity Brno (36:33) a Adéla Esentierová z Baláž Teamu Ostrava (41:49).   

Stolní tenis - turnaj ve Slavičíně
Stolně tenisový zápisník Lubomíra Hotaře

ATLETIKA

V Uherském Hradišti se poběží 60. ročník Slováckého běhu

Uherské Hradiště – Jubilejní 60. ročník mezinárodního městského Slováckého běhu se uskuteční v neděli v Uherském Hradišti. Trať tradičního podzimního podniku pořadatelé připravili v okolí Masarykova náměstí. Vypsáno je celkem dvacet kategorií. Všechny mají start i cíl u domu knihy Portal. Součástí sportovního dne na Slovácku je i od 12.45 hodin lidový nesoutěžní běh. Nejmladší žactvo začne svoje závody v 9.15 hodin. Start hlavního desetikilometrového závodu mužů je ve 12 hodin. Ženy vyběhnou na trať v 11.25 hodin. Startéry jsou Jaroslav Sabák a Miroslav Jurek.

Loni v Uherském Hradišti dominovali Keňané. Maina Joel Mwangi v 10 kilometrů dlouhém závodě zaběhl čas 29:58. Mezi ženami Betty Chepleting zvládla 5 kilometrů v čase 17:05. 

CYKLISTIKA

Jiří Hradil a Tomáš Galuška ovládli ve Slezském poháru Paskovský kriťák

Zlín – Na další dobré výsledky dosáhli ve Slezském poháru silničních cyklistů reprezentanti klubu FORCE KCK Cykloteam Zlín. V sedmnáctém podniku letošní sezony, kterým byl 11. ročník Paskovského kriťáku, vybojovali zlaté příčky Jiří Hradil v kategorii třicátníků a Tomáš Galuška ve společnosti čtyřicátníků.

 Jiří Hradil v závodu rozloženém do 24 okruhů získal 43 bodů. Druhý v pořadí Lukáš Heinrich z Opavy získal 18 bodů. Jiří Slavík obsadil bronzovou pozici (15 bodů) a Michal Hradil bral čtvrté místo (oba FORCE KCK Cykloteam Zlín, 11 bodů). ,,Jeden okruh měřil 1200 metrů,“ upozornil Jiří Hradil.

Ten zvolil dobrou taktiku. ,,Vzhledem k velmi deštivému počasí a technické trati bylo důležité pohybovat se co nejvíc na špici pelotonu. To se mi s Jiřím Slavíkem a Michalem Hradilem dařilo. Rovněž mi vycházely prémiové spurty,“ pochvaloval si vítěz kategorie třicátníků.

 Čtyřicátníci jeli závod na 15 kol a Tomáš Galuška se blýskl ziskem 58 bodů. Stříbrný byl Vlastimil Mlynář (ACS Drak Vrbno, 44 bodů), třetí dojel Martin Hrubý (SK Bigbike, 33 bodů).

Na Frýdeckomístecku se ještě představili tři jezdci zlínského FORCE KCK Cykloteamu. Ladislav Pelc mezi padesátníky obsadil stříbrnou příčku, Radomír Zvoníček skončil ve společnosti padesátníků šestý a Ivo Odvárka v hlavní mužské kategorii do 29 let sedmý.   

CYKLISTIKA

Na Ploštině se při závodu horských kol poběží také do schodů

 Ploština – V sobotu se na Ploštině pojede závod horských kol Memoriál Josefa Valčíka. Ten je zároveň posledním sedmým podnikem Valašskokarpatské cyklotour 2017. Pořadatelé z Orla Drnovice vypsali celkem devatenáct kategorií od nejmladšího žactva až po veterány. Bikeři si to rozdají podle věku na tratích od 100 metrů až po 12,5 kilometru. Prezentace pro dětské kategorie, které startují v 10.30 hodin, probíhá mezi 8.30 a 10 hodinou. Prezentace pro seniorské a juniorské kategorie končí v 12.30 hodin. Start hlavního 12.5 kilometru dlouhého hlavního závodu mužů je ve 13 hodin před muzeem na Ploštině. Ženy uslyší startovní výstřel ve 14 hodin. Pro ně je připravený desetikilometrový závod. Cíl je na stejném místě.

 ,,Závod bude probíhat na kopcovitém dvou a půl kilometrovém okruhu. Zhruba z jedné třetiny se pojede po asfaltové cestě, ze dvou třetin pak v terénu. Na trati se v každém okruhu poběží také do 14 schodů a bikeři musí překonat rovněž jedno desetiprocentní stoupání,“ prozradil hlavní organizátor Josef Častulík.

Ten na Ploštině očekává zhruba 120 vyznavačů měření sil na horských kolech.

