Volejbalistky v prvním kole nového ročníku čekala velká neznámá v podobě nováčka soutěže. Z ní se vyklubal juniorský tým extraligového VK Prostějov, který tvořily hráčky, jež ještě na jaře hrály nejvyšší juniorskou soutěž.

Vsetín nasadil do úvodního setu omlazenou sestavu. Na nahrávce dostala šanci Natálie Štachová a na bloku Anna Kabeláčová. První sada byla ve znamení nervozity a řady chyb, Vsetíňanky se také sžívaly s neznámým prostředím haly Národního sportovního centra, kde zatím ještě nehrály. Vše vyústilo v porážku Austinu poměrem 18:25. Ve druhé sadě se hra vyrovnala, za stavu 20:20 však přišly tři chyby Vsetína a domácí hráčky nakonec zvítězily 25:23.

Za nepříznivého stavu 0:2 na sety sáhl vsetínský trenér Jiří Žůrek do sestavy a vsadil na zkušenost. Na nahrávku nastoupila kapitánka Evjáková, Mikulajová se posunula ze smeče na blok a její místo zaujala Adamcová. To se ukázalo jako správný krok. Hned v následující sadě totiž začaly Vsetíňanky své soupeřky jasně přehrávat. Po setech 25:14 a 25:12 zápas zamířil do tiebreaku, v němž Austin opět dominoval a dokonal tak obrat, když zvítězil 15:8 a celkově 3:2.

Odveta už byla jasnou záležitostí Vsetína. Ke kvalitním výkonům se rozehrály především Klimešová, Jasná a Mikulajová. Trenér Žůrek dal opět možnost i mladým hráčkám, které se na rozdíl od ranního utkání uklidnily a podaly výkon, za který se nemusí stydět. Vsetín postupně vyzkoušel více možností sestav a na hřišti se vystřídaly všechny hráčky. Prostějov se jen těžko bránil útokům Austinu podporovaným kvalitním servisem a dobrou obranou v poli. Za necelou hodinu tak bylo hotovo a na Vsetín putovaly další tři body.

Názor trenéra Jiřího Žůrka: Ranní utkání bylo z naší strany v úvodních dvou setech velmi nervózní, a to nejen ze strany mladých hráček. Nakonec jsme to zvládli a vyhráli. V odvetě domácí tým příliš nekladl odpor, naše mládí se také zklidnilo a splnilo očekávání. Své místo na hřišti tak určitě bude mít i v dalších zápasech.

Prostějov B - VK AUSTIN 2:3 (18,23,-14,-12,-8), 0:3 (-7,-15,-11)

Sestava Vsetína: Daniela Adamcová, Petra Evjáková, Dagmar Jasná, Anna Kabeláčová, Michaela Klimešová, Nikola Kostková, Adéla Krchňáková, Jana Mikulajová, Natálie Štachová, Martina Žůrková. Trenér: Jiří Žůrek.