Jak název napovídá, zvláštností klání byla jeho doba konání. Startovalo se až po setmění, přesněji po osmnácté hodině. „Menší sportovci soutěžili na kratších trasách do jednoho a půl kilometru délky," přiblížila za pořadatele Martina Žáčková.

Dospělí, vybavení čelovými baterkami, zdolávali trať v délce patnácti kilometrů. Absolutním vítězem se stal Radomír Báčo z Valašských Klobouků, který prolétl delší trať v čase lehce překračujícím 41 minut.

Organizátoři hodnotí první ročník Noční stopy Valachy jako velmi úspěšný. „Jsme nadšení z počtu závodníků, předčil naše očekávání. Snad se nám podařilo založit novou sportovní tradici," doufal jeden z pořadatelů Miroslav Zápeca.

Hlavní pořadatelem závodu byl Ski areál Razula, který je součástí karlovického Resortu Valachy. Na akci se podílela také obec Velké Karlovice, která na svém území udržuje běžecké trasy.

Vždy v lednu obec pořádá také běžecký závod Karlovská 50 zařazený do prestižního seriálu Ski Tour. Letos zaznamenal rekordní návštěvnost šest set závodníků.