Vítězství na Valašsku obhajují Milan Zvonek a Silvie Zvonková. 

FLORBAL

V poháru rozhodl Hluk souboj s Havířovem v první třetině. Vsetín dohnalo k postupu 150 nadšeně povzbuzujících diváků

Region – Velkým úspěchem regionálních týmů skončily zápasy 4. kola florbalového Poháru České pojišťovny mužů.

Hluk porazil Pegres Havířov 10:7. O výhře domácích nad zvučným soupeřem se rozhodlo už v první třetině, kdy si Hlučané vypracovali vedení na 4:1 a 5:2. To Slovácký celek uklidnilo a ten ve zbytku střetnutí už v pohodě dovedl zápas do povedeného konce. ,,Měli jsme větší touhu po vítězství. Hráči po celý průběh utkání dodržovali pokyny. Navíc jsme byli produktivní v koncovce. Severomoravané nám ovšem naši roli usnadnili. Zejména v defenzívě hráli špatně,“ hodnotil duel vedoucí kolektivu z Hluku David Vlachopulos.

Vydařenou partii má za sebou také Vsetín, který pokořil tým Eagles Orlová 6:3. ,,Ještě na začátku druhé třetiny jsme prohrávali 1:2. Potom nás však 150 nadšeně povzbuzujících diváků dohnalo ke skalpu favorita. Ve čtyřiatřicáté minutě jsme otočili stav na 6:2 a tím se nám podařilo odrazit odpor nepříjemného protivníka,“ radoval se z velmi cenného výsledku vsetínský forvard Patrik Seevald.

 V 5. kole se bude hrát už o postup do osmifinálové skupiny. Hluk vyzve tým z Národní ligy Kopřivnici a Vsetím poměří síly se superligovým družstvem FBC Ostrava

Výsledky 4. kola Poháru České pojišťovny 2017-2018

SPARTAK HLUK – PEGRES HAVÍŘOV 10:7 (5:2, 1:1, 4:4)

Branky Hluku: Olbert 2, Šimíček 2, Holý, Rochovanský, Martin Krchňáček, Jílek, Duda, Janča.

Sestava: Podškubka – Duda, Petlan, Olbert, Rochovanský, Janča, Pavel Krchňáček, Kaňovský, Šimíček, Jílek, Martin Krchňáček, Kovář, Holý, Tuhý.

FLORBAL VSETÍN – EAGLES ORLOVÁ 6.3 (1:2, 3:0,2:1)

Branky Vsetína: Seevald, Novosad, Březík, Adámek, Zajíc, Horák.

Sestava: Pinďák – Polách, Hušť, Trčka, Macek, Zajíc, Vítek, Březík, Žůrek, Zábranský, Novosad, Seevald, Horák, Látal, Adámek.    

 FLORBAL

Nováček první ženské florbalové ligy Vsetín začal sezonu výhrou v Jihlavě

Vsetín – Důstojným způsobem začalo sezonu v 1. florbalové lize žen družstvo Vsetína. Nováček soutěže z úvodních dvou kol vytěžil na plochách soupeřek tři body a v tabulce mu tak po 2. kole patří šestá příčka.

Valašky nejprve vyhrály v Jihlavě 5:4. Zápas na Vysočině byl od začátku vyrovnaný. Domácí od páté minuty vedli 1:0. V desáté minutě Vsetín po trefách Maštalířové a Mikšíkové obrátil stav na 1:2. V dalším průběhu střetnutí to bylo 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, aby v poslední třetině Seevaldová a Urbášková definitivně strhly vítězství na stranu hostů.

,,Úvodní dvě třetiny jsme byli nervózní. Poté jsme se ale rozehráli k dobrému výkonu a vybojovali jsme první tři body v soutěži,“ potěšil výsledek vsetínského trenéra Michala Kvapila.

V následném duelu jeho kolektiv prohrály na půdě Bulldogsu Brno 2:4. Také souboj v Brně měli hosté dobře rozehraný a ještě ve dvaačtyřicáté minutě vedli 2:1. Závěrečná fáze zápasu však patřila Buldočkám, které třemi góly obrátily skóre na 4:2.

,,Domácí byli v utkání favoritem. My jsme v Brně sbírali zkušenosti. Naše taktika byla postavená na pozorném bránění. Škoda, že se nám v pohledném střetnutí nepodařilo vybojovat alespoň remízu,“ mrzela těsná porážka Michala Kvapila.

Výsledky 1. a 2. kola:

SK JIHLAVA – FLORBAL VSETÍN 4:5 (2:2, 2:1, 0:2)

Branky Vsetína: Maštalířová, Mikšíková, Pavlicová, Seevaldová, Urbášková.

