Při Barumce se ve Star Rally Historic představí divákům osmatřicet automobilových krasavců ze sedmdesátých a osmdesátých let.

Diváci uvidí přímo na trati legendární vozy známé z dřívějších ročníků Barumky: Lancii Delta HF Integrale, Fiat 131 Abarth, Audi Quattro A2, Mercedes Benz 450, Mini Morris Clubman 1275 GT nebo i tři Trabanty 601. Celkem osmatřicet automobilů, kterým věk neubral na kráse, projede všechny erzety bez měření času. Škodu 130LR s pořadovým číslem H33 osedlá Viktor Mechl z otrokovického Barum Teamu retro se svým bratrem, spolujezdcem Ondřejem.

„Barumku jsem si poprvé vychutnal jako školák, když mi bylo sedm. Chodili jsme s klukama k malenovickému hradu a obdivovali legendární škodovky stotřicítky, lancie nebo fiaty. Škoda 130RS vždy byla a je moje srdeční záležitost. Chtěl jsem s ní jet i při letošní Barumce, ale nepodařilo se nám ji sehnat. Připravili jsme ale o generaci novější Škodu 130LR,“ popsal svůj vůz Viktor Mechl.

Jezdec: Cítíme každý výmol

„Jsme amatéři, jezdíme většinou rallie, kde není potřeba licence. Před Star Rally Historic jsme půl roku museli řešit různé administrativní záležitosti a logistiku. Do auta jsme sedli teprve před týdnem. Jak se s ním jezdí? Má proti dnešním automobilům velké nároky na řidiče. Nejsou v něm posilovače řízení ani brzd, a tak všechno cítíte. Každý výmol škube s volantem,“ popsal Viktor Mechl své zážitky z tréninku, který s bratrem absolvoval především v okolí Hvozdné a na letišti u Biskupic. Auto jim na letošní Barumku půjčil kamarád.

„Naše škodovka bude v barvách Barum teamu z let 1985 – 1986. Nejvíc se s bráchou těšíme na páteční večerní superspeciálku v ulicích Zlína. Vychutnáme si autobusák a konkrétně nájezd do Svitu, esíčko s nájezdem na kostky. To bude něco!“ neskrýval jezdec své nadšení. Viktor Mechl pracuje v civilu v Barumu Continental v Otrokovicích. „Učím. Zajišťuji vzdělávání zaměstnanců ve firmě,“ přiblížil. Účast na Barumce ho stála přibližně sedmdesát tisíc korun. Vložených peněz ale nelituje. „I rodina mě podporuje. Mám tři kluky a jednu holku, jezdí se mnou po závodech a fandí. Manželka by sice byla radši, kdybych seděl doma u stolu, ale také mi drží palce,“ usmál se jezdec.

Baví jej i automodelářství

Mechl má i dalšího motoristického koníčka. „Automodelářství. Je to také zajímavý sport. Jezdíme závody na speciálních autodráhách. Taková autodráha je dlouhá padesát metrů a světový rekord v projetí jednoho okruhu s několika zatáčkami je jen 1,6 sekundy! Člověk musí mít už jen při sledování vlastního auta dobré periferní vidění a postřeh,“ připomenul Viktor Mechl další atraktivní sportovní disciplínu.

Martin Lavay

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku!
Zde vás budeme v průběhu dne informovat o nejdůležitějších a nejzajímavějších událostech z regionu a hlavně vám nabídneme různé soutěže.