Malenovický železný muž dosáhl na Slovensku na klasických ironmanových tratích 3,8-180-42,2 kilometru, výsledného času 8:47:29. Druhý byl Ján Jakubíček (Kerberos, 8:53:55), třetí místo vybojoval Josef Křivánek z hranického Rocktechnik Triatlonu (8:55:00).

Z regionálních reprezentantů bral ještě Radomír Bursa z klubu Titan Trilife Zlín za čas 9:45:53 dvanácté místo, Jan Pražan (Trimill Team, 9:57:42) skončil šestnáctý, Roman Odstrčilík (Unite Holešov, 10:29:46) třináctý a kroměřížský Jiří Klement (Dressme.cz, 10:46:47) pětatřicátý. Závodu se zúčastnilo 173 triatletů. Do cíle jich doběhlo 141.

,,Vzhledem k očekávaným vedrům jsem se rozhodl plavání pojmout s rezervou a vodu jsem opouštěl na jedenácté příčce se ztrátou víc jak sedm minut na čelo. Na Lukáše Krpce jsem měl manko čtyři a půl minuty a na Davida Jílka šestasedmdesát sekund,“ zavzpomínal na úvod Slovakmana Petr Vabroušek.

,,Také cyklistiku jsem začal volněji a zpočátku se moje ztráta na Krpce, který se mezitím probojoval na první příčku, zvýšila na šest minut. Postupně jsem ale zrychloval a na 80 kilometru už jsem se posunul na druhou pozici. Těsně za mnou se ještě drželi Josef Křivánek a David Jílek. Oba jsem později setřásl a na 150 kilometru jsem předjel i Lukáše Krbce,“ informoval Ironman z Malenovic.

I v maratonu si Vabroušek držel svoje tempo, a to bez ohledu na skutečnost, že jeho náskok na prvním místě byl po 14 kilometrech pouze jednu minutu. ,,Kolem mety půlmaratonu jsem se ovšem začal vzdalovat Křivánkovi. Nejrychlejším maratonem dne se však ke mně přibližoval Jakubiček. Náskok na zlaté pozici byl ale dostatečný, proto jsem si pobyt na první příčce pohlídal až do cíle,“ pochvaloval si Petr Vabroušek.

Mezi ženami Helena Kotopulu z otrokovického Moraviamanu vyhrála časem 9:29:20. Stříbrná Petra Krejčová z Českých Budějovic byla v cíli o 29 minut a jednapadesát sekund pomalejší. Třetí pozici získala Markéta Hronová (Czech Tri K. Team, 11:20:23).

,,Protože v pátek večer bylo v kempu veselo, tak jsem se v noci před závodem moc nevyspala,“ byla trochu nazlobená Helena Kotopulu.

Ta nebyla ani před startem Slovakmana v ideálním rozpoložení. Byla nervózní, cítila se slabá, neměla chuť k jídlu. Se startovním výstřelem se však pozvolna dostávala do tempa. ,,Plavání jsem dala volně, nijak jsem se nesnažila plavat rychle. Nevěděla jsem, co můžu od svého těla očekávat. Od nehody před Moraviamanem mě totiž pořád sužují problémy s kyčlí a skříplým sedacím nervem. Plavání ve Váhu mezi labutěmi se mi ovšem líbilo a ve vodě jsem se rozehřála na kolo,“ přiznala zlínská triatletka, jež ani na začátku cyklistiky necítila dostatek energie.

,,Po 90 kilometrech jízdy na kole jsem ale zrychlila a sedmiminutovou ztrátu na vedoucí Petr Krejčovou jsem začala stahovat. Na konci cyklistiky jsem pak smazala další tři minuty,“ dostávala se do pohody Kotopulu.

V maratonu už Ironmanka ze Zlína kralovala. ,,Běželo se mi zlehka a na 14 kilometru už jsem se doslala do čela. První příčku jsem potom s přehledem uhájila až do cíle,“ užívala si nakonec letošního Slovakmana Helena Kotopulu.