Premiéru si odbyl skikros o posledním lednovém víkendu na Valašsku ve skiareálu v Karolince a byla to premiéra úspěšná. Skikros vyvolal značný zájem mezi lyžaři všech úrovní, kteří vzali sjezdovku útokem. Možnost vyzkoušet si skikros „naostro" a změřit síly se soupeři si nenechal ujít ani Josef Mikula.

Sportovec z Velkých Karlovic se účastnil už loňského ročníku reality show České televize, ve kterém se ještě jel pouze obří slalom. Když tedy letos vyběhla show s novinkou v podobě skikrosu, nebylo nad čím váhat. „Hned jak jsem se dozvěděl, že letos bude mít show S ČT na vrchol novinkově i skikrosovou část, která se navíc pojede u nás na Valašsku v Karolince, tak jsem si hned říkal, že do toho půjdu. To byla jasná výzva," měl jasno Josef Mikula. A hned se také podle toho zařídil. V Karolince, kde 31letý sportovec v zimní sezoně provozuje ski servis a půjčovnu, soutěžil po celý víkend. Nabitý skikrosový víkend začal Josef Mikula společně s desítkami dalších lyžařů už v pátek, kdy se jela první a hlavní část kvalifikace, která se jezdí jednotlivě. V ní se představilo sedmdesát lidí, kteří si to rozdali o 48 míst pro sobotní a nedělní závody. Josef Mikula už tady naznačil, kam se budou ubírat jeho ambice. Obsadil čtvrté místo a bez sebemenších potíží postoupil do dalších bojů. V nich se mu zadařilo přesně napůl úspěšně.

V sobotu se lyžaři z Velkých Karlovic přilepila na lyže smůla. V první rozjížďce vyhrál a postoupil dále. V dalším kole ale po srážce se soupeřem spadl a dále tak nepostoupil. Další šance přišla v nedělním posledním dnu skikrosového třídenního boje. A tam už ji borec z Velkých Karlovic dokonale využil. Postupně se od základních kol prokousal až do finále, ve kterém si dojel pro parádní druhé místo, se kterým byl velmi spokojen. „Byl to hodně povedený den a vlastně jsem byl maximálně spokojený. Už před finále jsem si říkal, že maximum pro mě bude druhé místo. Před mnoha lety jsem totiž jezdil závodně a měl jsem tehdy aktivní FIS kód lyžaře, a to už v letošním ročníku S ČT na vrchol není povoleno. Proto bylo pro mě maximum druhé místo, jelikož bych stejně do velkého finále jako vítěz dne nepomohl postoupit. I tak jsem ale byl spokojený, určitě to byla další zajímavá sportovní zkušenost," říká Josef Mikula. Jako bývalý lyžař i celoživotní sportovec by doporučil skikros všem. „Určitě to stojí za vyzkoušení. Já jsem se hodně pobavil a doporučuji to každému, kdo aspoň trochu lyžuje. Adrenalin je tam zase trošku posunutý oproti normálnímu lyžování na svahu nebo třeba slalomu."

Další možnost pro Valachy zúčastnit se reality show S ČT na vrchol přijde už za dva týdny, kdy 19. února startuje pětidenní obří slalom ve skiareálu Bílá, jen kousek za Horní Bečvou.