Populární Valaška se letos pojede jen jako součást Mistrovství České republiky v rally historických automobilů, dále se posádkám budou body počítat do Poháru České republiky. Na rozdíl od předchozích let však byla soutěž vyřazena z velkého domácího mistrovství. Přesto pořadatelé ze svých nároků nijak neslevili.

„Soutěž je připravována v souladu s Mezinárodními sportovními řády a jejich přílohami. Snažili jsme se postavit trať tak, aby náročnost, složitost, ale současně i krása Valašské rally byly zachovány. Jsem toho názoru, že i letošní Valaška soutěžní týmy, jejich posádky a techniku dokonale prověří. A věřím, že i diváci si přijdou na své," potvrdil ředitel závodu Miroslav Hošák.

Ten neopomněl zdůraznit, že v rámci všeobecné mediální štvanice na motoristické soutěže se organizátoři nevyhnuli zvýšeným bezpečnostním opatřením. „Divácká místa jsme pro fanoušky vybírali nejenom, i když hlavně, s ohledem na jejich bezpečnost, ale také ve snaze poskytnout jim dokonalý divácký zážitek. Je už jen na nich, jak dokážou snahu pořadatelů využít," pověděl ředitel XXXII. ročníku Valašské rally 2013.

Vše totiž podle něj závisí především na dodržování pokynů a bezpečnostních pravidel. „V minulosti bylo jednodušší dbát na bezpečnost diváků. Nebylo jich tolik a chovali se disciplinovaněji. Po revoluci jsou však jejich nájezdy masivnější a především si někteří z nich myslí, že slovo demokracie znamená, že si mohou dělat, co chtějí. Případné nedodržení pokynů pak padá na hlavu organizátorů," konstatoval smutně Hošák.

Ale zpět k příjemnějším věcem. Ačkoliv letos není Valaška součástí domácího mistráku a startovní pole zdaleka není tak kvalitní jako v předchozích letech, přesto se mají příznivci motorismu na co těšit.

„Vypsali jsme Pohár pořadatele, díky němuž se objeví v rámci volného podniku rovněž vozy specifikace WRC," upozornil ředitel soutěže. Do Škody Fabia usedne posádka Martin Vlček – Richard Lasevič, Subaru Impreza bude kočírovat dvojice ve složení Jaromír Tomaštík – Jaroslav Novák a ve voze Škoda Octavia se divákům představí česko-slovenská posádka Silvestr Mikuláštík – Róbert Baran. Celkem se do soutěže přihlásilo 65 posádek.

Mezi startujícími se objeví také hokejový mistr světa z roku 2001 a současný hráč týmu zámořské NHL Florida Panthers Filip Kuba, kterého bude v soutěžní Hondě Civic VTi zlínské stáje Sparrow racing navigovat Jan Jurčík. Z mediálně známých osobností vzpomeňme také herce Lukáše Langmajera či zpěvačku Olgu Lounovou. Za volantem se představí hned dvě ženy, smíšených posádek bude celkem pět.

Trať letošní Valašské rally zavede soutěžní posádky do dvou moravských regionů. Dvě rychlostní zkoušky absolvují soutěžní posádky ve Zlínském kraji a jeden rychlostní test v Olomouckém kraji.

Celkem v soutěžní pátek ujedou závodní stroje 281 kilometrů. Přitom sedmdesát z nich bude ostrých. Každou rychlostní zkouškou projedou posádky dvakrát. První z testů se pojede v okolí Lešné u Valašského Meziříčí, druhá zkouška čeká na aktéry v okolí hradu Helfštýn na Přerovsku a třetí měřený úsek vede ze vsetínského Vesníku přes Dušnou do Malé Bystřice.

Valašská rally odstartuje v pátek 5. července v 9 hodin z Masarykova náměstí ve Valašském Meziříčí, cíl soutěže je naplánován na stejném místě v 17.15 hodin.