BULLDOGS BRNO – FLORBAL VSETÍN 4:2 (0:1, 1:1, 3:0)

Branky Vsetína: Seevaldová, Šobáňová.

Sestava: Šimková, Ištvánková – Hnátková, Maštalířová, Goláňová, Marečková, Pavlicová, Halaštová, Jakubkovičová, Šobáňová, Mikšíková, Jašková, Dědková, Seevaldová, Urbášková, Gajdošová, Sedláčková. 

krajský fotbalový přebor žen Říkovice - Holešovské holky
Fotbalový zápisník Lubomíra Hotaře

FLORBAL

Třicetiletý forvard Slavičína Pavel Janček vstřelil na startu sezony osm gólů

Slavičín – Z poloviny úspěšné bylo na startu nové sezony ve Zlínské florbalové lize mužů družstvo SK Snipers Slavičín.

V 1. kole Valaši podlehli týmu 1. AC Uherské Brod 4:8. ,,Favoritovi jsme dlouho vzdorovali. Na konci první třetiny jsme ovšem inkasovali tři branky. O osudu střetnutí se pak definitivně rozhodlo ve druhé části, kdy se sice hra vyrovnala, přesto jsme dostali další tři góly. V závěrečném dějství tempo zápasu opadlo a my jsme se z brejkových akcí konečně prosadili i v koncovce. Na odvrácení porážky to ale nestačilo,“ konstatoval univerzál Valachů Ondřej Vaculík.

Ve 2. kole slavičínský kolektiv rozstřílel céčko Hluku 12:2. ,,Utkání jsme odehráli s devíti hráči v poli. Hlučané však nastoupili pouze se sedmi florbalisty. To se také projevilo na výsledku. Brzy jsme si vypracovali šestibrankový náskok a potom už jsme si duel užívali. Souboj se Slováckým celkem se povedl třicetiletému forvardovi Pavlovi Jančekovi, který v zápase vstřelil pět gólů,“ potěšila alespoň jedna výhra na startu nové sezony Vaculíka.

Výsledky 1: a 2. kola:

 SLAVIČÍN – 1. AC UHERSKÝ BROD 4:8 (0:3, 0:3, 4:2).

Branky Slavičína: Janček 3, Pinďák.

SLAVIČÍN – HLUK C 12:2 (6:0, 2:1, 4:1)

Branky Slavičína: Janček 5, Studeník 2, Kunc 2, Pinďák, Boček.

Sestava: Zlámal – Kunc, Studeník, Vaculčík, Vaculík, Janček, Papež, Čuč, Fojtík, Boček, Pinďák. 

HOKEJ

Hokejoví junioři Zlína nečekaně ztratili body s Olomoucí

 Zlín – Nečekanou porážku muselo strávit v 7. kole juniorské extraligy mužstvo Aukro Berani Zlín. Mladí ševci podlehli Olomouci a v tabulce tak klesli na dvanáctou příčku. V dalších kolech se zlínský tým znovu představí domácím divákům. V pátek přivítá Jihlavu a v sobotu změří síly s Kometou Brno. Oba zápasy na stadionu Luďka Čajky začínají v 17 hodin.

 Zlín Kohoutům z Olomouc podlehl 4:5. Pro domácí se utkání od začátku nevyvíjelo příznivě. Od 12. minuty prohrávali 0:1 a v dalším průběhu střetnutí pak 1:3 a 2:4. Mezi 50. a 54. minutou ale Augustin dvěma trefami vyrovnal na 4.4. Poslední slovo však měli znovu Hanáci. V sedmapadesáté minutě jim Tomaník zajistil vítězství.

,,V souboji s Hanáky jsme měli bodovat. V zápase s celkem tabulky jsme byli lepší. Soupeře jsme herně přehrávali, ovšem z výhry se nakonec radoval šťastnější tým,“ konstatoval zlínský forvard Michal Kenša.

Ten však uznal, že jeho mužstvo nepodalo ideální výkon. ,,Vyprodukovali jsme několik zbytečných pozičních chyb v defenzívě. Rovněž jsme se nedokázali vypořádat s olomouckou důraznou hrou do těla. Některé zákroky hostů ale byly za hranicí pravidel,“ uvedl ještě Kenša.

Výsledek 7. kola:

 AUKRO BERANI ZLÍN – OLOMOUC 4:5 (1:1, 1:2, 2:2)

Branky Aukro Berani Zlín: Dluhoš 2, Augustin 2.

Sestava: Huf (Šimonů) – Martínek, Augustin, Gazda, Gába, Dluhoš, Budil, Jenáček, Marek – Hefka, Mikulec, Václavek, Kočica, Čechmánek, Dlabaja, Karafiát, Gago, Kenša.    

