Základní část krajské ligy uzavře v Uherském Ostrohu Slovácké derby

Uherský Ostroh – Pikantním soubojem ve čtvrtek skončí základní část Krajské hokejové ligy. Zajímavá partie se bude hrát v Uherském Ostrohu, kde domácí celek přivítá Uherské Hradiště. Zápas na Zimním stadionu ve školní ulici začíná v 18 hodin.

,,Hosté mají letos špatnou sezonu. Proto ani nepostoupí do play off. Nicméně Uherské Hradiště určitě nepodceníme a k zápasu přistoupíme zodpovědně," slibuje manažer Ostrožanů Bronislav Zápařka.

Jeho tým bude mít totiž v utkání o motivaci postarané. ,,Pokud Slovácké derby vyhrajeme, tak máme ještě naději na zisk čtvrtého místa po základní části soutěže, což by určitě byla solidní výchozí pozice před vyřazovacími souboji," vysvětluji situaci Zápařka.

Ten věří, že jeho mužstvo uherskohradišťský celek překoná. ,,V derby rozhodují drobnosti. My ale máme mladý bruslařský tým, jenž by měl hosty udolat fyzicky i technicky. Zvlášť, když taktiku postavíme na aktivním pojetí," prozradil záměry před posledním duelem v základní části krajské ligy manažer Uherského Ostrohu.

Mladí extraligoví hokejoví Berani si víc věří na Spartu Praha

Zlín – Naposledy se v letošní sezoně představí v základní části v domácím prostředí extraligoví hokejoví junioři PSG Zlín. Ti na začátku víkendu přivítají atraktivní soupeře. V pátek od 15 hodin na zlínský led zavítají České Budějovice a v sobotu do krajského města přijede Sparta Praha. Sobotní duel začíná v 12.30 hodin. Obě utkání se odehrají na Zimním stadionu Luďka Čajky.

,,České Budějovice jsou nepříjemným protivníkem, na kterého jsme na jeho ledě nenašli žádnou zbraň. Na jihu Čech jsme prohrávali většinu osobních soubojů a nestačili jsme čelit tlaku domácích. V odvetném zápase proto musíme podat týmový výkon. Pátý celek tabulky bychom mohli překonat pomocí rychlého přechodu do útoku," plánuje před pátečním duelem obránce Zlína Petr Procházka.

Jeho mužstvo si víc věří na pražskou Spartu. ,,Pražané předvádí ofenzivní hokej, jsou ale zranitelní v obraně, kde dělají spoustu chyb. Dají se proto porazit. Musíme však střílet z každé pozice. Tím si vytvoříme šance a ty se snad gólově ujmou," ví, jak udolat jedenáctý tým soutěže Procházka.

Favority Rohálovské desítky jsou Jan Kreisinger s Ukrajincem Matvichjukem. Na startu se možná objeví i Jakub Holuša

Prusinovice – Nejkvalitnější silniční atletický podnik ve zlínském regionu v zimním období bude k vidění v sobotu v Prusinovicích na Kroměřížsku, kde se koná již 24. ročník silničního běhu Rohálovská desítka.

Start hlavního 10 kilometrů dlouhého závodu, který je zároveň úvodním podnikem 9. ročníku Moravsko – Slovensko běžeckého poháru a jenž je zařazený i do 37. ročníku Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, je ve 12 hodin před místním kultůrním domem. Tradiční únorový závod je také přeborem Mikroregionu Holešovsko v silničním běhu.

Celou akci zaštiťuje poslankyně Evropského parlamentu Michaela Šojdrová. Atleti poběží na kopcovité trati z Prusinovic do Tučap a zpět. Prezentace probíhá mezi 9. a 11.15 hodinou, od 8.40 hodin si na zkrácených tratích mají možnost zazávodit žákovské a dorostenecké kategorie.

Mužský traťový rekord drží z roku 2009 Tanzánec Ezekiel Jafari Ngimba, který zaběhl čas 29:26. Mezi ženami doposud nebyl překonán čas 34:37 ze sezony 2002 olomoucké Petry Kamínkové. V loňském roce v Prusinovicích triumfovali Keňan Kiprono Silas Too z maďarského Benedek Teamu (30:07) a jeho krajanka Betty Chepleting ze stejného klubu (36:01).

,,K hlavním letošním favoritům patří především český běžec a dvojnásobný vítěz našeho závodu Jan Kreisinger z SK Studenec. Dále pak vítěz 21. ročníku Ukrajinec Alexander Matvichjuk a jeho krajan Pavlo Vereckij.

Na startu se možná objeví i halový mistr Evropy v běhu na 1500 metrů z Prahy z roku 2015 Jakub Holuša. Ten letos vynechává halovou sezonu. O účasti u nás se ale rozhodne až podle aktuální formy na poslední chvíli. V ženách se bude o prvenství rozhodovat mezi jedenáctinásobnou vítězkou, olomouckou Petrou Kamínkovou ze Svatého Kopečku a Valentynou Tiljarskou z Ukrajiny," typuje ředitel závodu Ondřej Němec.

