„Fanoušek se příští víkend – od pátku do neděle – může těšit na mužská desetibojařská esa v čele s Adamem Helceletem či Jiřím Sýkorou nebo na ženy sedmibojařky. Chybět nebude ani zdejší rodák Tomáš Dvořák, jenž se coby trojnásobný mistr světa a aktuálně šéftrenér české reprezentace stal patronem šampionátu,“ těší předsedu zlínského atletického klubu a ředitele akce Lukáše Vojtka.

„Svým rozpočtem a náročností se jedná o největší akci v historii našeho klubu. Když dobře dopadne, budeme mít zájem v tom pokračovat. Společně se srpnovým jedním z nejstarších závodů v tuzemsku – Mítinkem Zlín – by měla být pro nás nejzásadnější. S nejnižšími náklady se pokusíme vykouzlit příjemný mítink s rodinnou atmosférou. Chceme se postupně dostat mezi českou špičku,“ netají se šéf zlínského klubu.

Proč došlo ke změně pořadatelství, čím jste svazové činovníky přesvědčili, aby se po letech konalo MČR až ve Zlíně?

Prostě jsme projevili zájem a před rokem se přihlásili o pořadatelství. Nevím, kolik bylo zájemců, ale asi rozhodl náš po rekonstrukci relativně nový stadion a chuť něco na takové úrovni udělat. Šampionát je pro nás velká výzva, ale především si to náš region zaslouží pořádat tak významnou akci. Tvrdě na ní pracujeme už od srpna.

Kolik závodníků se tedy zde od pátku do neděle představí?

Je to striktně dané, dle výsledků jen ti nejlepší, tedy dohromady okolo 150 atletů. Z těch vůbec nejlepších to bude po dvanáctce žen a mužů, které navíc na výjimku doplní úspěšný lotyšský desetibojař Reinis Kregers. Bude zde řada špičkových atletů i bývalých mládežnických mistrů světa či medailistů ze světových akcí, kteří se budou pokoušet o limit na MS v Dauhá.

Náš region zde bude mít také zastoupení?

Bezpochyby. Největším adeptem na juniorské zlato bude náš klenot Tomáš Sláčík, který se pokusí atakovat hranici sedmi tisíc bodů. Ze zlínského klubu by se měli představit ještě další tři vícebojaři.

Akce probíhá ve stejném čase, jako je filmový festival. Kolik očekáváte fanoušků?

S organizátory festivalu spolupracujeme, budeme v tomto směru provázaní. Kapacita stadionu je velká, a pokud nám bude přát počasí, věřím, že si fandové čas na tak prestižní a zajímavou akci najdou. V pátek bude závodit mládež, o víkendu pak junioři a dospělí.

Kouč Antonín Stavjaňa
Dobrodružná mise. Berani nevědí, kam pojedou