Na nejstarším turnaji ve Zlínském kraji se na sklonku uplynulého roku utkaly bezmála tři desítky šachistů, kteří si zahráli mezi sebou každý s každým. Po dlouhém maratonu zápasů si nakonec z Branek odvezl vítězství Pavel Lev z Valašského Meziříčí, který získal celkem 23, 5 bodu a o půl bodu předstihl pronásledovatele na druhém a třetím místě.

Hladký průběh jubilejního ročníku turnaje v bleskovém šachu zajistila skupina pořadatelů ve složení Anton Pastorek, Zuzana Kostihová, Pavel Laurenčík a Zdeněk Marek. „Byl to jeden z nejlépe obsazených turnajů v historii.Určitě můžeme být spokojeni. Přijela skoro třicítka hráčů, díky borcům z první ligy i z nejvyšší extraligy měl turnaj vynikající úroveň," pochvaloval si jubilejní 40. ročník turnaje jeden z organizátorů Anton Pastorek, který nezapomněl poděkovat partnerům turnaje. „Chtěl bych poděkovat Obecnímu úřadu v Brankách a také Zlínskému kraji za potřebnou pomoc při organizaci turnaje," dodal Pastorek. Z domácích hráčů Branek se v konkurenci bezmála třiceti borců nejvýše umístil Václav Hradil, který obsadil dvanácté místo.

Výsledky turnaje: 1. Lev Pavel (Valašské Meziříčí) 23,5 bodu, 2. Weissmann Lukáš (BŠS Frýdek-Místek) 23, 3. Holeksa Zdeněk (BŠS Frýdek-Místek) 23, 4. Štukner Šimon (BŠS Frýdek-Místek) 21, 5. Milat Patrik (BŠS Frýdek-Místek) 18, 6. Kalivoda Jiří (Dobrá u Frýdku-Místku) 17, 7. Štverák Milan (Skalička u Hranic) 17, 8. Čempel Jaroslav (Slezan Opava) 16, 9. Beseda Roman (Dobrá u Frýdku Místku) 15,5.

Je to pěkná tradice, říká jeden ze zakladatelů turnaje Václav Hradil

Václav Hradil z Branek (na snímku) je jedním ze zakladatelů vánočního turnaje v Brankách – nejstaršího šachového podniku ve Zlínském kraji. Všech čtyřiceti ročníků se 67letý šachista také zúčastnil, včetně toho jubilejního čtyřicátého na sklonku uplynulého roku, na kterém skončil na pěkném dvanáctém místě.

Václav Hradil, jeden ze zakladatelů braneckého turnaje, při jednom ze zápasů na 40. ročníku. První ročník se uskutečnil v roce 1973 a u jeho zrodu byla pětice Josef Tichý, Vítězslav Měkota, Prokop Holman, Milan Štverák a Václav Hradil. „První tři jmenovaní už bohužel nejsou mezi námi, proto jsme v úvodu 40. ročníku uctili jejich památku," připomněl Václav Hradil kamarády, se kterými velkou tradici braneckého turnaje započali.

Po svém založení se postupem času turnaj stal velmi oblíbeným dostaveníčkem šachistů z celé Moravy, nevyjímaje třeba i extraligové borce. „Je to taková pěkná tradice, že se vždycky na Štěpána potkáme, poklábosíme a hlavně si zahrajeme šachy," říká 67letý Václav Hradil, který nejenže všechny ročníky pamatuje, ale také se jich účastnil. „Pokud si dobře pamatuji, tak jsem hrál všech čtyřicet ročníků," směje se jedna z dlouholetých opor braneckého šachového oddílu.

Nejstarší turnaj ve Zlínském kraji si během své existence prošel několika místy konání. „Začínali jsme v sedmdesátých letech v restauraci U Staňků, pak jsme se přesunuli do restaurace Na rozcestí a teď jsme hráli poprvé v místní školce, kde jsou taky dobré podmínky pro hru. Už nyní se těším, že si za rok zase zahrajeme," usmívá se Václav Hradil.