„Asi bude na nějaký rok u ledu, což je obecně pro českou házenou škoda. Tento projekt ji mohl posunout dál,“ je stále přesvědčen sekretář zuberské házené Michal Balhárek.

Vedení valašského klubu se dlouhodobě netají, že chystaný projekt by oživil zájem veřejnosti a firem o házenou. „I přese všechny komplikace jsme byli připravení do nové soutěže vstoupit,“ připomněl sekretář dlouho známou skutečnost. „Pro házenou jako celek by byla přínosem.“

Bohužel Zubří zůstalo na společné lodi téměř osamoceno. S výtkami se přidala pražská Dukla, naopak přibývalo odpůrců. „Vážné problémy jsme pocítili na přelomu kalendářního roku. Po listopadové otevřené výzvě klubů začala komunikace čím dál více skřípat a upadat,“ upřesnil Balhárek.

Ilustrační foto.
Řidiči ČSAD Vsetín do ohlášené čtvrteční stávky nakonec nepůjdou

Ani pár dní staré rozhodnutí „ke zpátečce“ vedení valašského klubu, které se nyní chystá na semifinálové boje play-off s pražskou Duklou, nezaskočili „Jsme připravení na všechny varianty,“ potvrdil Balhárek.

Podle posledního vyjádření exekutivy ČSH se tak příští ročník extraligy odehraje jen s deseti účastníky. Podle plánu tak budou probíhat boje o záchranu, kdy nejhorší dva celky sestoupí přímo, třetí pak sehraje baráž s vítězem první ligy. To se ale podle zákulisních informací opět nelíbí zástupcům klubů, které by chtěly zachovat stávající model s 12 celky.

„Vedení svazu a reprezentační komise si od zúžení počtu účastníků slibuje zkvalitnění soutěže – více vyrovnaných utkání, větší zátěž a tlak na hráče,“ očekává Balhárek.

Zuberská házená v otázce další formy a fungování nejvyšší české soutěže již zcela přepnula do módu vyčkávání a nyní se zcela soustředí na nejbližší boje o medaile. „Jen ty můžeme ovlivnit,“ pousmál se sekretář, jenž stejně jako fanoušci, kteří v Zubří zcela žijí házenou, věří v postup přes velmi silnou Duklu Praha.

První dva domácí duely jsou na programu o velikonočním víkendu vždy od 18 hodin. „Vstupné nezdražujeme, zůstává stejné. Věřím, že i přes sváteční čas bude hala stejně jako naposledy proti Frýdku-Místku opět zcela zaplněná,“ dodal Michal Balhárek.

Prohlášení ČSH
„Do příprav mezinárodní soutěže jsme investovali mnoho času s vidinou toho, že nová soutěž pomůže postupně zvýšit úroveň české házené. Naprostá většina tuzemských extraligových týmů se však odmítla do tohoto projektu zapojit,“ komentuje rozhodnutí Radek Bendl, prezident Českého svazu házené. „Česko-slovenskou extraligu jsme vnímali jako jednu z cest, která pomůže házenou mediálně zatraktivnit a posunout směrem k vyšší kvalitě a lepším výsledkům i na mezinárodní úrovni. Není to samozřejmě jediný způsob k dosažení těchto cílů, proto se nyní budeme více soustředit na další projekty, které nás v příštích letech čekají. Jedná se například o výraznou podporu naší mládeže, zvýšení vizibility házené na veřejnosti či spolupořádání Eura v roce 2022 nebo 2024,“ uzavírá Bendl.