HOKEJBAL

Start Malenovic v Moravské hokejbalové lize režíroval pětigólový kanonýr Adam Hruboš  

Malenovice – To byla jízda!. Celek HBC Malenovice začal po čtyřech letech zase hrát regionální hokejbalovou soutěž. Letos se přihlásil do Moravské ligy a hned v prvním kole se postaral o kanonádu.

 Malenovický kolektiv rozstřílel béčko Bulldogsu Brno 12:0. Domácí před velmi slušnou návštěvou 105 diváků od začátku zápasu svého soupeře nešetřili. Ve čtvrté minutě vedli po gólech Skyby a Hruboše 2:0. Ve čtrnácté minutě to bylo po dalších trefách znovu Hruboše a Medřického 4:0. Malenovice si i zbytek střetnutí užívali, a protože se jim dařilo v útoku i obraně, tak se postarali o rekordní výsledek.

,,Na první utkání sezony jsme se sešli v téměř kompletní sestavě. Chyběli pouze Svozil, Kulička, Vingárek a Foltýn. Mužstvu nechyběla chuť do zápasu a hned od prvního střídání bylo vidět, že jsme po všech stránkách lepší než soupeř. Duel, v němž jsme Brňany přestříleli 48:9, rozhodla naše větší hokejbalová kvalita,“ pochvaloval si start do nového ročníku Moravské ligy obránce vítězného celku Martin Novák.

V dalším střetnutí se Malenovice znovu představí na domácí ploše. V neděli od 15 hodin v Lopik Aréně vyzvou mužstvo HBC Flyers Jihlava.   

HBC MALENOVICE – BULLDOGS BRNO B 12:0 (4:0, 5:0, 3:0)

Branky: Hruboš 5, Medřický 2, Hladký 2, Skyba, Machuta, Košatka.

Sestava: Polišenský (Chlup) - Machuta, Langer, Skyba, Novák, Březík, Černý, Mramorenský, Šimíček – Havlík, Hruboš, Hladký, Huťka, Ševčík, Medřický, Brázdil, Nohal, Košatka.    

TRIATLON

Vabroušek si v Ironmanu v Madridu vyzkoušel cyklistiku na trati slavné Vuelty 

Malenovice – Petr Vabroušek obsadil jedenácté místo v Ironmanu v Madridu, když dosáhl v posledním závodu evropské Challenge Tour na klasických tratích 3,8-180-42,2 kilometru, času těsně nad devět hodin a pětatřicet minut. Zvítězil Belgičan Van Houtem, před Kramerem z Německa. Bronzový skončil domácí Alejandra Santamaria.

 ,,Závod startoval v horách na sever od Madridu v nadmořské výšce 1000 metrů. Plavalo se v jezeře s teplotou vody patnáct stupňů. Cyklistika nás v nádherných stoupáních, kde se jezdí i horské etapy Vuelta, vyvedla až do výšky 1860 metrů nad mořem. Celkově jsme během ní překonali převýšení 3200 metrů. Závěrečný běh pak probíhal přímo v Madridu s cílovým výběhem do Puerta del Sol v centru hlavního španělského města,“ představil náročného Ironmana Vabroušek.

Ten byl ve skvělé konkurenci po plavání patnáctý. ,,Tentokrát jsem se v úvodní části závodu cítil jako ryba ve vodě,“  potěšilo reprezentanta zlínského klubu Titan Trilife, jemuž se i později dařilo.

 ,,Na kole na vrcholu prvního dlouhého stoupání už jsem byl jedenáctý. Nicméně v těžkých sjezdech jsem doplácel na skutečnost, že jsem si trať předem nemohl projet. Nechtěl jsem v nepřehledných serpentinách riskovat, a proto jsem na závěrečný maraton vybíhal ze čtrnácté pozice. Na dvacátém kilometru závěrečného běhu jsem se znovu probojoval na jedenácté místo. Ale v tomto úseku mi bylo jasné, že výš už to nepůjde. A tak jsem si ve druhé polovině maratonu trochu víc užíval atmosféru nádherného, ale náročného závodu,“ prozradil Petr Vabroušek.

Ten byl ve Španělsku s výkonem ve všech disciplínách spokojený. ,,Konečný výsledek je však pro mě trochu zklamáním. V Madridu jsem chtěl skončit v Top 10,“ přiznal se nejlepší český Ironman.

Vabroušek si ovšem dlouho neodpočine, protože příští sobotu se postaví na start dalšího těžkého podniku. Ve 3. ročníku Wintermana na trati mezi Děčínem a Ještědem to bude jeho další test ironmanové odolnosti. Do Krušných hor se však železný muž z Malenovic těší, protože tam oba předchozí ročníky vyhrál.

                                                              Lubomír Hotař                   

 

.