Loni se hlavního desetikilometrového závodu zúčastnilo 565 běžců a běžkyň. Společně s mládežnickými kategoriemi si však v Prusinovicích zazávodilo celkem 868 atletických nadšenců.

,,To byl zároveň absolutní účastnický rekord v Rohálovské desítce," upozorňuje Němec, jehož pořadatelský tým připravil lákavé zpestření sobotního programu na Hané.

,,Chystáme tradičně hodnotně dotovanou tombolu, diváci si mohou zatipovat na čas vítěze a všichni budou mít možnost ochutnávky domácích gurmánských specialit. TYMY Všetuly se postará o zábavné dopoledne pro děti. Letos jsme navíc připravili i speciální cenu, kterou obdrží ten, kdo doběhne do cíle v absolutním pořadí na 102. místě.

To totiž bude 7000 běžec v cíli v historii závodu. Loni na toto umístění stačil čas 41:16. Večer je pro všechny zahraje v rámci taneční zábavy skupina Endiaron. Zajímavý je i čestný host, protože k nám zavítá sedmnáctinásobná světová rekordmanka ve skoku o tyči a čtvrtá žena na olympiádě v Sydney v roce 2000 Daniela Bártová," zve k návštěvě všechny aktivní i pasivní sportovce Ondřej Němec.

Ten na závěr upozorňuje, že letošní Rohálovská desítka se znovu započítává i do Rohálovského duatlonu, jehož součástí je ještě 8. ročník závodu horských kol RAAB Rohálovská padesátka, jenž se pojede 29. dubna.

Zlín chce záchranářské starosti odvrátit výhrami nad Kopřivnicí i Frýdlantem

Zlín – Navázat na vítězný duel s Přerovem chtějí o víkendu druholigoví stolní tenisté Zlína. Ti se v rámci 17. a 18. kola v herně na Podvesné v sobotu od 14 hodin střetnou s družstvem Tatra Kopřivnice a v neděli od 10 hodin poměří síly s klubem TTC Frýdlant.

,,Kopřivnice má kvalitní tým. Největším tahounem Severomoravanů je bývalý hráč Vsetína a Rožnova pod Radhoštěm Daniel Ondryáš. Nepříjemné podaní má Polášek a těžko se také překonává s trávou na bekhendu hrající Záškodný. Podceňovat nesmíme ani Masnicu," představil soupisku sobotního soupeře domácí Tomáš Smýkal.

Ten však věří, že Zlín v utkání proti devátému celku tabulky uspěje. ,,Pokud v našem týmu nikoho nepotká výrazný výpadek, tak zápas vyhrajeme," hýří sebevědomím hlavní zlínský tahoun.

V odvrácení záchranářských starostí budou domácí pokračovat i v neděli.

,,Frýdlant je rovněž hratelným protivníkem. Hosté se totiž opírají pouze o Maršálka, který má zkušenosti z nižších bundesligových soutěží. Proti Hrabcovi, Tobolovi, Vévodovi, nebo Grundělovi bychom ale měli získávat potřebné body," má recept na nedělní vítězství Tomáš Smýkal.
Toho v sestavě Zlína ještě doplní trojice Topič, Smoček a Dorňák.

Hluk se chystá eliminovat střelce Telnice. Holešov potěší každý bod

Holešov – Čtyři zajímavé florbalové divizní souboje se o víkendu odehrají ve Zlínském kraji. Duely si bude víc užívat družstvo Hluku, které v letošním ročníku soutěže už určitě skončí ve středu tabulky. Hlučané ve Sportovní hale v Boršické ulici v sobotu od 18.30 hodin vyzvou Telnici a v neděli ve 14 hodin zkříží florbalky s rezervou Bulldogsu Brno.

,,Telnice je nejlépe střílejícím kolektivem divize. Proto bude nutné nedávat kanonýrům Jihomoravanů prostor ke střelbě. Ovšem ani mladý tým zálohy Bulldogsu Brno nebude snadným soupeřem. Brňané se však dají překonat rychlou útočnou kombinací," prozradil záměry před víkendovými souboji trenér Hluku Pavel Rochovanský.

Úplně jiné starosti má Holešov. Ten je v tabulce beznadějně poslední a sestup do Regionální ligy ho nemine. Hanáci se při pozvolném loučení s divizí v sobotu od 18 hodin střetnou s Uničovem a v neděli se ve 14 hodin utkají se Šumperkem. Oba duely jsou na programu ve sportovní hale ve Smetanových sadech.

,,V obou soubojích zabojujeme o čestné výsledky. Po víkendu by nás ale potěšila alespoň jedna výhra," přiznal holešovský kouč Petr Šíma.

Lubomír Hotař